Auto 28.000 / Seat Leon vs Opel Vectra C

11 Cze 2009, 09:36

WItam.

Chciałem na początku kupić Opel Astra II w kwocie około 22000.
Niemniej z racji tego, że nie mogę znaleźć w pomorskiem tego czego bym chciał
postanowiłem być bardziej elastyczny.
Teraz biorę pod uwagę 2 samochody:
1. Seat Leon
2. Opel Vectra C

W kwocie około 28000 moge kupic Seat Leon rocznik 2004 oraz Opel Vectra C z rocznika 2003.

To co biore pod uwage to:
1. Koszty utrzymania (paliwo, remonty, ubezpieczenie)
2. Wygoda
3. Przyspieszenie

Wazny jest tez fakt, ze moja kobita, ktora przymierza sie do zrobienia prawa jazdy,
bedzie auto uzytkowac. Troche sie obawiam czy Vectra nie jest za duza dla poczatkujacego
kierowcy.

Nie zamierzam dużo jeździć chociaz z racji ze bedzie to pierwsze auto - moze sie okazac inaczej ;)

Wczoraj mialem okazje przejechac sie Oplem Vectra C - silnik 2.0 DTI.
Niesamowita wygoda. Zakochalem sie ;)

Jutro testuje seata.
Niemniej jak uwazacie ?

Czy koszty utrzymania samochodu będą takie same w tym wypadku ?
Czytalem na forum, ze Vectra C jest awaryjna.

Proszę o wasze rady za które z góry dziękuję.
become
Nowicjusz

Miejscowość: internet

11 Cze 2009, 11:56

Jeśli Leon będzie w 110 konnym TDi to szybko zmienisz obiekt pożądania.

Leon jest mniejszy (imho ładniejszy) i raczej tańszy w utrzymaniu. Przede wszystkim ma lepszy silnik.

Napisz jak ci się jeździło i co to za Leon.

Ale to sa tylko nazwy modeli. Na żywo może się okazać, ze Leon już jest klekotem na szrot, a Vectra pięknie utrzymana. Trzeba patrzeć na stan auta, a nie słuchać wiejskich legend
Joter
Aktywny

11 Cze 2009, 13:21

Vectra dla początkującego kierowcy to faktycznie dużo. Nie sądzę, aby Twoja żona jakoś tam ostro szalała, ale na parkingu może mieć problem. A może ta Vectra ma chociaż czujniki parkowania? To ułatwiłoby sprawę.

Polecam zainteresować się też Corollą z rocznika np. 2004. Auto ma renomę i wiele osób wychwala jej niezawodność. Myślę, że warta rozpatrzenia propozycja.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Cze 2009, 15:31

Vectra w tej cenie to będzie jakiś szrocik z zachodu, niby bezwypadkowy ;)
Zapraszam na bezwypadkowe.net, a dowiesz się prawdy m.in o tanich Vectrach C
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

12 Cze 2009, 19:21

Mój znajomy ma Leona 1.9 TDi 150 KM i kurcze frajdę i przyjemność z jazdy to on daje, trzeba mu to przyznać. A na dodatek ma sportowy wydech, lampy Hella białe i ksenony z przodu.
Świetnie się prowadzi, komfortowo też, choć przy ostrzejszej jeździe można odczuć jakby większą sztywność zawieszenia.
Mimo to polecam Seata.
stasiowski121

19 Cze 2009, 02:15

Kolego ja mam Leona 1.9 TDI FR 1.9 TDI ARL 150 koni autka idealne przyśpieszenie wbija w fotel , tylko ten klekot czasem dokucza :( ale ja mam przelotowy układ wydechowy na 2 tłumiki 2''5 czyli nawet,nawet brzmi :D Teraz planuję zmiane na Leona Cuprę 2.0 TFSI lub Leona FR 2.0 TDI 170 koni , zakochałem się w seacie :D
Podobno dorośli mężczyźni różnią się od małych chłopców tym, że mają dużo droższe zabawki
Przetak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa