Prośba o ocenę auta

28 Mar 2012, 15:10

Witam

Wypatrzyłem takiego o to rover'a 214

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co o nim sądzicie i ogólnie o marce rover, słyszałem, że występują częste problemy z uszczelką głowicy, może ktoś to potwierdzić lub zdementować? :D

Mile widziane również inne typy samochodów Mam w sumie na wydanie 6k ale najprawdopodobniej będę zmuszony wziaść opłaty na siebie dlatego szukam czegoś to 4-4,5k. Jeśli chodzi o wyposażenie to chciałbym żeby było wspomaganie. Interesuję mnie tylko benzyna. No i silnik max 1.4 (opłaty)

Z góry dzięki za opinie :D
piasko
Nowicjusz

28 Mar 2012, 15:56

Moim zdaniem lewy przód był skladany ale nie mówie na 100%.
Rover na ogół jest ok ale może być problem z dostępnością części,ponieważ jakby nie patrzeć troche tego mało jeżdzi u nas po drogach.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Mar 2012, 16:44

Rover to trochę egzotyczny samochód w Polsce, jak znajdziesz zadbany to będzie ok.
Auto jest na podzespołach Hondy, ale brakuje mu do niezawodności jak przynajmniej u Hondy Civic
MotoOn92
Początkujący

Prawo jazdy: 16 12 1992
Auto: BMW e38 4.4

28 Mar 2012, 17:19

A co sądzicie o tych?
piasko
Nowicjusz

28 Mar 2012, 17:38

Osobiście miałem Rovera,nie narzekałem ale drugi raz bym już raczej nie kupił,ponieważ tak jak ktoś wyżej wspomniał czasami jest problem z niektórymi częściami i trzeba sciągać na zamówienie a auto stoi i nie piszcie mi że mamy allegro.

Co do tych linków wyżej to ta Felicja wygląda świetnie i na zadbaną :shock: jak będziesz oglądał to zwróć uwage na tylną klape czy rdza nie wcina (najczulszy punkt).
Fiesta też ładna i zwróc uwage na tylne nadkola (również najczulszy punkt).
Baleno jakoś wieloodcieniowo mi wygląda (prawy bok szczególnie) i jakiś taki poobijany.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

29 Mar 2012, 20:53

Jestem umówiony z facetem na tego oto Punciaka
[link do oferty na Allegro wygasł]

Podczas rozmowy telefonicznej od razu powiedział mi że jest do wymiany rozrząd bo coś cieknie (mówił dokładnie co ale nie zrozumiałem zielony jestem w tych sprawac :D ) Czy jest to jakaś poważna wada i ile ok wyniesienie mnie wymiana rozrządu. Mówił coś także o tylnym wahaczu (na oględziny będę jechał z kimś bardziej ogarniętym ode mnie jeśli chodzi o samochody). Z rzeczy zrobionych jest cale nowe sprzęgło.

Jak myślicie warto?
piasko
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pagani Huayra - centralnie umieszczony wydech
    Samochody ze stajni Pagani zawsze słynęły z ekstrawaganckiego wyglądu i nie inaczej jest w przypadku następcy modelu Zonda, czyli Huayry. Tak samo jak w Lexusie LFA, wszystkie końcówki wydechu włoskiego auta skupiono ...

30 Mar 2012, 04:05

Rozrząd zawsze na początku musisz wymienić.
Ogólnie wygląda ładnie tylko tapicerka troche przybrudzona.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

30 Mar 2012, 08:10

Z rozrządu jaki takiego nic ciec nie może, bo rozrząd to zwykły gumowy pasek zębaty poruszający koła zębate najczęściej wyposażony w napinacz czyli łożysko utrzymujące stałe napięcie paska. Jeżeli coś cieknie z rozrządu, tzn musi ciec z uszczelniacza któregoś z kół zębatych - a to grubsza sprawa. Silnik jest umyty, jak cała komora, więc ze zdjęć trudno coś stwierdzić, może coś źle zrozumiałeś z tym wyciekiem i cieknie np. spod pokrywy zaworów - to najmniej problematyczny z wycieków.
Tak apropo wycieków - nie zawsze warto ruszać uszczelkę spod głowicy jeżeli się ona tylko poci czyli olej nie cieknie "ciurkiem" obrzygując wszystko dookoła. Jeżeli nie widzimy oleju w płynie chłodniczym lub przyrost rozrzedzonego oleju i spadek poziomu płynu, można w przypadku aut starszych po prostu kontrolować sytuację. Sam miałem kiedyś taki problem w passacie i samochód przejechał z czymś takim ponad 40 tys km (potem go już nie widziałem) i specjalnie nic się nie działo. Wymiana uszczelki pod głowicą to z reguły dość droga impreza, bo wiąże się z demontażem rozrządu i zazwyczaj planowaniem głowicy. Jeżeli jednak jest konieczna warto od razu wymienić uszczelniacze zaworów, skoro i tak głowica jest demontowana.
W tym punto sprawdź rdzę. Punto tak jak Hyundai lubi rdzewieć pod lakierem tzn. po lakierze tego nie widać - a po naciśnięciu palec wchodzi do środka.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

30 Mar 2012, 15:42

Cieknąć może oring tzn uszczelka która znajduje sie własnie koło rozrządu
Barol
Awatar użytkownika