Audi A4

20 Sty 2010, 15:07

Hej,
posiadam Audi A4 z 2000 roku, a w niej lampy po II lifie - chciałbym zamontować xenon 4300k, i teraz pytanie - które?
[link do oferty na Allegro wygasł]

Może polecicie jakieś inne do 200zł?
Czy będzie ew. problem z zamontowaniem? Ile może wziąć za zrobienie tego, osoba która się an tym zna?
Proszę o pomoc.
michaty
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • 20 Sty 2010, 15:22

Te z allegro za 200zł możesz sobie darować, to są pseudo ksenony które do prawdziwych lamp ksenonowych mają się jak Izba Lordów do izby wytrzeźwień. To po prostu H siódemki świecące mocniej i na biało, dobre do lansu pod dyskoteką żeby ludzie myśleli że masz ksenony.

Prawdziwe ksenony mają funkcję samopoziomowania się, występują wraz ze spryskiwaczami reflektorów (tego wymaga ich charakterystyka, żeby światło od lampy ksenonowej się nie nie rozpraszało musi być czysty klosz), jest zupełnie inna budowa całej lampy np. ponieważ żarówka ksenonowa nie lubi częstego włączania/gaszenia to światła długie nie zapalają się i gasną, tylko masz np. jedną żarówkę która i tak się świeci + lusterka które po włączeniu długich zmieniają swój kąt przez co promień światła niesie dalej. Nie mówiąc już o tym że inny jest układ zasilania no i bynajmniej nie kosztuje takie coś 200zł. Nie będziesz miał prawdziwych ksenonów bez wymiany klosza na lampy, instalacji elektrycznej i układu odpowiedzialnego za spryskiwanie go. Takie z allegro będą tylko wkurzały innych kierowców, bo bardzo oślepiają, no i jak schaltuje cię policja to jeśli je zauważą i będą mieli czym zmierzyć mogą ci zatrzymać dowód (mimo że sprzedawca wypisuje iż są zgodne z normami w Czeczenii i Afganistanie a także ponoć UE)

[ Dodano: Sro Sty 20, 2010 14:24 ]
    Krótko mówiąc "xenon full wypas + wysyłka" z allegro to taka sama ściema jak magnetyzery zwiększające moc o 10 koni a obniżające zużycie paliwa o pół litra na sto czy też inne "sportowe stożki na wlot powietrza" do nabycia na tym samym allegro
    ACSznycel
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
    Miejscowość: z nienacka

20 Sty 2010, 15:31

Dziękuję za odpowiedź. Mam takie lampy:
    Audi A4

Nie pozostaje mi nic innego jak kupić ori. :mrgreen:

btw. a takie coś [link do oferty na Allegro wygasł]

Czy do tego musze dokupić przetwornice? Czy po prostu wkładam H7?
    michaty
    Nowicjusz

20 Sty 2010, 15:44

Jeździsz głównie po Wrocku, czyli jakby nie było po mieście które jest oświetlone, czy też często nocą po zdradliwych jednopasmówkach gdzieś na rubieżach Rzeczypospolitej gdzie jest ciemno że oko wykol? Jeśli głównie po dobrze oświetlonych trasach to nie ma co brać ksenonów, po mieście to mała różnica bo i na pozycyjnych da radę śmigać :razz: Normalne lampy od ksenonów nie różnią się barwą światła (tzn. różnią się, ale to jest raczej efekt uboczny), tylko promieniem: normalne ze względu na swoją konkstrukcję - mianowicie mają żarnik który jest spiralką - można ustawić tak by przy danym natężeniu światła świeciły daleko, lecz wąsko, albo szeroko lecz blisko (lub dowolna kombinacja tych dwóch). Wiadomo, w jednych autach świecą lepiej w innych gorzej, ale ogólnie to o to chodzi. A ksenony przy takim samym natężeniu niosą daleko i szeroko, przez to właśnie że mają równy rozkład światła, przez co mimo że mają daleki zasięg, to dobrze oświetlają pobocze daleko od twojego auta, a nie jak zwykłe - pobocze jest oświetlone dobrze tylko na kilka metrów od zderzaka :smile: A te z allegro świecą jak normalne, a są kłopototwórcze w przypadku kontaktu z nadgorliwą drogówką no i oślepiają innych.

