Audi a4b8 - układ kierowniczy

28 Cze 2024, 13:13

Dzień dobry. Mam problem z układem kierowniczym. Podczas skręcania słychać skrzypiące dźwięki, najbardziej przy manewrach parkingowych. Ogólnie kierownica chodzi ciężej, ale nie jakoś bardzo ciężko. Podczas deszczu dźwięk zniknął, ale kierownica nie chodziła płynniej. Prawdopodobnie woda zmniejszyła tarcie jakiegoś zardzewiałego elementu. Miał ktoś podobny problem i wie co robić?
Wrobel130
Nowicjusz

28 Cze 2024, 13:40

Może to być problem ze sprężyna albo z łożyskiem mcpersona, bardziej stawiam na to drugie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Cze 2024, 14:00

Przy okazji sprawdz czy odgłos ten nie pochodzi przypadkiem od sworzni wahacza...... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Cze 2024, 11:28

Dopiero zajrzałem do środka. Tak to się prezentuje. To chyba krzyżak kolumny kierowniczej, ale nie mam pewności. Jak mógłbyś to dokładniej opisać, to bym był wdzięczny.
Wrobel130
Nowicjusz

29 Cze 2024, 12:48

Tak to krzyżak
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, nie daj się wiosennemu zmęczeniu
    Choć tzw. wiosenne przesilenie nie jest jednostką chorobową, wielu kierowców właśnie o tej porze roku skarży się na gorsze samopoczucie i uczucie zmęczenia. Jak wpływa to na zdolność prowadzenia i bezpieczeństwo jazdy? ...
    Skoda Vision RS - innowacyjne wnętrze
    Usportowione i wykonane z produktów najwyższej jakości – takie jest wnętrze Skody VISION RS. Kompaktowy, oddający dynamicznego ducha model RS można już teraz obejrzeć na udostępnionych przez markę szkicach i ...