Audi A4 vs A6 C5 vs A6 C6 - budżet ok. 30 000 zł

26 Mar 2016, 15:04

Witajcie,
poszukuję samochodu do 30 tyś. zł. Który z nich jest najmniej awaryjny?

Czego potrzebuję?
- Mało awaryjnego samochodu
- Wygodnego i dużego
- Dynamicznego, ale nie zwracam zbyt uwagi na "v-maxy"
- Benzynka (najlepiej od razu z gazem)

A6 C6 podoba mi się najbardziej, jednak z tego co widzę, A6 C5 ma więcej koni, ale te turbiny... Jak się posypią to dużo przeznaczę na naprawy. Zacznijmy od tego czy do ok. 30 000 zł kupię C6 czy w tej cenie są modele, z którymi na bank jest coś nie tak i nie zawracać sobie głowy tym modelem?

Drugi w kolejności byłby C5. Martwią mnie jednak te turbiny, czytałem też, że jest słabiej wykonany od A4 B6, jednak nie podoba mi się zbyt z wyglądu, no i nie jest tak komfortowy jak A6 C5. Tak czy siak, skoro jest o wiele mniej awaryjny lub najmniej z tych wszystkich, zainteresuję się nim. Czytałem też, że silniki 2.4 w C6 to tragedia. W takim razie 3.2 jest najmniejszą rozsądną pojemnością?

W moim przypadku 90% to jazda po mieście, krótkie dystanse, więc Diesel odpada. Dużo nie jeżdżę generalnie. Mam teraz manualną skrzynię i myślę nad przesiadką na automat. Psują się one bardzo? Czytałem, że jak już to brać tylko tiptronic.

Bardzo proszę o pomoc w wyborze, bo już długo się rozglądam i wciąż mam sporo wątpliwości.

Przykładowe, które mi się podobają:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Z666
Początkujący

Auto: Nie mam

26 Mar 2016, 16:52

Z666 napisał(a):A6 C6 podoba mi się najbardziej, jednak z tego co widzę, A6 C5 ma więcej koni, ale te turbiny... Jak się posypią to dużo przeznaczę na naprawy.

W tej cenie kupisz ładne C5 2,7 biturbo, albo trupa C6
Wymiana turbin w 2,7 biturbo to tyle co zrobienie rozrządu w C6 3,0TDI :) W tej cenie C6 wymaga ok. 10tys. wkładu, bo Janusze kupują, a potem się przerażają jak drogie jest to auto w utrzymaniu i puszczają dalej niedoinwestowane.

A4 szukaj z 1,8T + Quattro

Inne marki nie wchodzą w grę?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

26 Mar 2016, 17:11

Podobno 2.8 to najlepszy silnik w A6 C5?
Trochę przerażają mnie te turbiny, czytałem, że sporo problemów przez nie. Wiadomo, że zależy od egzemplarza, no ale chodzi mi ogólnie. A4 to ostateczne wyjście, więc skupmy się na A6 C5. Jaki rocznik i silnik najlepiej brać?

Inne marki - Mercedes i BMW. Słyszałem dobre opinie o E46, choć też takie, że jakiś rocznik się szczególnie psuje. Szkoda, że są małe w środku, no i mały bagażnik - lipa z gazem. Zależy mi na wygodzie. Mercedes podoba mi się np. E220, S320, S500.

Wprawdzie rozglądam się za sedanami tylko i wyłącznie, ale A6 C5 w wersji ALLROAD jest godny uwagi w tej cenie?

Nie chcę kupić trupa, wolę model niższy niż kupić najtańszy C6.
Z666
Początkujący

26 Mar 2016, 17:41

Z666 napisał(a):Podobno 2.8 to najlepszy silnik w A6 C5?

jeśli nie interesującą Cie osiągi i nie patrzysz na spalanie

Z666 napisał(a):więc skupmy się na A6 C5. Jaki rocznik i silnik najlepiej brać?

tak jak powiedziałem 2,7biturbo z końca produkcji - to auto jest zdecydowanie coś warte wtedy nie spada tak szybko wartość. W dodatku silnik nie wykańcza tak zawiasu swoim ciężarem jak 4,2 V8 w S6

Zamiast A6 możesz szukać BMW e39 z końca produkcji - bardzo dobry samochód i ostatnie nie skomputeryzowane BMW
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Mar 2016, 17:50

Z666 napisał(a):Podobno 2.8 to najlepszy silnik w A6 C5?

To jest właśnie ciekawostka że według miłośników wieśwagenów jest to fajny silnik nawet lepszy od 3,0... Mam kolegów mających to coś w autach i doprowadzenie tego do kultury kosztuje więcej niż mojego V8 już nie mówiąc o spalaniu pb... gdzie jak miał bym tankować tyle paliwka to szybciutko sprzedałaby autko no ale miłośnikowi tego czegoś nic nie przeszkadza :D
A jakie osiągi :naughty:

Ogólnie:

Jak się upierasz na tak zacne auto to wiedz że:

ściema wieśwagenowa polega na tym że masz 10silników z których kilka nadaje się do jazdy i to jeszcze zakładając koszty nie mające nic wspólnego z wizerunkiem aut niemieckich gdzie wszystko jest za darmo i w kiosku.

Więc jak masz a6c5 to szukaj zwykłego 1,8t, 2,7bit ewentualnie 4,2 V8 (jak masz sporo kaski) reszta silników jest fajna ale tylko przed zakupem i w trakcie sprzedaży...
Oczywiście zakładam że serwisujesz auta w warsztacie a nie sam przy nich dłubiesz...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

26 Mar 2016, 17:53

Za 30 tysięcy nie ma szans na zadbany egzemplarz Audi A6C6 z sensownym silnikiem, za to W211 znajdzie się bez problemu, tylko nie patrz na najtańsze sztuki z danego rocznika.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Silnik wysokoprężny 1.6 CDTI - Opel
    Nowy silnik wysokoprężny 1.6 l zapewnia najlepsze w swojej klasie osiągi we wszystkich kluczowych parametrach. Został wprowadzony w modelu Zafira Tourer i docelowo zastąpi obecną jednostkę 1.7 l i wersje 2.0 l o niższej mocy ...

