AUDI A6 2,5 TDI 1998r Problem po uruchomieniu silnika.

14 Sty 2012, 16:47

Już od dłuższego czasu mam problem z silnikiem. Kiedy zgaszę auto np o godzinie 18:00 następnego dnia o godzinie np 7:30 ( po nocy) odpalam silnik( na dotyk) nie dość że z silnika wydobywa się metaliczny dźwięk to z rury wydechowej wydostaje się biało-niebiesko-szary dym. W tym momencie również obroty fiksują. Po kilku minutach sytuacja się uspokaja. Jak w ciągu dnia zgaszę silnik przy ponownym uruchomieniu nie mam żadnego problemy. Jedynie rano po nocy. Czym to może być spowodowane ? Proszę o pomoc.
kbkasienka
Nowicjusz

Auto: AUDI A6 , 2,5 TDI 150KM

15 Sty 2012, 01:01

Prawdopodobnie uszczelka pod glowica, lub glowica peknieta. Masz typowy objaw tego, dymienie + ciezki rozruch na zimnym silniku.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

16 Sty 2012, 16:35

Z tym że ja nie mam problemu z odpalaniem. Odpala mi od razu.
kbkasienka
Nowicjusz

16 Sty 2012, 16:46

Przerabiałem podobny temat...

a więc tak:

głowica do planowania
obydwa wałki do wymiany
rozrząd przy okazji zakładasz nowy
wymieniasz uszczęlkę pod głowicą

koszt rzędu 5-7 tysięcy z robocizną
Aramin
Nowicjusz

16 Sty 2012, 22:32

No napisales ze rano po nocy masz problem, czyli jak jest zimny silnik to jednak nie pali na dotyk. Powiem ci tylko ze naprawa tego silnika, grzebanie przy glowicy/rozrzadzie jest dosc kosztowna zabawa. I lepiej to zrobic w dobrym i renomowanym warsztacie, ktory ma pojecie o tym silniku, a nie w 1-szym lepszym bo jest tam taniej, w cale taniej nie wyjdzie zrobic to kijowo(na dluzsza mete) jak masz tym autkiem zamiar dalej jezdzic. To nie jest 1-szy lepszy Lanos, gdzie mozna na upartego samemu rozebrac silnik i sobie go poskladac z powrotem.
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

17 Sty 2012, 20:35

Czyli jednym słowem nie szykuje się za ciekawie :( Ehhh.....
kbkasienka
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 2.5 Hybrid i-AWD - test spalania
    Zaprezentowana w 1994 roku, pierwsza generacja RAV4 dała początek segmentowi SUV-ów. Obecnie w sprzedaży jest najnowsza, piąta generacja, oferująca rekordową przestrzeń dla pasażerów oraz aż 580 l dla ich bagażu. ...
    Mercedes AMG C-Coupe DTM testowany przez Roberta Kubicę
    Robert Kubica ma za sobą pierwsze testy Mercedesa AMG C-Coupé DTM na torze Ricardo Tormo nieopodal Walencji. Polski kierowca musiał oswoić się z obcą mu charakterystyką prowadzenia samochodu wyścigowego DTM - najpopularniejszej ...