Olej - lepkość

01 Sty 2013, 16:09

witam
będę wymieniał olej w swoich autkach. mam problem jaki olej a bardziej o jakich parametrach-lepkości wybrać. pierwsze auto jest z silnikiem diesla i ma przejechane 300tys, a drugie benzyna +lpg i ma przejechane jakieś 150tys. obydwa do tej pory jeżdżą na pół syntetyku mobila 10w-40. teraz chcę zalać valvoline ale nie wiem o jakiej lepkości kupić. z góry dzięki za wszelkie informacje.
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

01 Sty 2013, 16:23

po co ci zmieniać mnie to zastanawia jak nic sie niedzieje to nie zmieniaj jak jest ciśnienie oleju itp a 10w40 jest bardzo dobrym olejem polecam castrol edge 10w40 jest najlepszy i posiada specjalne molekuły a jak jest ci za drogi to lotos i nie kombinuj bo na nic ci się to zda
ochroniarz02
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

02 Sty 2013, 16:13

Ale po co chcesz eksperymentować, jeżeli dotychczasowy się spisywał jak trzeba, to ja raczej bym nie szukał bardziej lepkiego.
krono
Nowicjusz

Auto: punto 2

07 Sty 2013, 16:37

w benzyniaku myślałem zostawić ten co jest. wątpliwości miałem co do diesla bo w nim strzeliło 300 tys km i myślałem że może coś inne by zalał. ale skoro piszecie że nie ma potrzeby to chyba zostanę przy tym co jest.
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

07 Sty 2013, 23:07

scrolll napisał(a):w benzyniaku myślałem zostawić ten co jest. wątpliwości miałem co do diesla bo w nim strzeliło 300 tys km i myślałem że może coś inne by zalał. ale skoro piszecie że nie ma potrzeby to chyba zostanę przy tym co jest.

Mam przeszło 350 tyś zrobione dieslem i jeżdżę od dobrych dwóch lat na Mobilu 15W40. Gęsty, ale ktoś kiedyś powiedział, że "kto smaruje ten jedzie" więc nie żałuję na olej, regularnie go wymieniam i nic mu się nie dzieje.
W benzynie zostaw półsyntetyk, to i tak gęsty jak na taki przebieg (o ile oryginalny) ale nie wiadomo w jakiej kondycji silnik jest. W swoim też z LPG mam także półsyntetyka Castrola i póki co przy takim pozostanę (przynajmniej do 300 tyś).
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Wiosna i więcej jednośladów na drogach
    Wiosenna pogoda sprzyja poruszaniu się po mieście jednośladem. Wyższe temperatury i słoneczna aura sprawiły, że na drogach można spotkać coraz więcej rowerzystów i motocyklistów. Dla kierowców czterech ...