Pierwszy samochód za około 10k i na co?

11 Kwi 2010, 23:17

Witam serdecznie. Otóż mam pewien problem - zastanawiam się nad kupnem auta. Jako ,że dopiero kończe zdawac prawko to będzie to mój pierwszy samochód. I tu niestety pojawia się problem z wyborem - jest tego od zatrzesienia.
Może zacznę do czego samochód będzie mi przedewszytkim potrzebny - dojazdy do szkoły(około 25 km w jedną stronę) + dojazdy na treningi (jakieś 50/100 km dodatkowo na tydzień). Więc bedę robił średnio 300/400 km tygodniowo. Nie planuję ścigać się czy "lansować" więc moc nie jest tu jakaś najważniejsza (jednak nie bardzo chcę się woźić samochodem z "odkurzaczem" pod maską).
Preferował bym coupe lub sedana. 4/5 drzwiowy i by jednak mieścilo się te 4-5 osób.
I najważniejsza sprawa - spalanie . Na co najbardziej opłaca mi się kupić auto?(Biorąc pod uwagę ,że jeździć będe przynajmniej te 400km/tydź). Z tego co słyszałem na gaz nie da przerobić się wszytkich samochodów a to chyba(?) wyszłoby mi najtaniej.
Co do marek nad jakimi się zastanawiałem to :
Mazda 626(moja ulubiona marka samochodów)
OPEL VECTRA
Hyundai Coupe
zaznaczam jednak ,że kierowałem się tylko i wyłącznie wyglądem zdjęć jakie widziałem na aukcjach (takie mniej/więcej samochody podobają mi się) gdyż jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o sprawy techiczne (Opel Vectra 1,6 16v , pojemność skokowa XXXX itd mówi mi tyle co nic) dlatego jestem otwarty na wszelkie propozycje :wink: .
Będe bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
Zielony13
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

12 Kwi 2010, 06:40

Duże masz dochody..?

Jeśli nie to szukaj auta "popularnego" i rozsądnych kosztach eksploatacji,części i napraw...
Tak więc w Twoim przypadku nie nastawiałbym się na Hyundai Coupe i nie celowałbym w Mazdę...

Co do pojemności skokowej,to jest to "wielkośc" silnika... A wiąże się to z mocą jaką on rozwija i... z opłatami ubezpieczenia OC jakie będziesz musiał wnieśc z tytułu jego posiadania... Niestety im większa pojemnośc tym jest drożej...
(sorky za wyłożenie terminu poj. skok. przy użyciu "łopaty")

Naprawdę za 10k mozna kupic bezproblemowo niezły samochód do śmigania takiego jak Ty potrzebujesz.Fajnie,że zacząłeś od takiego kryterium "auto dla moich potrzeb", a nie "ten mi się podoba"... :wink:

Nie chcę na tym etapie podpowiadac Tobie konkretnych marek i modeli.Poczekam co napiszą inni... :wink:
Z tym,że jak nie masz z kimś kto ma zniżki w OC,pójśc na współwłasnośc kupowanego przez Ciebie auta ,to zapomnij o pojemnościach takich jak 1600... :neutral: :???:
W Twoim wypadku jeśli nie masz zniżek,to max jakieś 1200...
:smile:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

12 Kwi 2010, 22:38

W tej sytuacji polecił bym ci pegeuota 406 z silnikiem TDI co do HDI to opinie są podzielone:) TDI na pewno będzie mniej awaryjny niż HDI i zapewne na tym też Ci zalezy bo będąc uczniem naprawy pokrywają rodzice ale wracając do Peugota więc 406 był uważany za jeden z lepszych samochodów tej marki, miejsca na pewno starczy dla 5 osób silnik TDI 90 KM nie jest za dynamiczny ale nie jest też mułowaty o spalanie w dieslu 90 konnym bym się nie martwił nie powiem Ci dokładnie ile ale na pewno nie przekroczy 7 litrów oleju napędowego :)

[ Dodano: Pon Kwi 12, 2010 23:39 ]
[link do oferty na Allegro wygasł] tu masz przykładowy egzemplarz
poldi2311
Nowicjusz

Miejscowość: Stalowa wola

12 Kwi 2010, 22:56

Co byś powiedział na coś takiego.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Moim zdaniem bardzo ładny, funkcjonalny i przede wszystkim sprosta Twoim wymaganiom.
rednex
Nowicjusz

Miejscowość: Zabrze

12 Kwi 2010, 23:51

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] a coś takiego? Bardzo podobny do tamtego peugeot'a tylko ciut ładniejszy ^^
Astra też fajna tylko mała ilość drzwi troszkę odstrasza :)
Swoją drogą czy różnica między silnikiem 1.8 czy 1.9/2.0 jest jakaś strasznie duża ? Kolega mi trochę tłumaczył ,że ma to związek bezpośrednio z mocą silnika (ilość mieszanki naraz czy jakoś tak).
Co do ubezpieczenia OC powninno dac się załatwić to na kogoś ,ze zniżka (sam mam 18 lat a o ile się orientuję to do 26 r/ż jestem "w domyśle" piratem drogowym)

Jeśli ma ktoś jeszcze jakieś propozycje to słucham z przyjemnoscią :)

@artur73 Czasem warto wyłożyć coś łopatologicznie :wink:
Zielony13
Nowicjusz

12 Kwi 2010, 23:58

To może i ja się podepnę do tematu, ponieważ szukam auta właśnie do 10k jak kolega :)
Jestem tak samo początkującym kierowcą, jeszcze nawet nie mam prawa jazdy. Tak czy siak, mam trochę inne wymagania. Szukam czegoś ładnego. Nie musi mieć nie wiadomo czego pod maską, ponieważ zależy mi na niskim spalaniu. Z wyglądu podoba mi się na przykład Ford Puma - także raczej drzwi 2/3. Co możecie polecić?

Aha, i jeszcze pytanko - ile może kosztować ubezpieczenie dla mnie (mniej więcej) na rok bez podpinania się pod kogokolwiek?
DeadFish
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bugatti Chiron
    Ponad 350 km/h w samochodzie ze zdjętym dachem? To brzmi jak koszmar laryngologów. Ale Bugatti Veyron z dachem targa pozwalało na osiągnie takich prędkości. Jednak w przypadku jego następcy nie ma co mówić o ...
    Na wybojach przede wszystkim płynnie
    Jeśli kierowca znajdzie się na jezdni o nawierzchni nierównej, zniszczonej czy po prostu na polnej drodze pełnej wybojów, powinien przede wszystkim zastanowić się, czy do celu może dojechać inną trasą. Gdy nie ...

13 Kwi 2010, 09:54

rednex napisał(a):Co byś powiedział na coś takiego.

Moim zdaniem bardzo ładny, funkcjonalny i przede wszystkim sprosta Twoim wymaganiom.

nie kupuje sie astry z silnikami 1.2 to nie jedzie.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

14 Kwi 2010, 07:43

No to czas zabrac głos,bo widzę,że niemrawo te propozycje napływają...
Myślałem,że w tym czasie ktoś zaproponuje (jak zawsze) Civic'a lub BMW 3...
Nie sądzę jednak,żeby stary samochód z dużym silnikiem był optymalnym rozwiązaniem...
Astra jest fajnym samochodem i dobrym rozwiązaniem dla Ciebie ale illusion ma rację ... Z tym silnikiem (za słaby-za mała pojemnośc do tych gabarytów),to nie najlepszy wybór.Pojemności 1-4-1,6 są do zaakceptowania w tym aucie.

Na Twoim miejscu szukałbym takich modeli aut:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Ewentualnie zastanowiłbym się się nad Ibizą 1,4,Polo 1,4 ale wolałbym takie nowsze auta jak z moich linków.

Po krótce opiszę dlaczego.
W związku z uczniowskim budżetem,musisz miec auto które dasz radę "okiełznac" w kosztach... Oczywiście są jeszcze tańsze auta w utrzymaniu np: Felicja,Lanos,Polonez ale ...bez przesady! :smile: Tak więc Corsa i Punto są jak najbardziej do "okiełznania".Koszty części i wymian oraz napraw są do zaakceptowania i są relatywnie niskie w porównaniu do np:Mazdy. Poza tym rocznik...czyli te auta nie są po prostu stare.W ich przypadku są bardzo duże szanse na odkupienie auta od pierwszego nawet właściciela,który kupił to auto w polskim salonie ! (szczególnie Punto).Dodatkowo są duże szanse ,że nikt tego auta "nie katował",gdyż kto kupuje Punto z 1,2 żeby się lansowac lub ścigac..? :wink: Tak więc stan takiego auta jeśli były przy nim dokonywane terminowo wymiany,a naprawy były przeprowadzane rzetelnie,powinien byc taki,że można nim bez problemu pojezdzic kilka lat i jeszcze korzystnie odsprzedac.
Oczywiście są inne auta,które może lepiej wyglądają i mają lepsze osiągi ale...dlaczego tylu ludzi jezdzi właśnie takimi popularnymi autami..? Moim zdaniem po prostu spełniają one oczekiwania właścicieli. Za rozsądne pieniądze można miec niestare auto z ekonomicznym silnikiem,z niskimi opłatami,z tanimi częściami które robi to co od niego oczekujemy...Wozi Nas tam gdzie chcemy nie psując się bardziej od innych aut i nie rujnując naszego domowego budżetu i nie zamieniając się w skarbonkę bez dna.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

14 Kwi 2010, 13:46

Zielony13 napisał(a):Co do marek nad jakimi się zastanawiałem to :
Mazda 626(moja ulubiona marka samochodów)

Dobrze widzieć bratnią duszę :P

626 GE ma jeden problem - jest nudna... Zakładam, że masz około 20 lat, więc potrzebujesz trochę emocji. Ja mam MX-6 z motorem 2,0 i takie coś bym polecił, jeśli chcesz coupe. Uwierz, spalanie nie jest złe, nie jesteś zawalidrogą, ma przepiękną linię, duży bagażnik, sporo miejsca w środku i jest niezwykle bezawaryjne. Natomiast, jeśli potrzebujesz czegoś spokojniejszego - Xedos 1,6. Tutaj miejsca jest sporo, 5 drzwi, racjonalne spalanie i sporo luksusu. Jeśli jeszcze spalanie jest nieakceptowalne - 323F BA Z5 (1,5) lub B6 (1,6).
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

14 Kwi 2010, 15:52

Ech zaczynam żałować ,że chce kupić samochód ... ale po kolei :
@artur w przypadku samochodów które podałeś to niestety obydwa niebardzo mi podchodzą - to hatchback'i a ja takich samochodów kompletnie nie trawie... Owszem z pewnością są opłacalne ale nie można też popadac w paranoję i kupowac samochód tak żeby jak najmniej się podobał (gdyby były to sedan'y/coupe to nie było by żadnego problemu). Mówiłeś też o ibizie i polo... Coż znalazłem tylko 2 ibizy i to hatchbacki ;/ ale w przypadku polo było lepiej - czy cos takiego nadawałoby się? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i wygląd wporządku i spalanie rozsądne (z tego co czytałem to 6-7 litrów)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - a taka astra? jakies 5-7 litrów disla(fakt ,że przekracza trochę te 10k ale samochód mam zamiar jednak kupić na parę lat... i lepiej czasem wydac ciut więcej)

@paweł Jeśli chodzi o mazdę mx6 to artur wspominał ,że o części gorzej ale z tego co mówiłeś to jest niezbyt awaryjna. Ogólnie samochód bardzo mi się podoba ale jest jedno ALE...Spalanie - z tego co czytałem jest to około 12l/100 a w moim przypadku gdy mam zamiar robic 1500km miesiecznie musiałbym wydac dobre 700 stów na paliwo , a niestety na to mnie nie stać :oops: W przypadku xedos'a spalanie podobno jest na poziomie 10-11 litrów a to dalej o 3/4 zbyt wiele na moją kieszeń :( Co do pozostałych dwóch modeli to cięzko coś znaleźć wiec poszukam później.

Więc do tej pory padły takie propozycje -
pegeuot 406 (nie wiem jak wygląda ze spalaniem ale slyszałem ,że dosyć awaryjny a to problem)
astra - tu chyba auto jest ok - i z wygladu i spalanie i moc i nikt nie mowil ,ze jest specialnie awaryjne.
polo - j/w
mazda mx-6 - tu podobno spalanie na poziomie 12 litrow , wiec moge raczej tylko pomarzyc.
2x hatchback -raczej odpada
Ech naprawde ciężko mi to wszytko ogarnąc... Mam nadzieję ,że jeszcze mi trochę doradzicie...
Sorki za pytania ale kupno samochodu to poważna sprawa a ja KOMPLETNIE się nie znam :cry:
aa - wszystkie raporty nt. spalania bralem z AutoCentrum.pl
Zielony13
Nowicjusz

14 Kwi 2010, 16:24

Zielony13 napisał(a):@paweł Jeśli chodzi o mazdę mx6 to artur wspominał ,że o części gorzej

Takiej opinii jeszcze nie słyszałem i nie mam zielonego pojęcia skąd się wzięła ;) Powiem krótko - części jest masa, nowych i używanych. Przykład? W swoim aucie musiałem kupić:
- zaworek pompy oleju (wada fabryczna, stukają popychacze w 2,0) - 18zł w ASO,
- tłumik końcowy - 100zł,
- tłumik środkowy - 95zł,
- rura kolektorowa - 170zł,
To nowe. Teraz używane:
- spoiler - 80zł,
- różne plastyki wnętrza - 20zł itd. itp.
Zielony13 napisał(a):Spalanie - z tego co czytałem jest to około 12l/100

Myślę, że to dotyczyło KLa, 2,5V6. Moja w trasie potrafi spalić 6 litrów, w mieście zadowoli się 7-8. Powiem szczerze, że mnie też spalanie interesowało, więc wybrałem 2,0 (motor FS). Na początek wystarczy w zupełności.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

14 Kwi 2010, 22:19

Co do mazdy mx6 to niestety nie uda mi się znaleźć takiej z 1998+ za cene max do 12 k a starszego samochodu brac raczej nie chce.
A coś w tym stylu [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
I jescze jedno - cały czas zastanawiam się pomiedzy coupe a sedanem. I tu moje pytanie - czy w takiej np. astrze albo innym samochodzie różnice między w/w rodzajami są głównie kosmetyczne czy czuć sporą różnice w prowadzeniu/mocy na rzecz jakiegoś typu?
Zielony13
Nowicjusz

14 Kwi 2010, 23:00

406 TDI awaryjny????? To najbardziej udana 406 z całej serii prosty Turbo Diesel bez comon rail ogolnie 406 jest chyba jedynym udanym modelem Peugota. Średnie spalanie dla tego silnika to 6.5 l oleju napedowego, skoro piszesz że robisz 1500 miesiecznie więc licząc spalanie 6.5 miesięcznie spali 97,5 l licząc olej napędowy po 4.10 wyjdzie Ci miesięcznie 400 zl :)
poldi2311
Nowicjusz

Miejscowość: Stalowa wola

17 Kwi 2010, 19:46

Coż dziękuje za wszytkie odpowiedzi.
Rozważam już tylko peugeota lub astre... Ale ostateczną decyzje będe musiał pewnie podjąć za 2 tyg kiedy będe kupował autko.
Jeśli ktoś chciałby jeszcze coś dodać to będe oczywiście wdzięczny.
Pozdrawiam
Zielony13
Nowicjusz

17 Kwi 2010, 23:06

Idź za głosem serca :D.

A tak poważnie ja już samochód kupuje od 7 miesięcy. Wielu ludzi pytałem o radę wiele ofert przejżałem i mam taki mętlik że chyba pojeżdżę tym moim Uno aż sie rozleci :). Wydaje mi sie, że każdy samochód, który spodoba Ci sie i będzie Cie stać na jego utrzymanie, będzie dla Ciebie dobrym wyborem.
Ja kupiłem Uno 2 lata temu i jestem bardzo zadowolony mimo że to Fiat, rdzewieje ma mało mocy, zatyka go a w zimie musze akumulator "grzać w pierzynce".

Pozdrawiam i życzę udanych łowów.
rednex
Nowicjusz

Miejscowość: Zabrze