Audi a4 vs astra 3

17 Cze 2009, 16:22

Witam forumowiczów. Mam dylemat czy brać opla astrę 3 kombi 1.9 120KM 2005r czy audi a4 1.9 130KM 2002R też kombi pieniądze podobne ok 32000zł, proszę o pomoc
davidov0
Nowicjusz

Miejscowość: polska

17 Cze 2009, 16:37

A4 lepiej wykończone, lepiej wyciszone, całkiem inna klasa, a jeśli chodzi o komfort podróżowania to... Astra odpada.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

17 Cze 2009, 16:48

Dzięki za odpowiedź, mówisz że nawet 3 lata różnicy nie przemawiają za oplem
davidov0
Nowicjusz

Miejscowość: polska

19 Cze 2009, 00:05

No słuchaj.
Do pracy dojeżdżam 2-letnią A4 ładnie wypasioną(ale i tak bieda), a w pracy jeżdżę nówką Mondeo w pełnym wypasie, nic więcej się nie da do niego dorzucić i powiem Ci że jakoś ciszej jest w A4 jak i lepszy zestaw audio(mam standardowy), jedno i drugie ładnie się trzyma drogi, lecz audi lepiej, o jakości wykonania już nie będę wspominał, bo Audi kładzie większość marek na kolana.A to że Mondeo stoi wyżej niż astra w rankingu komfortu jazdy, jakości itd. to już myślę że nie trzeba dodawać nic więcej na ten temat :lol: :lol: :lol: .
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

19 Cze 2009, 12:26

Jak koniecznie chcesz mieć Audi to kupuj Audi.
Audi zalety:
+komfort,
+jakość prowadzenia
+marka (może wyrwiesz jakiegoś lachona?)

Audi wady:
- rocznik, a co za tym idzie przebieg. Takie auto jeździ i nie ma się co czarować na jakieś śmieszne przebiegi 10 tys. km rocznie.
- zawieszenie, słabe jak na nasze drogi,
- kultura pracy silnika to jakaś makabra. Ciszej 40 letnie Ursusy chodzą.

Astra zalety:
+ młodszy rocznik, pewnie mniejszy przebieg, mniejsze zużycie,
+ lepsze zawieszenie
+ dobre właściwości jezdne, Astra powszechnie przegrywa na tym polu z Golfem, moim zdaniem zupełnie niesłusznie.
+ wyższa kultura pracy silnika CDTI. Robiony przy kooperacji z Fiatem, a Włochom trzeba oddać, że co jak co, ale diesle robią dobre.

Astra wady:
- niższa klasa niż A4, niższy komfort i gorsze materiały,
-słabsza marka (na Astrę lachona nie wyrwiesz ;))

Jeżeli to ma być wół roboczy, to ja bym wybrał Astrę. Jeżeli chcesz sobie pojeździć z rodziną na wakacje i chcesz mieć auto klasowe, to Audi.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika