REKLAMA
Cześć,
poszukuję używanego samochodu. Zakładany budżet to 80-90 tys zł (górne widełki raczej tylko w sytuacji jeśli trafi się perełka).
Wymagania:
- Samochód rodzinny (żona, dwójka małych dzieci, sporadycznie duży pies w bagażniku).
- Mieszkam na uboczu, zanim dotrę do asfaltu muszę pokonać 1 km drogą szutrową/leśną (dosyć nierówną), więc preferowany napęd 4x4 i podwyższony prześwit.
- Rocznie pokonuję 30-40 tys km, sporo po drogach ekspresowych / krajowych, więc byłoby fajnie gdyby silnik był w miarę dynamiczny, ale jednocześnie oszczędny, myślę raczej o dieslu. Zależy mi na komforcie w trasie, więc istotne byłoby też wyciszenie i spalanie przy prędkościach autostradowych.
Po wstępnym researchu mam następujące typy:
- Skoda Octavia III Scout, silnik 2.0 TDI, dostępne są wersje o mocy 150 i 184 KM. W tej cenie można wyrwać coś z przebiegiem do 150 tys km z polskiego salonu, choć ze słabszym wyposażeniem.
- Kia Sportage IV, silnik 2.0 CRDI, również 184 KM (wersje 1.6 wydają mi się za słabe jak na samochód o tych gabarytach), w tym pułapie cenowym również można znaleźć coś z polskiego salonu z przebiegiem w okolicach ~100 tys km. Na korzyść Kii działa lepsze wyposażenie dla podanych widełek, ale jednocześnie opinie co do trwałości tego samochodu są raczej słabsze.
Wpadł mi również w oko Passat Alltrack, ale w tej cenie trzeba się liczyć z przebiegiem większym niż 200 tys km. Stan techniczny samochodu przed zakupem planuję zweryfikować w ASO, przyznam bez bicia, że nie mam zbyt dużej wiedzy w dziedzinie motoryzacji.
Co sądzicie o podanych wyżej modelach? Może przychodzi Wam do głowy coś innego, co spełnia podane wymagania? Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie.
Pozdrawiam