Audi A5 vs BMW serii 4 - pojedynek liftbacków

30 Wrz 2024, 11:51

Cześć,
Interesuje mnie zakup auta w nadwoziu liftback. Cena - im mniejsza tym lepsza, max ok 100. Samo w sobie nadwozie jest bardzo funkcjonalne, natomiast fajnie byłoby żeby również się dobrze prowadziło i było w miarę żwawe.

Jeżdżę głównie po mieście (krótkie dystanse) + 2 razy w tygodniu ok 40km + raz w miesiącu trasy po ok 200 km więc w grę wchodzi jedynie benzyna.

Nie ukrywam że podobają mi się głównie dwa modele wspomniane w tytule, a konkretniej:

Audi A5 w nadwoziu sportback, silnik 2.0 TFSI oraz BMW seria 4 F36.

Za audi A5, na papierze, przemawia chyba mniej wadliwy silnik i jego osprzęt (2.0 TFSI po 2013r w porównianiu z BMW 2.0 B48), teoretycznie napęd quattro (co do quattro plus po 2017 roku już nie mam takiego przekonania) natomiast zdecydowanie odrzuca DSG które występuje w tych samochodach.

BMW to z kolei zbierający świetne opinie ZF, natomiast xDrive oraz silniki B48 (i w sumie jakiekolwiek inne benzyny BMW) kojarzą mi się z potencjalnymi dużymi wydatkami

Pytanie więc do Was: czy faktycznie tylko wymienione przeze mnie rzeczy są problemem w autach, czy niestety obydwa modele to skarbonki bez dna w które bez sensu się pakować? Jeśli porównywać te dwa samochody - który z nich waszym zdaniem jest pewniejszym zakupem?

W przypadku audi A5 F5 rozważam również napęd na sam przód, jeśli to miałoby zmniejszyć ryzyko kosztownych napraw auta lub szukanie A5 8T z torsenem (żeby uniknąć quattro ultra).

BTW. Może są jeszcze jakieś auta w nadwoziu liftback które są godne sprawdzenia? Mondeo kojarzy mi się wyłącznie z dobrymi dieslami (a diesel odpada), Skoda Superb/Octavia oraz VW Arteon to dla mnie to samo co Audi. Zostaje jeszcze insignia ale tutaj nie zgłębiałem tematu - raczej z oplem mi nie po drodze.
jay073
Obserwowany

03 Paź 2024, 21:39

Patrząc na Audi i BMW które wymieniłeś to moim zdaniem większa skarbonka będzie w przypadku tego drugiego samochodu.

jay073 napisał(a):W Arteon to dla mnie to samo co Audi
No nie będzie to to samo :wink:

Znowu Octavia w tym budżecie będzie najmłodsza.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Paź 2024, 06:08

jay073 napisał(a):Pytanie więc do Was: czy faktycznie tylko wymienione przeze mnie rzeczy są problemem w autach, czy niestety obydwa modele to skarbonki bez dna w które bez sensu się pakować?

Druga część wypowiedzi świetnie opisuje twoje typy.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Paź 2024, 07:06

jay073 nie wiem po co prowadzić takie rozważania. Wybierasz sobie coś co niby Ci się ma zepsuć i coś co niby ma się nie zepsuć i według tego dobierasz auto trochę jak nasz inny poszukiwaczu dolewanie paliwa do oleju. On sobie wymyślił i już.

Przy w/w autach trzymaj się tego co Ci bardziej się podoba i czym lepiej Ci się będzie jeździć. Reszta bez sensu bo są to zwykłe psujaki które zaskoczą Cię czymś czego nie planowałeś.
Do tego uważaj na miłośników tych marek bo oni mają zawsze ten sam zestaw tłumaczeń i pocieszeń.
Najpopularniejsze pocieszenie "to już poprawione" najlepsze tłumaczenia to : "auto starsze musi się psuć" "poprzedni właściciel śrubek nie dokręcił".

O wielu usterkach dowiesz się w trakcie użytkowania o których miłośnicy milczą.

Ogólnie

bierz to co Ci sprawi więcej frajdy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

04 Paź 2024, 09:18

Tak jak zauważyłeś, w jednym to w innym tamto, w globalu wyjdzie podobnie więc jak szybki mówił, brać to co się podoba i jest w lepszym stanie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Paź 2024, 09:38

W sumie to stinger jest liftbackiem a na pewno coś mniej oczywistego niż jakieś kolejne kałdi albo bmw
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła z systemem Blade Scan (2019)
    Lexus od lat wyznacza trendy w kategorii oświetlenia samochodowego. Jako pierwszy wprowadził do samochodów drogowych przednie światła LED, a także system adaptacyjnych świateł drogowych. W 2019 roku dodał do tej listy ...

04 Paź 2024, 09:53

Ja to bym był bardziej skłonny wsiąść na odpaloną rakietę balistyczną,ona jest przynajmniej przewidywalna,wiem ile polecę i zazwyczaj dolecę tam gdzie ma spaść,natomiast Audi i Bmw są nieprzewidywalne,ma dolecieć,ale zazwyczaj po drodze zaciera się napęd o innych kosztownych,bardzo kosztownych pierdołach nawet nie zamierzam pisać a zamiennika nie kupi i powiedzmy kawałek przewodu na szybkozłączkę 12 tyś zł(już nie pamiętam od czego on jest,AUDI) Jedno i drugie tańczy z okiem,ale kopniak ze strony jednego i drugiego spotka się z krokiem.Są takie porządne maszyny na rynku jeszcze,to nie są auta rokujące długoterminowo,owszem,nówka ,salon,do końca gwarancji,innej opcji nie radzę.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

04 Paź 2024, 12:46

jay073 napisał(a):Za audi A5, na papierze, przemawia chyba mniej wadliwy silnik i jego osprzęt (2.0 TFSI po 2013r w porównianiu z BMW 2.0 B48),

Tak to już jest to poprawione CNCD kod silnika, fajna charakterystyka 350 Nm już od 1500 obrotów.
Bywają problemy ze sterownikami pomp paliwa, łożyska szybko padają ale tak, ok jest już z tym nowszym motorem. Zwróć uwagę na moc te kijowe to 211 koni, te poprawione mają 224 kucyków.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

04 Paź 2024, 15:40

Trevor napisał(a):Tak to już jest to poprawione CNCD kod silnika, fajna charakterystyka 350 Nm już od 1500 obrotów.
Bywają problemy ze sterownikami pomp paliwa, łożyska szybko padają ale tak, ok jest już z tym nowszym motorem. Zwróć uwagę na moc te kijowe to 211 koni, te poprawione mają 224 kucyków.

szybki napisał(a):Do tego uważaj na miłośników tych marek bo oni mają zawsze ten sam zestaw tłumaczeń i pocieszeń.
Najpopularniejsze pocieszenie "to już poprawione" najlepsze tłumaczenia to : "auto starsze musi się psuć" "poprzedni właściciel śrubek nie dokręcił".

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

A potem rzeczywistość :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
szybki
Moderator - Tuning

04 Paź 2024, 16:28

Rzeczywistość jest taka że wieczne trollowanie na forum o tym jakie są niemieckie marki be be powinna być odpowiednio "nagradzana" to tak na marginesie.
Szczególnie osobom które nawet w takim aucie nie siedziały :)

Ponadto jak już udzielamy się na forum to chociaż minimum wiedzy jest wymagane i rozróżnianie silników jakie były ok a jakie nie są, żeby przypadkiem nie wprowadzać ludzi którzy pytają w błąd, co kolegi wyżej czyni w każdym możliwym temacie.
Trevor
Zaawansowany

04 Paź 2024, 17:29

Trevor napisał(a):Rzeczywistość jest taka że wieczne trollowanie na forum o tym jakie są niemieckie marki be be powinna być odpowiednio "nagradzana" to tak na marginesie.
Szczególnie osobom które nawet w takim aucie nie siedziały

Skąd wiesz jaka jest rzeczywistość serwisowa tych aut ?

Nie widzisz swoich dziwnych wpisów gdzie zamykasz opis auta na poprawione pierścienie z tłokami a potem sielanka ?

To jest masakra, takich opisów nawet bym nie zastosował przy starym uberowym Priusie którego wady zamykają się nawet nie na palcach jednej ręki. Ty natomiast pier...niczysz te kocopoły z piaskownicy którymi prędzej zrobisz komuś kuku niż pomożesz.

Dlatego autorze możesz mnie nie słuchać, możesz @Kao nie słuchać za to możesz posłuchać kolejnego dzieciaka internetowego który warsztat widział na plakacie reklamy oleju silnikowego.
szybki
Moderator - Tuning

04 Paź 2024, 18:16

Przypomnijmy tylko że to "dziecko internetowe" postawiło na nogi jakieś 1,5 roku temu randomowemu userowi 20 letnie Audi A3 1,8T na odległość (w dziale technicznym), gdzie taka osoba jak wyżej jedyne co potrafił napisać "to jedź sobie na hamownie"
Ja zaproponowałem zrobienie diagnostyki, logi... wrzucenie na forum itd.

Reszty nie komentuje nawet.
Trevor
Zaawansowany

04 Paź 2024, 18:33

Trevor napisał(a):Przypomnijmy tylko że to "dziecko internetowe" postawiło na nogi jakieś 1,5 roku temu randomowemu userowi 20 letnie Audi A3 1,8T na odległość (w dziale technicznym), gdzie taka osoba jak wyżej jedyne co potrafił napisać "to jedź sobie na hamownie"
Ja zaproponowałem zrobienie diagnostyki, logi... wrzucenie na forum itd.

Rozwaliłeś system, no tak znasz się okrutnie :D :D :D
Dlatego niech autor sam wybierze kogo posłuchać :ok: :ok: :ok: :ok:

Gratki za żart miesiąca :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning