Audi a6 allroad 2.5tdi'04 czy może volvo xc70 2.4 d5'06

26 Kwi 2010, 11:50

Witam.

mam możliwość kupienia audi a6 allroad 2.5TDI 2004 (180KM)
stan oceniam na dobry, na lakierze większych rys nie ma, bezwypadkowy. w środku skóra, ksenony, elek. fotel kierowcy, podgrzewane siedzenia, navi., automat (z możliwością zmiany sekwencyjnie - oraz przyciski na kierownicy +/- do zmiany - tam gdzie normalnie jest głośność radia :-) - co to za tym automatu ? ), przebieg niecałe 100kkm
plastikowe nadkola i zderzaki nie są w kolorze nadwozia (są szare - jakby niemalowany plastik)
jaki to kod silnika dokładnie jeszcze sprawdzę (czy już z poprawionym rozrządem)
cena ~58k.

czy jakieś problemy mogą być z pneumatycznym zawieszeniem? zapewne droższe niż zwykłe, ale jak drogie i jak częste problemy ?
na coś konkretnie uważać ?
czy w ogóle za tą cenę to dobry samochód ?

w sumie jeszcze mam drugi do wyboru
volvo xc70 2.4 d5 (186KM) 2006, 140kkm
skóra, automat, elektr. fotele, nawi., dvd, klima, ksenony, podgrzew. fotele - czyli raczej wszystko, tylko cena ~71k

minusy w stosunku do audi:
-droższy
-haldex (vs torsen)
-głośniejszy silnik
-gorzej działający automat? (ale to może takie wrażenie przez to że silnik głośniejszy)

plusy w stosunku do audi
+nowszy
+tańsze zawieszenie? (xc70 chyba nie ma pneumatycznego - a jedynie wyższe - co za tym idzie tańsze?)
+może trochę mniejsze spalanie ze względu na haldexa (ale to raczej pomijalne)
+ogólnie tańsza eksploatacja? (tego nie wiem)
razor
Początkujący

Miejscowość: z nienacka

26 Kwi 2010, 16:55

Hmm no nie wiem ja bym był za Audi :) rozrząd już był po prawiony dawno różnie mówią że już nawet w 1999r po prawili ale na pewno w 100% od 2001r jest po prawiony więc spokojnie z rozrządem nie powinno być problemów, minus w Audi może być też to że jest bardzo twarda ja mam A6 2,5tdi 155km z 2001r no i jest twarda ale do tego za bardzo uwagi nie przywiązuję bo bardzo dobrze w zakręty wchodzi o automacie wiele nie wiem bo mam skrzynię manualną

Więc jak ja bym miał wybierać i doradzić to Audi a6 takie moje zdanie :).

POzdrawiam
SHAD
Nowicjusz

Miejscowość: Grodzisk Maz

26 Kwi 2010, 17:00

Ja z tego forum i od znajomego machanika dowiedziałem się, że Allroad to fajny samochód dotąd aż nie przyjdzie wymieniać pnematycznego zawiasu. Ceny zaczynają się od 9 tyś w górę. Ale skoro stać Cię na takie auto to na wymiany zawieszenia zapewne też :mrgreen:
Parę miesięcy temu również interesowałem się tym samochodem dlatego nieco informacji o nim zdobyłem.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

26 Kwi 2010, 17:11

stasiowski121 napisał(a):Ja z tego forum i od znajomego machanika dowiedziałem się, że Allroad to fajny samochód dotąd aż nie przyjdzie wymieniać pnematycznego zawiasu. Ceny zaczynają się od 9 tyś w górę. Ale skoro stać Cię na takie auto to na wymiany zawieszenia zapewne też :mrgreen:
Parę miesięcy temu również interesowałem się tym samochodem dlatego nieco informacji o nim zdobyłem.
'

szkoda że nie napisałeś co ile się wymienia go :) (na jak długo starcza) każdy samochód się psuje i trzeba coś wymienić :) tego raczej bym ja nie brał pod uwagę bo kolega nie napisał że to jest wada jak np. nie wypał ze starszymi silnikami 2,5TDI z tym rozrządem :)
SHAD
Nowicjusz

26 Kwi 2010, 19:34

No wiesz, osobiście gdybym miał dać za wymianę zawiasu w aucie 10 kafli to wolałbym je sprzedać, dołożyć z 7-8 tyś i kupić np. Leona albo Octavię.
Ale to poza tematem, a co do zawieszenia to na naszych świetnych drogach wytrzymuje max 90 tyś. Więc skoro decydujesz się na diesla to po góra trzech latach powinieneś już rozglądać się za wymianą ;)

[ Dodano: Pon Kwi 26, 2010 19:35 ]
[link do autocentrum.pl wygasł] masz, poczytaj i napisz jakie wrażenia masz.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Kwi 2010, 19:50

no ale jaki komfort w audi nie ma co porównywać do Leona albo Octavię do Audi a6 :)

a kto 3lata trzyma samochód :)
SHAD
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nightvision - technologie high-tech w nowym Touaregu
    Nowy Touareg jest oferowany z licznymi innowacyjnymi urządzeniami, których zadaniem jest pomoc kierowcy w niebezpiecznych sytuacjach. Jako pierwszy model Volkswagena nowy Touareg został wyposażony m.in. w system "Nightvision", ...

26 Kwi 2010, 19:54

Każdy kto liczy każdą złotówkę by starczyła do 10 dnia następnego miesiąca.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Kwi 2010, 20:42

Aby wymienić zawieszenie pneumatyczne należy wymienić 4 poduszki. Jedna (przy najmniej Q7,Touareg,X5) 5 tys. Dochodzi robocizna i wychodzi ok 22 tys !!!
Naprawde nie pakuj się w to.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

26 Kwi 2010, 22:33

a kto 3lata trzyma samochód

Nie kazdy jest Tobą zeby zmieniac auto tylko po to zeby zmieniac. Ja np przewiduje moje STI trzymać do konca jego żywotu. Akurat zmiana auta co 2 lata to dla mnie głupota.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

27 Kwi 2010, 13:06

No ale słuchaj to moje zdanie 3 lata na takie auto i starczy żeby jak najmniej na nim stracić bo każdy wie że ceny spadają im starsze auto.
Mam Forda Escorda od nowości i też mam zamiar trzymać go do końca bo i tak za wiele za nie go nie wezmę a jest w dobrym stanie ale o takich autach jak Audi czy inne marki któe kosztują 50-30tyś to się nie opłaca trzymać długo nie wiem to jest moje zdanie inni mogą mieć swoje :) tu nikt nikogo nie zmusza żeby trzymał 3lata czy 2 i sprzedawał kto chce niech robi swoje to jego kasa Idze przecież :)
SHAD
Nowicjusz

28 Kwi 2010, 00:16

no ja zakładam że mogłoby być na dłużej (dlatego biorę trochę większe)
teraz mam 320d - fajne i dynamiczne, do tego mega oszczędne, ale trochę za małe :cry:

tak jeszcze myślę nad jakimś x3 3.0d (z ~2003-04), mocniejszy i dynamiczniejszy od audi.
jednak ten model - 2.5TDI z quattro i tiptronikiem przyśpieszać będzie chyba w >9s do setki

a co do pneumatycznego zawieszenia, wiem że drogie i ponoć z USA można zamówić zestaw na całe zawieszenie za znacznie mniej kasy (~6kpln?)
razor
Początkujący

Miejscowość: z nienacka