Audi A4 Tiptronic EZP

26 Lut 2009, 21:48

Witam mam pytanko... mam audi a4 2000r 1,9tdi 115KM tiptronic z oznaczeniem 5HP19 EZP i teraz chce kupić nową skrzynie bo ta wysiadła. Jedni fachowcy mi mówią że na 100% będzie pasował zamiennik tej skrzyni o oznaczeniu EYF a drudzy że to nie będzie pasowac bo elektronika jest inna i powiedzieli ze na 100% będzie to oznaczenie EMA i teraz nie wiem na którą mam sie zdecydowac :idea: Prosze o wyjaśnienie mi tej komplikacji które oznaczenie będzie na 100% pasować do siebie... :?:
krzysiekwv
Nowicjusz

Miejscowość: Żywiec
  • 26 Lut 2009, 21:59

Słuchaj tych drugich fachowcow,kupisz skrzynie i moze okazac sie lipka,upewnij sie dobrze wczesniej ,skrzynia moze byc taka sama a nie bedzie sie nadawac przez te elektronike cholerną!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

26 Lut 2009, 22:07

Ale ci co radzą EYF są przekonani że ona też jest dobra... Nie można tego jakoś sprawdzic Np. w serwisie autoryzowanym??
    krzysiekwv
    Nowicjusz

26 Lut 2009, 22:11

Pewnie,że mozna sprawdzic !Wyslalem ci wiadomosc na gadu gdzie mozesz uderzyc z tym pytaniem nie wychodzac z domu,kiedys na ich stronie czytalem by nie kupowac skrzyn w ciemno bo elektronika moga sie róznic!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

27 Lut 2009, 10:29

w najlepszym wypadku moze sie różnic tylko pozycjonerem.w najgorszym jak koledzy pisza. serwis niechetnie udziela takich info.jak sie zdecydujesz na inna to musisz wymienic komp sterujacy skrzynią.
    shrek19791016
    Początkujący

27 Lut 2009, 11:11

Z tego co sie już dowiedziałem w tych skrzyniach zaszły jedynie zmiany czujników indukcyjnych na halotronowe i tyle mówią specjaliści... ale dalej nie mam 100% pewności czy to będzie wszystko ze sobą współpracować :(
    krzysiekwv
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Uwaga rower
      Kiedy sezon rowerowy w pełni, warto wiedzieć parę rzeczy. Tym bardziej, że niektóre przepisy pozwalają rowerzystom na zbyt wiele, co naraża samego rowerzystę na niebezpieczeństwo. Ale to jest właśnie Polska - ci, którzy ...

27 Lut 2009, 12:01

Gdy piszesz o jakichs tam czujnikach halotronowych to mnie sie az niedobrze robi,silniki halotronowe sa w magnetowidach,sama ta nazwa daje do zrozumienia o problemach i kosztach , zlozonosci i zaawansowaniu technicznemu takiej skrzyni,natomiast kolega przedmowca ma racje,ze serwisy niechetnie a najchetniej wogole nie udzielaja takich informacji i tutaj jest problem,skorzystanie natomiast z uslug takiego serwisu to koszty niebotyczne.podam wam tylko przyklad.Skrzynia biegow nowa tego typu do powiedzmy Mitsubishi terenowca kosztuje ok 80.000 zł,remont ok polowy tej ceny,gdyz po prostu nie ma zamiennikow! :?Ktos kto kupuje samochod z tiptronikiem nie zdaje sobie sprawy w co sie pakuje,najlepsze sa poczciwe,zwykle skrzynie,ja mam automata ,zwyklego ,nigdy nie kupie juz samochodu z automatem,fakt jezdzi sie komfortowo ale gdy cos nawali naprawy ida w tysiace przy prostej starej skrzyni a byle kto tego tez nie zrobi :shock:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

27 Lut 2009, 22:05

co ci sie dzieje z ta skrzynia?
    shrek19791016
    Początkujący

28 Lut 2009, 18:44

po prostu nie chce jechac powoli rusza dopiero przy duzych obrotach... Już wiem coś na temat tej EYF ona nie pasuje bo to nowszy model elektroniki ale podobno pasuje skrzynia o numerach ERY i chyba taką kupie...
    krzysiekwv
    Nowicjusz

28 Lut 2009, 18:57

Może tylko siada pompa olejowa?
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

01 Mar 2009, 01:10

odłącz przepływomierz i spróbuj.to nie żart.
    shrek19791016
    Początkujący

01 Mar 2009, 01:12

byłeś na kompie?są jakiś błędy skrzyni?
    shrek19791016
    Początkujący