Audi A4B5 1.9 TDI AFN 110KM hamulce

23 Lip 2020, 09:14

Witam, mam problem z hamulcami w mojej b5, po postoju około 2 tyg zniknęły hamulce, dopiero przy wcisnieciu do konca delikatnie hamowal, do tego bylo slychac syczenie przy wciskaniu, jak i wtedy gdy odbijal. Zdiagnozowałem przy pomocy internetu, ze to pompa hamulcowa, wymienilem ją i co dalej?
Teraz czasami syknie, jednak tylko sporadycznie.
Odpowietrzałem wszystkie koła zaczynając od najdalszego od pompy, ale dalej hamuje tak samo.
Podczas jazdy jak nacisne kilka razy to hamuje duzo lepiej
Gremlinauto
Nowicjusz

23 Lip 2020, 09:24

Gremlinauto napisał(a):po postoju około 2 tyg zniknęły hamulce, dopiero przy wcisnieciu do konca delikatnie hamowal
Może tarcze zardzewiały i trzeba było kilka razy wykonać próbę hamowania żeby hamulce były sprawniejsze.
Gremlinauto napisał(a):bylo slychac syczenie przy wciskaniu
Jesteś pewien że to pompa a nie serwo?
Gremlinauto napisał(a):Teraz czasami syknie, jednak tylko sporadycznie.
No właśnie, poproś kogoś niech wciska hamulec a Ty przysłuchaj się skąd dochodzi to syczenie.
Gremlinauto napisał(a):Podczas jazdy jak nacisne kilka razy to hamuje duzo lepiej
Wygląda to tak jak byś miał zapowietrzony układ hamulcowy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Lip 2020, 09:54

Może tarcze zardzewiały i trzeba było kilka razy wykonać próbę hamowania żeby hamulce były sprawniejsze.

małe kwiatki byly na tarczach, jednak nawet jak sie wytarly, to nic sie nie zmienilo

Jesteś pewien że to pompa a nie serwo?

na forach wyczytalem ze to pompa, gdy przy wciskaniu i jak odbija syczy, to znaczy ze to pompa, dodatkowo slychac bylo cos jakby bulgotanie, tak jakby uszczelka na tloku w pompie puszczala

No właśnie, poproś kogoś niech wciska hamulec a Ty przysłuchaj się skąd dochodzi to syczenie.

tak zamierzam dzisiaj zrobic

Wygląda to tak jak byś miał zapowietrzony układ hamulcowy.

odpowietrzalem, sprobuje jeszcze raz dzisiaj. slyszalem ze z abs jest jakas inna procedura, tylko na forach sa rozne sposoby rozpisane i nie wiem ktory wlasciwy
Gremlinauto
Nowicjusz

23 Lip 2020, 20:39

Audi żyje, hamulce żyleta. za to płyn koloru rdzawej wody, od razu wymieniłem
pozdrawiam :)
Gremlinauto
Nowicjusz

29 Lip 2020, 10:26

Gremlinauto napisał(a):Audi żyje, hamulce żyleta. za to płyn koloru rdzawej wody

Czyli winny był płyn hamulcowy? Czy coś jeszcze?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto szukać taniego ubezpieczenia OC?
    Galopujące stopy procentowe, a wraz z nimi drastycznie rosnące koszty życia sprawiają, że szukamy oszczędności na wielu polach. Czy ubezpieczenie samochodu powinno być jednym z nich, czy niekoniecznie? Sprawdźmy! Czy tanie ...