Kia Sportage IV vs Skoda Octavia III Scout vs ?

02 Paź 2024, 15:29

Cześć,

poszukuję używanego samochodu. Zakładany budżet to 80-90 tys zł (górne widełki raczej tylko w sytuacji jeśli trafi się perełka).

Wymagania:
- Samochód rodzinny (żona, dwójka małych dzieci, sporadycznie duży pies w bagażniku).
- Mieszkam na uboczu, zanim dotrę do asfaltu muszę pokonać 1 km drogą szutrową/leśną (dosyć nierówną), więc preferowany napęd 4x4 i podwyższony prześwit.
- Rocznie pokonuję 30-40 tys km, sporo po drogach ekspresowych / krajowych, więc byłoby fajnie gdyby silnik był w miarę dynamiczny, ale jednocześnie oszczędny, myślę raczej o dieslu. Zależy mi na komforcie w trasie, więc istotne byłoby też wyciszenie i spalanie przy prędkościach autostradowych.

Po wstępnym researchu mam następujące typy:
- Skoda Octavia III Scout, silnik 2.0 TDI, dostępne są wersje o mocy 150 i 184 KM. W tej cenie można wyrwać coś z przebiegiem do 150 tys km z polskiego salonu, choć ze słabszym wyposażeniem.
- Kia Sportage IV, silnik 2.0 CRDI, również 184 KM (wersje 1.6 wydają mi się za słabe jak na samochód o tych gabarytach), w tym pułapie cenowym również można znaleźć coś z polskiego salonu z przebiegiem w okolicach ~100 tys km. Na korzyść Kii działa lepsze wyposażenie dla podanych widełek, ale jednocześnie opinie co do trwałości tego samochodu są raczej słabsze.

Wpadł mi również w oko Passat Alltrack, ale w tej cenie trzeba się liczyć z przebiegiem większym niż 200 tys km. Stan techniczny samochodu przed zakupem planuję zweryfikować w ASO, przyznam bez bicia, że nie mam zbyt dużej wiedzy w dziedzinie motoryzacji.

Co sądzicie o podanych wyżej modelach? Może przychodzi Wam do głowy coś innego, co spełnia podane wymagania? Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie.

Pozdrawiam
cthulhu
Obserwowany

02 Paź 2024, 19:12

cthulhu napisał(a):- Rocznie pokonuję 30-40 tys km, sporo po drogach ekspresowych / krajowych, więc byłoby fajnie gdyby silnik był w miarę dynamiczny, ale jednocześnie oszczędny, myślę raczej o dieslu. Zależy mi na komforcie w trasie, więc istotne byłoby też wyciszenie i spalanie przy prędkościach autostradowych.

No to szukanie suv'a trochę się tu mija z celem.
Zostaje więc octavia i pochodne.
Ciekawym "wynalazkiem" na jaki możesz zwrócić uwagę jest 508 rxh pierwszej generacji. Diesel napędza przód, elektryk tył. Np. https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/peugeot-508-peugeot-508-rxh-2-0-d-hybrid4-200km-147kw-2016-rok-104k-km-przebiegu-ID6GKFMK.html

Poza tym, szczerze mówiąc alternatyw za bardzo nie ma. Istnieje wprawdzie xc70 ale spali zauważalnie więcej, podobnie jak np. subaru outback, gdzie dodatkowo dochodzi kwestia "takiego sobie" silnika.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Paź 2024, 22:56

Zdecydowanie wybrałbym Skodę Octavię
Jak dla mnie jest to bardzo zrównoważony samochód.
bugmenot999
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odśnieżarka? Zachowaj bezpieczny odstęp!
    Niskie temperatury i opady śniegu powodują, że na ulicach często pojawiają się odśnieżarki i posypywarki. Chociaż nie są pojazdami uprzywilejowanymi, zachowanie pewnych środków ostrożności przez innych uczestników ...