Audi A4 - woda

06 Paź 2006, 18:57

moze ktos wie jak rozwiazac samemu problem przedostajacej sie do wnetrza wody z okolicy szyberdachu i okolic silnika. ustalilem juz tyle, ze niedrozne sa kanaly odprowadzajace wode. niestety nie wiem jak sie do nich dostac i czym je udroznic...

ja wiem, ze jest to dosc prosto zrobic. tylko jak? ;) myslalem o wlaniu srodka do przeczyszczania rur, ale boje sie ze przezre rurki. drugi sposob to jakis drut tylko jeszcze nie znalazlem takiego dlugiego. moze jeszcze sprezone powietrze? jak sie dostac do odprowadzacza wody w komorze silnika? czy to jest gdzies pod akumulatorem?
smiglostopy
Nowicjusz

Miejscowość: Brooklyn, NY
  • 06 Paź 2006, 20:45

jak dobrze pamiętam to kanały są na podszybiu,a od szyberdachu na przednich słupkach.
    pozdro 8)
    Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
    Auto: nie mam

15 Paź 2006, 11:11

Do szyberdachu są przeważnie po cztery kanały spustowe (po 2 na przód i tył). Jeżli któryś by był nie drożny najlepiej jest zdjąć podsufitkę. W mojej ocenie jest to mało prawdopodobne żeby z tego powodu były przecieki, raczej nie mogły zapchać się wszystkie 4. Może spadł jeden z wężyków :?: Trudno coś powiedzieć znając tak mało szczegółów.
    A co przecieków z komory silnika to radziłbym sprawdzić otwór spustowy, który znajduje się na środku być może jest zapchany. Jeżeli przecieki są po lewej stronie, radziłbym sprawdzić czy linka od otwierania pokrywy ma założoną uszczelkę, jak również czy woda nie przedostaje się z pod osłony na storownik silnika. Są to najczęściej występujące miejsca przecieków jeżeli była tam jakaś ingerencja.
    oliwer
    Początkujący

Miejscowość: dolnośląskie

16 Paź 2006, 22:48

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

tu jest kilka zdjec w miare obrazujacych co sie stalo i jak to wyglada. z komory silnika woda przedostaje sie do srodka po stronie pasazera (ostatnio rzadziej) do tego stoi po deszczu w miejscu wskazanym na zdjeciach i na zakretach slychac jak sie przelewa. nie bylo zadnej ingerencji. niestety nie mam dosteu do kanalu i bez warsztatu pewnie sie nie obedzie :(

z dachu cieknie tylko w miejscu pokazanym na zdjeciu i tylko po duzej ulewie. po wyjezdzie z myjni np nie ma problemu. troche sie boje samemu zdejmowac podsufitke bo znajac moje zdolnosci manualne zaloze ja tragicznie...ale chyba bede musial sprobowac.

dzieki za odzew.
    Audi A4 1.8T
    smiglostopy
    Nowicjusz

17 Paź 2006, 21:38

Na zdjęciach pokazujesz lewą strone a piszesz o prawej. Wyciąg akumulator i poszukaj otworu spustowego, powinien być w jego pobliżu mniej wiecej na środku, nie pamiętam dokładnie ale pod podstawą akumulatora powinien być, nie potrzebny ci do togo jest kanał wszystko robisz z góry. Napeno bedzie tam mase śmieci typu liści. A co do słupka istniej jeszcze jedna możliwość przecieku może to być po wadliwej ( za mało kleju np) wymianie szyby, też od szyberdachu. Tak na odległość trudno coś doradzić na 100%.
    oliwer
    Początkujący

17 Paź 2006, 22:25

oliwer napisał(a):Na zdjęciach pokazujesz lewą strone a piszesz o prawej

dzieki za rade.

nie dorysowalem kresek po prostu. ten pas ciagnie sie na calej dlugosci. woda jest widoczna tam gdzie kreski, ale pewnie jest tez z prawej strony jak tam cieknie.... czy nie bede mial problemu z elektronika po odlaczeniu akumulatora?

szyberdach nie byl wymieniany. jutro sie sprobuje za to wziac...bo deszcze zapowiadaja.
    Audi A4 1.8T
    smiglostopy
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

19 Paź 2006, 15:03

smiglostopy napisał(a):
    szyberdach nie byl wymieniany. jutro sie sprobuje za to wziac...bo deszcze zapowiadaja.

Chodziło mi o szybę czołową.
    Nie będzie problemów z elektroniką.
    oliwer
    Początkujący

21 Paź 2006, 21:40

no i udalo sie naprawic.

dzieki za posty, szczegolnie oliwer'owi.

tu kilka zdjec z opisem:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Audi A4 1.8T
    smiglostopy
    Nowicjusz

22 Paź 2006, 19:34

Nie ma za co. Ważne ze pomogło.
    oliwer
    Początkujący