AUDI A4 vs MAZDA 6 vs VW PASSAT B6

22 Maj 2012, 21:01

Witam, jak w temacie. Przymierzam się do zmiany samochodu. Kwota jaką dysponuję to 30 tyś (na upartego coś dołożę). Samochód KOMBI (mam żonkę i dwoje małych dzieciaków), DIESEL (w sumie to rocznie robię max 10 tyś i lepszy byłby benzyniak -ale diesli jest więcej i w sumie nigdy nie miałem styczności z dieslami a chciałbym zacząć z nimi przygodę )
Na chwilę obecną zastanawiam się nad :
AUDI A4 (wersja B6 lub B7) 1.9 lub 2.0 (w tej kwocie rocznik 2004 max 2005)
MAZDA 6 2.0 (rocznik 2006 lub 2007)
VW PASSAT (B6) 2.0 (rocznik 2007)
I teraz moje pytanie na co zwracać uwagę patrząc na te 3 modele. Jakie są ich największe bolączki ???
Wiem, że MAZDA 6 ma problemy z korozją tylnych nadkoli (podobno w 2006 udało się trochę ten problem zmniejszyć) ; PASSAT B6 problemy z silnikami 2.0 (podobno od 2007 konstruktorzy VW uporali się z tym); o jakiś większych bolączkach AUDI A4 nie słyszałem. Jak z cenami częsci, dostępnością zamienników ?
Kto jeszcze coś może dopowiedzieć, podpowiedzieć na co zwracać uwagę ????
Co byście na moim miejscu wybrali ???
Może znacie jakieś rzetelne (uczciwe ) komisy na śląsku (najlepiej okolice RYBNIKa).
Z góry dzięki za pomoc i cenne rady!!!
khaktus
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 04 2010
Auto: Mazda 626

22 Maj 2012, 22:04

tak jak napisałeś mazda rdzewieje i uważam, że producenci się z tym tak do końca nie uporali bo miałem okazje taką mazde z 2006 lakierować i rdzewieją nie tylko nadkola ale również progi, wnęki drzwi i w górnych rogach uszczelki przedniej szyby. Generalnie nie kupił bym z tego powodu tego auta za takie pieniądze.
co do silnika 2.0 w vw też masz racje są najlepiej przeczytaj ten artykuł i sam sobie odpowiedz na pytanie czy chcesz ryzykować http://www.auto-swiat.pl/1-wszystko-o-silniku-20-tdi
Wg mnie audi w tym zestawieniu wypada najlepiej ale styczności nie miałem tak więc ciężko powiedzieć coś więcej.
W tej kwocie w jakiej chcesz kupić to są najczęściej sprowadzane samochody z DE. Więc na to też uważaj bo to w większości przypadków sam szrot ( wiem bo widzę co sprowadzają na lawetach...) Może warto pomyśleć, żeby samemu sprowadzić takie auto, będzie "droższe" niż w PL (prawda jest taka, że to w PL są wyjątkowo tanie auta "bezwypadkowe") ale za to pewne i serwisowane.
spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważaj na Pieszych na wielopasmowych jezdniach
    Do najbardziej niebezpiecznych miejsc dla pieszych należą przejścia przez wielopasmowe jezdnie bez sygnalizacji świetlnej. Do potrąceń najczęściej dochodzi, gdy pieszy wchodzi na oznaczone przejście, widząc zatrzymujący się ...