26 Mar 2016, 21:53

W tej cenie to kupisz ładniutkie c5! Tak jak Szybki powiedział, skup się na 1.8T , 2.7 biturbo i 4.2v8 ! 2.8 czy 3.0 w audi szału nie robią, swoje minusy mają a palą dużo :ok:

Ja dorzuciłbym tutaj coś z BMW ... na e60 masz za mało kasy, ale w tej cenie również kupisz bardzo ładne e39 z końca produkcji, np. 525i albo 530i ! :naughty:
pawel93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 13 07 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e91 335i
Silnik: 335i 306km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

26 Mar 2016, 23:51

Nikt jeszcze (nawet Dzida?!) nie wspomniał o Lexusie GS300?
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Typ: Liftback

27 Mar 2016, 00:19

BMW fajne, długo się zastanawiałem nad jakimś... Do Lexusa jakoś nie jestem przekonany. Zapomniałem dodać jednego punktu do pierwszego posta. Zależy mi na dobrej dostępności części, w razie by się coś posypało (odpukać). Podejrzewam, że z Lexusem nie jest tak łatwo, a tych Audi jest pełno, BMW zresztą też, o ile nie więcej.

Generalnie które auto będzie bardziej wytrzymałe i bezawaryjne - któreś z tych BMW czy Audi A6C5? Słyszałem, że A4 są mniejsze, ale lepiej wykonane, tak przy okazji. Ciągle kusi jeszcze Merc, ale wyposażenie Audi jakoś bardziej za mną przemawia... Znajdzie mi ktoś fajnego Merca, który mnie do siebie przekona? :)

PS. E60 są za ok. 30 000 ładne, no ale nie oszukujmy się - to te najtańsze modele:
Z666
Początkujący

27 Mar 2016, 08:58

Ten źle wyposażony nie jest:

Jak dla mnie za 30 tysięcy ranking wygląda następująco:
1. Lexus GS430
2. Mercedes E320
3. BMW E60
4. Audi A6C5

Za 35 tysięcy to Lexus spada w dół, i na pierwsze miejsce wysuwa się E60 z mocnym R6, a zaraz za nim W211 z 5.0 V8.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

27 Mar 2016, 10:24

Żółtek napisał(a):Nikt jeszcze (nawet Dzida?!)

Ja polecam jak najmniej Lexusów, bo zaraz będzie kupo-burza, że tylko Lexusy polecam i nic więcej - wyręczają mnie inni i tak :D

Z666 napisał(a):Zależy mi na dobrej dostępności części, w razie by się coś posypało (odpukać). Podejrzewam, że z Lexusem nie jest tak łatwo, a tych Audi jest pełno, BMW zresztą też, o ile nie więcej.

Chyba lepiej zrobić coś raz, a dobrze eksploatacyjnego niż babrać się co jakiś czas z czymś i się cieszyć, że było w sklepie od razu na półce niż na drugi/trzeci dzień po zamówieniu. Auto nie stanie Ci w trasie, więc diagnozujesz i zamawiasz najlepsze części, a nie coś co jest.
Trwałością reszta się po prostu nie umywa do GS-a i tu jest sekret niewysokich kosztów eksploatacji.

Ossy
kiedyś jarały mnie e60 ale jak poczytałem o nich i jakbym miał 35tys. do wydania to dalej GS430 dla mnie :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Mar 2016, 11:09

Niestety, Lexusy odpadają. Rzecz gustu, wiadomo, ale nie mój styl.

Z tymi częściami to też masz rację. Zawsze Merce mi się podobały, BMW też mi się podoba... To takie 3 marki, które wchodzą w grę od zawsze, więc wybór bardzo trudny.

Za BMW przemawia oszczędność, bo zdaje się, że pali najmniej. Znowu trafiłem na fajne Mercedesy AMG i Brabus:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Warto się nimi zainteresować? Szkoda, że ten drugi nie jest czarny... najbardziej by mi taki pasował. Dzięki za pomoc i liczę na dalszą dyskusję.
Z666
Początkujący

27 Mar 2016, 11:24

tego "brabusa" od handlarza nawet nie oglądałbym - takie wersje nie kosztują tak małych pieniędzy
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Mar 2016, 12:10

Tak też myślałem. Czy mozna znienic nazwe tematu? "Mercedes vs BMW vs Audi do 30000 zl" bylby bardzej akuratny. Audi spadlo na 3 miejsce. Teraz rozmyslam miedzy BMW a Mercem. Czy te Merce to nadal te same nie-do-zajechania samochody czy tyczylo sie to tylko tych starych? Co przemawia za BMW poza bardziej "mlodziezowym" wygladem? Nie ma tam V-ki, a czytalem, ze one bardzo dobrze znosza gaz, z drugiej strony zdaje sie, ze sa dosc ekonomiczne, skoro widzialem w ogloszeniu, ze 525 pali 11-13 litrow gazu. To moje Renault 19 1.4 pali 10, a moc nie do porownania na korzysc BMW.
Z666
Początkujący

27 Mar 2016, 12:22

Z666 napisał(a):Nie ma tam V-ki, a czytalem, ze one bardzo dobrze znosza gaz,

nie V tylko R, czyli rzędowa szóstka
Tak jak zauważyłeś za BMW przemawiają silniki 6-cio cylindrowe lubiące LPG oraz bardzo dobre prowadzenie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika