Audi A4, VW Passat B5, Golf IV czy Peugeot 406

27 Mar 2012, 10:03

Witam!
Szukam sedana w dieslu, chciałbym abyście pomogli mi w wyborze auta, podrzucili swoje propozycje. Najważniejsze dla mnie są dobre blachy(ocynkowane) i dobry silnik
Myślałem nad:
Audi A4 1.9TDI 110KM 1997-99
Peugeot 406 2.0HDI 110KM 1999-2001
VW Golf 1.9TDI 110KM 1998-2000
VW Passat 1.9TDI 110KM 1998-2000

Bardzo chętnie wysłucham Waszych opinii i propozycji :)
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Mar 2012, 10:15

Golf będzie najmniej problemowy,a4 i passat to to samo tylko inna buda(w passacie więcej miejsca).
Peugeot z tego co wiem też zły nie jest ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

27 Mar 2012, 12:33

ja z tego zestawu poszukal bym 406 , 2.0hdi jeden z lepszych silnikow ludzie go sobie chwala, samochod dobrze zrobiony malo awaryjny , mimo ze francuz to wg. mnie jest to najlepszy francuski samochod jaki powstal
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

27 Mar 2012, 13:06

406 jest udane, ale z wymienionych przez Ciebie zdecydowanie AUDI :D Silnik o którym napisałeś w trasie spali Ci maks 5 litrów (przy zdrowej jeździe). Wątpię czy znajdziesz coś bardziej ekonomicznego w dieslach. Na światłach też z pewnością nie zostaniesz:P

Cynkowane blachy (na moim z 96r rdzy nie znajdziesz), świetna przyczepność i bardzo mocne hamulce- największe plusy.

Spokojnie znajdziesz model z klimatyzacją sterowaną elektronicznie- fajny bajer, cieszy oko i jest wygodny. Praktycznie niespotykany w innych samochodach z tego przedziału cenowego.

B5 to praktycznie to samo, aczkolwiek Audi ładniejsze:P
nie rozumiałem miłości do samochodów... póki nie kupiłem Audi
Mietek851
Początkujący

Miejscowość: Lublin
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Rok produkcji: 1996

27 Mar 2012, 13:53

Znam silnik 1.9TDI 110KM ponieważ taki jest w tatowym Seacie Toledo :) (którym aktualnie jeżdżę ja) Audi na pewno jest ładniejsze niz Pasek ale zastanawia mnie bardzo ten Peugeot ponieważ słysze o nim bardzo dobre opinie lecz nie znam tego silnika... (spalanie, czy jest wrazliwy na paliwo) wiem ze na pewno jest cichszy od 1.9TDi :D
Marcin0116
Początkujący

28 Mar 2012, 11:30

2,0HDI w Peugeocie/ Citroenie to ten " nowszy" w systemie CommonRail . Tak jest wrażliwy na paliwo. Jest bardzo zabezpieczony przed wpływem złego paliwa- woda, niedostatki w jego dostawie itp. To chyba najpopularniejszy silnik. Standardowo z mocą 90 KM. Ja to napiszę po raz kolejny. Peugeoty i Citroeny to auta mające duszę. Czasami figlara ta duszyczka, ale da się ją pokochać. Wiele osób na początku narzekała bo to przecież Francuz, ale jak pojeździli to się przekonali. Ja jestem jednym z takich osobników.
Realne spalanie średnie w Xsarze Picasso 2,0 HDI w cyklu mieszanym na dystansie ponad 5000 km obecnie wynosi 6,1 l wg. komputera. Potwierdza się to z wyliczeniami z dystrybutora. Komputer na trasie przy prędkości 90-100km/h na piątym biegu wskazuje chwilowe spalanie 4,5l.
I nie daj się nabrać w magiczne stwierdzenia, że spali ci średnio poniżej 5 litrów. Każdy diesel o pojemności ok 2 l spala średnio ok 6l/100 km. Nie wierz w bajki o średnim spalaniu poniżej 5l/100 km. Passat z silikiem AFN spala średnio 6,5 l. Astra z silnikiem 1,7Dr spalała mi średnio 6 l. Wszystkie użytkowane w podobnych warunkach przez to samo grono kierowców.
Reasumując francuskie 2,0HDI to dobra opcja. Niemieckie 1,9 TDI nie wypada ani gorzej, ani lepiej. Ale biorąc pod uwagę ich hałas- ciarki przechodzą, z drugiej strony to stary silnik, więc cudów się nie ma co spodziewać.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Akumulator zimą
    Śnieg, ostry mróz… jednym słowem zima – to czas, kiedy nawet najlepsze akumulatory potrafią zawieść i spowodować, iż nasz samochód w pewnym momencie po prostu nie odpali. Co robi wtedy kierowca? ...

28 Mar 2012, 17:05

i wybór jest ciężki :lol: wszystkie mają swoje plusy i minusy
a Wy który z tych samochodów wybralibyście na moim miejscu?(i dlaczego akurat ten)
Marcin0116
Początkujący

28 Mar 2012, 17:42

Ja jestem za 406,powinien być mniej zmęczony niż Audi czy Passat no i napewno będzie młodszy rocznikowo a same silniki HDI są jednymi z lepszych.
Musisz tylko uważać żeby nie trafić 406 z Francji,ponieważ większość aut sprowadzonych stamtad jest po większych lub mniejszych wypadkach (oczywiście można sprawdzić również miernikiem lakieru).
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Rok produkcji: 2003

28 Mar 2012, 22:15

Tylko że te bajki w wypadku tego silnika są często prawdą- na pełnym baku w trasie spokojnie robię 1200km... A nie jest to jazda 90km/h.
Bak ma 62 litry *100 / 1200 = 5,2...
Ponadto 1.9tdi wybaczy Ci jakość paliwa.

Naprawdę nie mam nic do francuzów. 406 nigdy nie jeździłem, ale jeździłem Xsarą z 99roku i wiem, że naprawdę duuuużo brakuje jej do A4ki- różnica w prowadzeniu tych aut jest kosmiczna.

Porównajmy może jeszcze standard wyposażenia i ogólny poziom hałasu w środku podczas jazdy to zobaczymy czy francuz wypadnie lepiej:P Chętnie podyskutuję- na podwórku mam i Audi i Xsarę:P

ooo... jeszcze coś ciekawego mi do głowy przyszło... Miękkie blachy we francuzach... Delikatne puknięcie nawet na nich zostaje :)
Mietek851
Początkujący

29 Mar 2012, 07:13

Tyle, że Xsarę trzeba porównać do Golfa.
To kompakt i w dodatku z prostym zawieszeniem.
406 ma wielowahacz
W 406 bez problemu znajdzie się gruby welur i automatyczna klimatyzacja.
Poza tym pominąłeś komfort, którym 406 bije A4 TDI, jest od niego lepiej wyciszony, lepiej pochłania nierówności choć precyzja prowadzenia jest nieco gorsza;
No i 406 to gwiazda filmowa :D co z tego, że ma miękką blachę skoro jak dojdzie to zderzenia to jest twardszy niż Audi, pewnie nie pamiętasz ale A4 B5 w testach euro ncap ma jedną gwiazdkę przekreśloną z powodu śmiertelnego zagrożenia życia poza tym struktura nadwozia A4 była już bardzo blisko załamania.
406 wypadło sporo lepiej pod względem bezpieczeństwa mimo, że model równie wiekowy.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Mar 2012, 07:46

Po tym co napisałeś wszedłem sobie na alledrogo i pooglądałem te 406. Nie wiedziałem, że mają wielowahacz.

Niestety muszę stwierdzić, że w kwocie do 12tyś znajdzie się lepszą 406 :) Audi z 2002-2003 roku w dobrym wyposażeniu będzie kosztowało koło 18tyś...

Nawet niegłupio wyglądają w środku te 406tki, nie jest to prosta deska rozdzielcza którą cenię w Audi, ale również może się podobać :)

406 będzie miało też więcej poduszek (trafiłem na 6 w pierwszym modelu z brzegu), komputer ze spalaniem, trafiłem nawet na wersję z tempomatem.

Mój wniosek...
Za 12tyś można kupić A4 z 96-98roku lub 406 z 02-03 roku.
Plusy przemawiające za francuzem:
- bezpieczeństwo, więcej poduszek, lepsza ocena w testach
- lepsze wyposażenie, tempomat, komputer
- zagrał w filmie (którego nie trawię swoją drogą :P )
- młodszy rocznik

Plusy dla niemca:
- silnik
- hamulce
- prowadzenie

Nie wiem jak jest z nagłośnieniem w 406, ale w xsarze całkiem ładnie gra muzyczka :) ooo... w A4 w standardzie jest tuba basowa w bagażniku :P

Kwestie stylistyczne pomijam :) (aczkolwiek 406 w coupe wygląda bosko! )
Mietek851
Początkujący

29 Mar 2012, 11:19

E tam Ronin to moim zdaniem jeden z lepszych filmów sensacyjnych lat 90tych.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

a i dwie pierwsze części Taxi też były ok:

albo:

:lol:
Jasiek90
Stały forumowicz

29 Mar 2012, 19:38

będę szukał Peugeota lub Audi :) zobaczymy co mi się uda znaleźć godnego zainteresowania :D
dzięki wszystkim :D
Marcin0116
Początkujący

30 Mar 2012, 00:54

406 ma wielowahacz?? Gdzie? Nie sądzę. Tył to to "fransuska belka" a przód to standardowy Mc'person. No chyba, że strasznego babola teraz napisałem...
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

30 Mar 2012, 07:07

406 z przodu ma McPhersony a z tyłu wielowahacz.
Jasiek90
Stały forumowicz