Klocki hamulcowe Mazda 3 (wersja USA)

22 Lip 2020, 13:24

Dzień dobry.

Posiadam Mazdę 3 BM w wersji amerykańskiej z 2014 roku. Ostatnio zużyły mi się klocki hamulcowe i postanowiłem je sam wymienić. Zamówiłem klocki do tego modelu na allegro i gdy przyszły okazało się, że są całkowicie inne niż te które mam u siebie. Tu pojawia się pytanie: Czy ktoś się orientuje, że w wersji amerykańskiej montowali inne hamulce niż u nas?

Klocki zamówione odesłałem, u mechanika w mieście kupiłem klocki podobne do tych co mam lecz dalej nie są to te które pasują tam idealnie choć niewiele im brakuje. Jeżdżę tak już około miesiąca i pojawiają się czasami stuki przy lekkim hamowaniu, które wynikają zapewne z przesuwania się klocków (czy da się to zniwelować?).

Szukałem już tych klocków po internecie i nie znalazłem, a już nie wiem gdzie mogę ich szukać.

Czy opcja wymiany całego zacisku hamulcowego będzie tutaj najlepsza czy mogą być z tym jakieś problemy? Ewentualnie jakieś inne pomysły?
Czy zostawić z tymi klockami co są lub znaleźć jeszcze bardziej podobne?

Wrzucam jeszcze zdjęcie tego klocka, może ktoś zna model lub cokolwiek żeby coś znaleźć.

Pozdrawiam.
badzia
Nowicjusz

22 Lip 2020, 13:56

badzia napisał(a):Szukałem już tych klocków po internecie i nie znalazłem, a już nie wiem gdzie mogę ich szukać.
Przy kupnie mówiłeś że to wersja USA? Podawałeś nr VIN? Być może są jakieś różnice w zaciskach i to powinno wyjść w katalogu jak sprzedawca sprawdzi.

Czy mię różniły? Masz jakieś zdjęcia do porównania?

Jak tak patrze po zdjęciach to te klocki z twojego zdjęcia bardziej mi pasują wyglądem do klocków od Mazdy CX5. Zobacz na załączonym zdjęciu masz od takiego modelu.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Lip 2020, 14:00

Tak. Szukałem po VIN i modelach Mazdy 3 i niestety nic nie pasowało.. wyświetlało całkiem inne. Ale widzę, że te CX5 są bardzo podobne. Sprawdzę u mechanika i porównam z tymi, może akurat będą pasowały.
badzia
Nowicjusz

22 Lip 2020, 20:53

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

TRW GDB3583 i jego zamienniki.Stosowane w kilku markach , między innymi w Citroenie. Jak pasi to zamówić. Znalezienie nie zajęło mi dużo czasu . Na przyszłość pisz więcej o szukanej części . Nie żeby po wymiarach domyślać się że chodzi o klocki do osi tylnej.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    ALT - Amatorska Liga Torowa 2009 / relacja
    To były już ostatnie w tym roku zmagania ALT na Torze Poznań. Druga, a zarazem ostatnia w tym roku impreza z cyklu ALT odbyła się w niedzielę 4 października o godzinie 12:00. Po odprawie oraz badaniu technicznym zawodnicy ...