Audi a6 1,9TDI 110KM po zmianie czarnieje olej

01 Sty 2013, 13:44

Witam mam problem z moim audi bo po zmianie oleju na nowy i przejechaniu 200km olej na bagnecie jest czarny jeżdze na lotosie semi 10W/40 kiedyś zmieniłem olej dwa razy i było to samo zastosowałem płukanke do silnika ale to nie pomogło może ktoś podpowie mi co się dzieje z tym olejem posiadam fiata marea 1,9JTD i jeżdże na tym samym oleju i po 1000 km robi się dopiero mocno miodowy kolor tak samo miałem z transitem i sprinterem co może powodować ze ten olej tak szybko robi się czarny jak wyciągam bagnet to nie dmucha spalinami czy olejem, auto posiada moc, dobrze pali nie mam z nim problemu od 4lat ale martwi mnie ten czarniejący olej może ktoś mi podpowie o co chodzi
aladyn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1995
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: audi a6
Silnik: 1,9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

01 Sty 2013, 14:27

Nic się nie przejmuj,tak może być,to jest silnik Diesla.Już pisałem kiedyś,kapnij z bagnetu na dłoń i wetrzyj w skórę drugą ręką,powinna pozostać czysta :!: Zrobiłem kiedyś eksperyment,właśnie z silnikiem Diesla.Wymieniłem zużyty olej,wlałem tani minerał,wcześniej założyłem nowy filtr,zrobiłem ok.kilkuset km.wylałem olej,był prawie tak samo czarny,jak ten zużyty,ale już ten olej nowy ,długo pozostawał miodowy.Jaki z tego wniosek?Jednak w silniku pozostaje nie tak mało zużytego oleju, tyle że potrafi zaczarnić prawie natychmiast nowy.Powinieneś był zrobić tak----Po zlaniu oleju z płukanką,wlać najtańszy olej mineralny 15W40,pojeździć trochę i wylać.Niestety ponosisz wtedy koszty(olej,filtr),ale warto tak robić,raz na jakiś czas,naturalnie tylko po zastosowaniu płukanki dobrej firmy.Gdybyś miał silnik benzynowy i olej szybko stawał się czarny,to mógłbyś się martwić.Teraz idź na dobrego browara,a o oleju nawet nie myśl.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Sty 2013, 22:03

Rozmawiałem dziś z kolegą mechanikiem o tym oleju on powiedział że jak dolewam olej 1l/10tyś km przebiegu to jest nie zły wynik. Audi ma 360tyś km przebiegu ale ja w to nie wierze pewnie był kręcony ja od 4 lat nic nie robiłem oprócz chip tuningu elektronicznego. Kumpel powiedział że olej może czarnieć od szybko załączającej się turbiny po tuningu doładowuje już przy 1300obr/min prawie na ful i dlatego olej się przysmaża i czarnieje szybciej. Ja zawsze jak odpalam po dłuższym postoju to odczekam pół minuty i dopiero ruszam żeby nie jeżdzić na zimnym silniku. Nie chce mi się wierzyć że to po tym tuningu tak się dzieje. A cha no właśnie powiedział jeszcze ze też mam uszczelki na zaworach zużyte i spaliny dostają się do oleju dlatego czarnieje to jest główna przyczyna zużyte pierścienie i ten chip tuning wszystko do kupy i czarnieje olej. Zgłupiałem może ktoś się wypowie z mechaników. Audi ma moc przyśpieszenie nie mam z nim żadnych problemów pali na dotyk nie kopci mimo że nie mam katalizatora. Pomóżcie czy mój mechanik kumpel ma racje bo gdzie nie zajade to mówią inaczej. Zaznaczam że mam jeszcze fiata marea JTD jeżdze na tym samym oleju i robi się ciemno miodowy dopiero po 2000km transit czy sprinter jeżdził na tym samym lotosie i zachowywał się tak samo jak we fiacie.Pomóżcie
aladyn
Nowicjusz

01 Sty 2013, 22:57

Markowe oleje zawsze w dieslach robią się czarne i żadne remonty tego nie zmienią.
Ta czerń w oleju to drobinki sadzy powstałej ze spalania ropy.
andrzej_124
Stały forumowicz

02 Sty 2013, 15:29

Do uczestnika Andrzeja 124 kolego ja o tym wiem że olej robi się czarny ale odchodzimy od wątku dlaczego robi się po 200km czarny jak smoła. Właśnie o to chodzi bo w moich innych autach robi się mocno miodowy różnie po 1000 do 2000km ale nie robi się czarny i to jeszcze po 200km i to mnie martwi. Coś nie jest tak jak powinno albo uszczelniacze na zaworach albo pierścienie lub ten chip tuning sam już nie wiem o co tu chodzi, dlatego właśnie pytam was jakby to było normalne to w fordzie, fiacie czy mercu też by się tak działo. Audi ma przyśpieszenie, moc, nie dymi, nie wyrzuca oleju i dymu przez bagnet. To nie możliwe żeby tak szybko zrobił się czarny. Pomóżcie i proszę o coś konkretnego bo płukałem już silnik itd nie odchodżmy od watku, to na pewno nie jest brudny silnik z resztą po płukaniu silnika zmieniałem uszczelkę pod miską olejową wyczyściłem wszystko rozebrałem przykrywe pod klawiaturą i wszystko było idealnie czyste wałek rozrządu itd. Ale po przejechaniu dosłownie 200km olej czarny. Jeden czas to zmieniłem dwa razy pod rząd olej i filter ale to nic nie dało to nie jest brudny silnik czy pozostałości po starym oleju jestem pewien na 100% zostały właśnie te trzy rzeczy o których wspomniałem wyżej dlatego proszę o wypowiedz która z tych. Bo przecież już nic więcej nie ma w tym silniku, nadmieniam że woda nie gotuje mi się trzyma ładnie na 90stopni temperatura wody nie wariuje, także oleju jest w porządku. Wymiane robie ściśle co 10tyś. km. Ruszcie głowami może ktoś miał taki przypadek.
aladyn
Nowicjusz

03 Sty 2013, 14:38

Do tego co napisał Andrzej już nic dodać nie można.Ja ,gdy wymienię olej w moim dieslu,to już po kilkuset km.robi sie on czarny,i wcale się tym nie martwię,zresztą nigdy nie martwiłem,a dieslami już w życiu trochę pojeździłem.Zawsze olej szybko robił się czarny,martwiłbym się,gdyby tak nie było,wtedy podejrzewałbym,że coś z olejem jest nie tak,czyli nie wchłania cząstek sadzy.Natomiast ,jeśli chodzi o te silniki,które długo trzymają kolor oleju miodowy,być może lepiej i dokładniej zużyty olej się z nich zlewa,albo były w środku idealnie czyste.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Flagowy SUV Lexusa zostanie zelektryfikowany
    Koncern Toyota zapowiedział przyspieszenie upowszechniania samochodów zelektryfikowanych – hybrydowych, hybryd plug-in oraz aut czysto elektrycznych, zasilanych akumulatorami lub wodorowymi ogniwami paliwowymi. ...
    Mini chłodziarka samochodowa – 1982 rok
    Każdy, kto miał okazję jeździć Toyotą Land Cruiser J200, zauważył, że w schowku ukrytym w podłokietniku między przednimi siedzeniami znajduje się chłodziarka na napoje. Urządzenie to doskonale spełnia swoją funkcję w trasie, ...