Audi A5 8T3 3.0tdi układ chłodzenia

06 Gru 2020, 21:26

Witam serdecznie !
Pacjent audi a5 8T3 3.0 tdi
Problem temperatura ,
Termostat wymieniony czujnik wymieniony a temp. dalej nie trzyma .
Objawy jak stoi spoko złapie 90 jak jadę coś tam skacze ale rewelacji nie ma max jakieś 60 stopni i tak sobie skacze góra dół . Jedyne co przykuło moja uwagę ze jak włączę ogrzewanie to mogę zapomnieć o jakim kolwiek wzroście temp.
Z góry dziękuje za rady i pomoc pozdrawiam
Jankes1212
Nowicjusz

07 Gru 2020, 11:35

Sprawdzałeś górny wąż który idzie do chłodnicy czy jest on zimny aż silnik na postoju osiągnie prawie 90 stopni? Czy też nagrzewa się równomiernie z silnikiem?

Generalnie z twojego opisu wygląda to tak jak by cały czas termostat był otwarty. W tym układzie powinny być dwa termostaty.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Gru 2020, 12:06

Kurczę tez tak myślałem termostat wymieniony na oryginalny i nic się nie zmieniło . No może troszkę wskazówka zaczęła się podnosić . Ogólnie jak stoje czy jeszcze po mieście powoli jeżdżę to się nagrzewa tak do 80 wystarczy ze włączę ogrzewanie spada do 50. Wyjadę na trasę tak samo spada w oczach do 50. Nie wiem już słyszałem ze są 2 termostaty wiec może ten drugi ... nie mam już pojęcia co tam nie gra
Jankes1212
Nowicjusz

07 Gru 2020, 12:20

Termostaty masz 2 a dodatkowo jest jeszcze zawór który steruję cyrkulacja płynu. Drugi termostat w audi A8 znajduje się nad prawym wahaczem więc i u Ciebie gdzieś w tych okolicach może znajdziesz.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Gru 2020, 12:23

Dzisiaj spróbuje go namierzyć
Jankes1212
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo FH16 - toczący się mocarz
    Szesnastolitrowy silnik Volvo D16K rozwijający 750 KM to obecnie najmocniejsza jednostka napędowa oferowana w seryjnym pojeździe ciężarowym. Tak ponadprzeciętnie mocne samochody wybierane są przez klientów stosunkowo ...
    Czy zawsze trzeba kupować nowy akumulator?
    Zimny, mroźny poranek. Twój samochód pokryty lodem po minusowej temperaturze w nocy. Wsiadasz, chcesz jak najszybciej go odpalić i rozgrzać. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce silnik jednak ani drgnie. Akumulator ...