Volvo s40 problemy z wrzucaniem biegów

25 Cze 2010, 11:34

mam następujący problem
przedtem to drążek zmiany biegów był bardzo luźny tak ze np na 1, 3 i 5 biegu miał luz ok 10cm w lewo i w prawo był taki luźny ale jakos na postoju jedynka wchodziła ale wsteczny zgrzytał podobno tulejki wybieraka do wymiany
wiec wymieniłem te nieszczęsne tulejki i byłem 100zł w plecy, zauważyłem ze drążek jest duzo sztywniejszy jak w vw/audi i biegi ciężko wchodzą, mechanik mówił ze mało jest oleju i zeby wymienic olej w skrzyni
wiec wymieniłem ten olej kolejne 120zł w plecy i po wymianie oleju biegi wchodzą lżej ale wystąpił kolejny problem jak auto stoi to nie moge wrzucic jedynki! jak jedzie 1km/h wchodzi bez problemu jak sie toczy leciutko do przodu, tyłu to wchodzi ale jak stoi to nie wrzuce jedynki jakby cos blokowało
no i aktualnie mam takie problemy ze skrzynią biegów
jedynka nie wchodzi na zapalonym silniku i jak auto stoi, na zgaszonym wchodzi bez problemu i musze najpierw wrzucac 1 a później odpalać silnik lub ruszac z 2 i jak sie kola potoczą wrzucac jedynkę
raz na 10 wrzuceń wstecznego biegu, szczególnie jak silnik jest zimny to jak wrzucam wsteczny jest okropny zgrzyt od trybów, az nie przyjemnie, tak wyje skrzynia takze często odpalam auto juz na wrzuconym wstecznym biegu bo na zgaszonym silniku biegi wchodzą elegancko
jeszcze co mi przedzkadza to ze jak redukuje z 5 na 3, z 4 na 3 i do 2 biegu to musze robic lekką przygazówkę bo bieg nie chce wejść
piotrauto
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...