W mieście czy na dwupasmówkach ksenony są niewarte wydawania kasy, natomiast na jednopasmówkach biegnących po lasach i wsiach są nieocenione :grin:
    ACSznycel
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

20 Sty 2010, 15:50

ACSznycel napisał(a):Jeździsz głównie po Wrocku, czyli jakby nie było po mieście które jest oświetlone, czy też często nocą po zdradliwych jednopasmówkach gdzieś na rubieżach Rzeczypospolitej gdzie jest ciemno że oko wykol? Jeśli głównie po dobrze oświetlonych trasach to nie ma co brać ksenonów, po mieście to mała różnica bo i na pozycyjnych da radę śmigać :razz: Normalne lampy od ksenonów nie różnią się barwą światła (tzn. różnią się, ale to jest raczej efekt uboczny), tylko promieniem: normalne ze względu na swoją konkstrukcję - mianowicie mają żarnik który jest spiralką - można ustawić tak by przy danym natężeniu światła świeciły daleko, lecz wąsko, albo szeroko lecz blisko (lub dowolna kombinacja tych dwóch). Wiadomo, w jednych autach świecą lepiej w innych gorzej, ale ogólnie to o to chodzi. A ksenony przy takim samym natężeniu niosą daleko i szeroko, przez to właśnie że mają równy rozkład światła, przez co mimo że mają daleki zasięg, to dobrze oświetlają pobocze daleko od twojego auta, a nie jak zwykłe - pobocze jest oświetlone dobrze tylko na kilka metrów od zderzaka :smile: A te z allegro świecą jak normalne, a są kłopototwórcze w przypadku kontaktu z nadgorliwą drogówką no i oślepiają innych.

W mieście czy na dwupasmówkach ksenony są niewarte wydawania kasy, natomiast na jednopasmówkach biegnących po lasach i wsiach są nieocenione :grin:

W zasadzie mieszkam w okolicach Wrocławia - tutaj drogi są nieoświetlone, a moje światła mijania wołają o pomstę do nieba (nic nie widać i to dosłownie, czuję się jakbym jechał na światłach postojowych :mrgreen:). I dlatego też zastanawiałem się nad tymi pseudo xenonami - nie mam zamiaru oślepiać innych, no ale cóż nie pozostaje mi nic innego jak dołożyć trochę pieniędzy i zakupić ori xenon. :roll:
    michaty
    Nowicjusz

20 Sty 2010, 15:50

michaty napisał(a):btw. a takie coś [link do oferty na Allegro wygasł]

Lipa, uwierz mi, już sam fakt że sprzedawca pisze "do 300%" mocniejsze światło wyklucza ten zakup bo po prostu kłamie - albo się nie zna - tak czy inaczej nie świadczy to o nim dobrze. Poza tym "na licencji firmy Philips" nie znaczy to samo co "firmy Philips", żadna firma nie pozwoliłaby sobie na taką wewnętrzną konkurencję, co znaczy że albo to podróbki albo technologia Philipsa sprzed 10 lat. Jak zamontujesz może się okazać że nie świecą jednostajnym światłem tylko np. "gasną i zapalają" się 50 razy na sekundę, chodzi mi o takie mryganie które często jest efektem ubocznym pseudoksenonów z allegro i jest męczące dla wzroku. Oczywiście gdy napiszesz o tym sprzedawcy że dał ci lipne żarówki i dasz negatywa, to on ci odpisze że źle je zamontowałeś i też da ci negatywa :razz:
    ACSznycel
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi na Pikes Peak International Hill Climb
      Firma Mitsubishi Motors Corporation (MMC), wystawi w legendarnym wyścigu górskim Pikes Peak International Hill Climb dwa samochody z napędem elektrycznym (EV). MMC spróbuje wygrać wyścig w kategorii samochodów ...

