Zakup Audi A3.

21 Mar 2016, 18:53

Witam, jako iż niedawno zdałem prawo jazdy chciałbym kupić samochód. Już od dłuższego czasu interesuje mnie audi a3 8p a mój budżet wynosi 20 tys. Zależy mi na tym by kupić samochód w miarę mało awaryjny bym nie musiał wkładać w niego dużych pieniędzy. Ostatnio zastanawiałem się nad Fordem Fiestą Mk7 z 2009r, autko całkiem fajne i młode, lecz bardziej przemawia do mnie audi. Chciałbym zapytać, czy warto jeszcze kupić A3 8p z początkowych lat produkcji czy bardziej skupić się na samochodzie młodszym?

Zainteresowała mnie bardzo ta oferta: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Prosiłbym również o opinię czy warto wgl wybrać się i zobaczyć ten pojazd z oferty. Pozdrawiam.
Tomasz33
Nowicjusz

Auto: Nie mam

21 Mar 2016, 19:25

Jeśli jeździsz mało i na krótkich dystansach lub też tylko na krótkich dystansach to zdecydowanie odpuść diesla, bo nie będzie ani ekonomiczny ani bezawaryjny. W 8p możesz się jeszcze ew zainteresować 1.6 102KM, jednak tutaj osiągi i spalanie będą mizerne (mizerne spalanie tzn dość spore). Reszta silników to o kant d.py potłuc
Fiesta wdzięczne małe auto, ciekawy design jak na auto tej klasy, wnętrze całkiem przestronne ale bez szału. Klasa niżej do a3, więc nie za bardzo jest co porównywać.
Dopisz jakieś konkrety to coś doradzimy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Mar 2016, 19:29

Patrząc na te tuningowe lampy od razu nasuwa się słowo dzwon.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Mar 2016, 19:48

Moja trasa to 40km w dni robocze a czasem w weekendy jakieś wypad na 100km. Głównie zależy mi na tym by samochód był mały- 3 drzwiowy i nie palił za dużo a co do mocy to nie musi być bardzo dynamiczny wystarczy mi 80-100 koni. Z powodu pewnych ograniczeń szukam ofert z śląska lub opolskiego.

Co do silnika 1.6 znalazłem też taką ciekawą ofertę:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tomasz33
Nowicjusz

21 Mar 2016, 19:55

Jak nie chcesz aby dużo palił to 1,6 jest słabym wyborem. Ta z linku ładna.
1,9TDI od biedy będzie ale pamiętaj, że to nie ten sam silnik co w poprzednim A3 czy Golfie IV. Jedna seria silników miała wadliwe panewki korbowodowe.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Mar 2016, 19:58

Nie lepiej wziąć za 2/3 tego budżetu 8L?
Albo z LPG np 1.8/1.8T?
Kieł
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższa szkoła jazdy dla kierowców i narciarzy
    Wyjazdy na narty dają miłośnikom tego sportu dużo radości i satysfakcji. Wbrew pozorom narciarstwo alpejskie i podróżowanie samochodem mają wiele wspólnego. By przyjemne doznania z jazdy na nartach i podróży ...
    Moto Sport & Tuning Show 2015 / relacja
    Pierwsze Targi Pojazdów Sportowych i Tuningu – Moto Sport & Tuning Show odbyły się w miniony weekend w Warszawie. Było to jedyne takie wydarzenie w Warszawie, gdzie można było zobaczyć samochody sportowe ...

21 Mar 2016, 20:18

8L nie przypada mi już tak do gustu, te zmiany w 8p jednak robią swoje. Co do silnika jeśli 1,6 byłby mniej awaryjny to byłbym wstanie zaakceptować jego spalanie. Ale jeszcze zadzwonię do sprzedawcy z pierwszej oferty i wypytam o te lampy.
Tomasz33
Nowicjusz

21 Mar 2016, 20:28

Nie napalaj się na A3, bo często handlarze mają zarobek z takich ludzi - mi też to auto się podoba szczególnie sportback ale jednak rozsądek górą.

Może Mazda 3 z silnikiem 2,0?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Mar 2016, 21:52

Tak spodziewam się tego, że ciężko jest je dostać dlatego będzie dokładnie sprawdzane. Mazda całkiem fajne autko, ale jednak nie przemawia do mnie. Jeśli audi było by zbyt dużym ryzykiem to zawsze jest też ta fiesta.
Tomasz33
Nowicjusz

22 Mar 2016, 17:02

Ale Fiesta to segment niżej i lepiej brać porównywalnego z A3 Focusa, który jest bazą dla Mazdy3
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Mar 2016, 19:19

Jeśli nie wypali z tym audi to zastanowię się nad tym focusem albo mazdą 3. Zamierzam w czwartek wybrać się na oględziny tej a3 z drugiej oferty, na pierwszy rzut oka jest z nią chyba okey ?
Tomasz33
Nowicjusz

22 Mar 2016, 20:30

A ja bym nie przekreślał A3 nawet z 1,6..
Zależy musisz sam sprawdzić czy te osiągi jakiekolwiek by nie były czy Ci starczą.
No i trzeba szukać dobrego egzemplarza.
Tylko gdyby CI się cos nie spodobało, wystawiasz auto i za tydzień znika.
Bo A3 1,6 kupi młoda kobieta do pracy, na dojazdy, jakiś koleś jako pierwsze auto, starszy jakiś emeryt też często..studenci jak najbardziej, na dojazdy z domu na zajęcia itd..
Takie są prawa rynku że VW 1,6 tak jak 1,9 tdi to są auta które chce kupić na 20 osób niemalże 19..więc problemów ze sprzedażą w razie czego by nie było.
No chyba że kupisz trupa.
I trzyma mocno cenę, obawiam się że za rok za podobne pieniądze byś sprzedał co teraz kupisz.

Ta oferta A3 1,6 niezła, tylko 3 drzwi, więc mało praktyczna, trzeba by na miejscu sprawdzić, miernik lakier itd..

Tak swoją droga będziesz ładował lpg?
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000

22 Mar 2016, 20:47

No to fajna sprawa, że te autko można szybko sprzedać bo planuje nim pojeździć gdzieś 3-4 lata i dozbierać już na jakiś lepszy, mocniejszy samochodzik. Jeśli auto z oferty okaże się udane to jeszcze w niego trochę doinwestuje i co do tego lpg to chętnie bym je wpakował a czytałem, że ten siilnik dobrze współpracuje z gazem.
Tomasz33
Nowicjusz