20 Sty 2010, 15:54

To może inaczej zapytam - jakie polecasz (polecacie) żarówki H7, aby barwa światła była biała, nie żółta (tak jak teraz mam).
    michaty
    Nowicjusz

20 Sty 2010, 15:55

michaty napisał(a):moje światła mijania wołają o pomstę do nieba (nic nie widać i to dosłownie, czuję się jakbym jechał na światłach postojowych :mrgreen:)

Może to kwestia samego klosza? Z czasem potrafi zmatowieć, zakurzyć się od środka i po latach - w twoim przypadku to już prawie 10 - może nie świecić tak jak na początku. Może pomogłaby zwykłą zmiana lamp albo ich oczyszczenie? Bo z tego co wiem to A4 ma normalne światła w porządku. Jechałem kiedyś A4 b6 ze znajomymi na wycieczkę na Węgry i akurat na światła nie narzekałem :wink:
    ACSznycel
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

20 Sty 2010, 15:56

ACSznycel napisał(a):
    michaty napisał(a):moje światła mijania wołają o pomstę do nieba (nic nie widać i to dosłownie, czuję się jakbym jechał na światłach postojowych :mrgreen:)

Może to kwestia samego klosza? Z czasem potrafi zmatowieć, zakurzyć się od środka i po latach - w twoim przypadku to już prawie 10 - może nie świecić tak jak na początku. Może pomogłaby zwykłą zmiana lamp albo ich oczyszczenie? Bo z tego co wiem to A4 ma normalne światła w porządku. Jechałem kiedyś A4 b6 ze znajomymi na wycieczkę na Węgry i akurat na światła nie narzekałem :wink:

I tutaj muszę Cię zdziwić - klosze miałem czyszczone, a ponad rok temu kupiłem jakieś "zwykłe" H7 za kilka groszy.
    michaty
    Nowicjusz

20 Sty 2010, 15:57

Philips blue vision? Czy coś w tym rodzaju... Ale wielkiej poprawy nie będzie, zasięg światła raczej ci się nie zmieni, tylko jego kolor. No i z tego co słyszałem te Blue Visiony i inne tego typu czasem wysiadają po 3 miesiącach. Ja bym polecił powalczenie z reflektorem + dobre zwyczajne żarówki H7
    ACSznycel
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

20 Sty 2010, 15:59

ew. [link do oferty na Allegro wygasł]

Ale wątpię, że światło będzie białe. :(
    Ostatnio edytowany przez michaty, 20 Sty 2010, 16:00, edytowano w sumie 1 raz
    michaty
    Nowicjusz

20 Sty 2010, 16:00

michaty napisał(a):kupiłem jakieś "zwykłe" H7 za kilka groszy.

Może tu jest pies pogrzebany? :razz: Spróbuj normalnych, ale dobrych H siódemek z górnej półki + wypoziomuj reflektory. I nie chodzi mi tylko o regulację tym pokrętłem czy przyciskiem który masz w kabinie, ale na stacji obsługi, często po prostu są źle wyregulowane

[ Dodano: Sro Sty 20, 2010 15:02 ]
    Na aukcji można przeczytać "Żarówki BlueVision emitują jaskrawobiałe światło

doskonale oświetlające drogę" :razz: Białe-białe nie będzie, ale będzie biało-niebieskie, trochę takie zimniejsze niż od normalnych, zbliżone do dziennego które też ma różne temperatury zależnie od pory dnia i stanu nieba:)
    ACSznycel
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

20 Sty 2010, 16:05

A co sądzisz o tych [link do oferty na Allegro wygasł] ? :>
    michaty
    Nowicjusz

20 Sty 2010, 16:25

Nie wiem bo ich nigdy nie miałem :razz: Musisz spróbować i sam zobaczysz czy jest jakaś różnica czy nie. Na pewno warto pokombinować z wymianą H7 na lepsze niż masz, bo ksenony to droga impreza i może okazać się niepotrzebna - nawet jeśli po zamontowaniu tych Philipsów uznasz że bez lamp ksenonowych ani rusz, to cena tych Philipsów z ogłoszenia będzie mało istotna przy cenie prawdziwych ksenonów :razz:
    ACSznycel
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

20 Sty 2010, 16:39

Dzięki serdeczne za wszystkie wypowiedzi, jednak kupię jakieś H7 z białą poświatą.
    Dzięki.
    michaty
    Nowicjusz