Audi A6 C5 2.5 TDI 150KM - otrzymać i robić czy kupić coś innego?

13 Mar 2017, 21:16

No właśnie doszedłem do podobnych wniosków, że to chyba mnie na razie przerasta. To może jesteście mi chociaż w stanie polecić cokolwiek do tej ceny?

EDIT
Z drugiej zaś strony... Może to odpowiedni moment? Bo te górna granice ustawiłem sobie sam. Nie chciałbym wydać na ten samochód zwyczajnie więcej, niż cena takiego gotowego. Xd
Astiq
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 04 2015
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Laguna 1
Silnik: 1.9 dTi 99KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

13 Mar 2017, 22:10

Pionek napisał(a):A ja bym szukał najstarszego 1,8 turbo, które też gościły w A6.
Taki silnik za ok 2 tys zł znajdziesz, przełożysz + elektronika itd..
Nie takie rzeczy robią, skoro w trabancie może istnieć 1,8T albo we Fiacie 125p i to jeździ albo w motorówce TFSI z Audi RS6 lub Cordoba z lat 90 z DSG Z silnikiem 3,6 fsi no to o czym tu mówić

Nie wiem czy warto się pchać w 2,5 TDI no chyba że jakiś zdrowy, dobry ale z kolei TDI ma duże przebiegi te auta w garażu nie stały.
Fiat 500 z silnikiem z Lambo też był :ok: pytanie tylko po co robić taką rzeźbę, po której auto będzie warte tyle, ile waży. Jak włożysz to poprawione 2.5 TDI unikniesz w.w rzeźbienia, a i w razie "W" sprzedasz za w miarę normalny pieniądz.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Mar 2017, 22:12

To jest odpowiedź, która mnie satysfakcjonuje. Bo nie będę robił rzeczy, które są dla mnie czarna magia. Czyli to jest ten 180 konny, tak?

EDIT
No i czy nie będzie problemów z montowaniem tego silnika.

EDIT2
Te fiaty podobno zalewali betonem, żeby dęba nie stawały.
Astiq
Nowicjusz

13 Mar 2017, 22:18

Tak.
I przy okazji jak już silnik na wierzchu to zrobiłbym rozrząd :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

13 Mar 2017, 22:21

Tego jestem nauczony po kupnie mojego obecnego samochodu. Ale dzięki za istotną radę. Może gdybym wcześniej do was napisal, to uniknąlbym nieprzyjemności związanych z dodatkowymi kosztami i holowaniem. :lol:

EDIT
No, a co z dalszą awaryjnościa tego auta? Bo sporo ludzi nadal na to narzeka, nawet z tym silnikiem. :(
Astiq
Nowicjusz

13 Mar 2017, 22:32

mike napisał(a):Fiat 500 z silnikiem z Lambo też był pytanie tylko po co robić taką rzeźbę, po której auto będzie warte tyle, ile waży. Jak włożysz to poprawione 2.5 TDI unikniesz w.w rzeźbienia, a i w razie "W" sprzedasz za w miarę normalny pieniądz.

Niestety mylisz się i to mocno, po pierwsze nikt mu nie każe wkładać silnika z Lambo, po drugie chyba żartujesz że ktoś robi projekt wkłada w auto nie wiem 10 tys i sprzedaje za tyle co zwykłe chodzą?
Widziałem ostatnią Cuprę 1 2,8 V6 turbo za 50 tys...albo Civica porobionego z 94 roku za 20k już nie pamiętam co on tam miał w sobie i te oferty poznikały czyli raczej ktoś kupił.

No i na końcu mylisz się, poprawione 2,5 TDI to zapewne inna elektronika, wiązka, przepustnica, czujniki, komputer itd itp..rzeźbienia prawie tyle samo co przy kompletnie innym silniku, 1,9 tdi w Audi 80 to raczej inna jednostka niż w Passacie B6 :ok:
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, nie daj się wiosennemu zmęczeniu
    Choć tzw. wiosenne przesilenie nie jest jednostką chorobową, wielu kierowców właśnie o tej porze roku skarży się na gorsze samopoczucie i uczucie zmęczenia. Jak wpływa to na zdolność prowadzenia i bezpieczeństwo jazdy? ...

13 Mar 2017, 22:33

Diesel jak diesel, lubi się popsuć. A VW po 1.9 TDI nie potrafił zrobić dobrego diesla, to zawsze ryzyko. O ile nie robisz dużych tras to osobiście bym nie patrzył nawet na coś takiego.

Ewentualnie jak Ci się kalkuluje, to zmienić silnik, sprzedać i wtedy kupić.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

13 Mar 2017, 22:38

Pionek napisał(a):Niestety mylisz się i to mocno, po pierwsze nikt mu nie każe wkładać silnika z Lambo, po drugie chyba żartujesz że ktoś robi projekt wkłada w auto nie wiem 10 tys i sprzedaje za tyle co zwykłe chodzą?
Widziałem ostatnią Cuprę 1 2,8 V6 turbo za 50 tys...albo Civica porobionego z 94 roku za 20k już nie pamiętam co on tam miał w sobie i te oferty poznikały czyli raczej ktoś kupił.
fajnie, że umiesz korzystać z internetu, ale mówimy tutaj o wymianie silnika, a nie żadnym "projekcie". No i tuningi nigdy się nie zwracają. Ceny tych "projektów" to pobożne życzenia ich właścicieli, auta idą zwykle za 1/2 ceny wywoławczej jak nie lepiej
mike
Moderator
Awatar użytkownika

13 Mar 2017, 22:44

Pierwszy z brzegu przykład nie żebym był obrońcą VAG-owiczów no ale jesteśmy w temacie VW
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

jak ten gość za 1/2 ceny wystawionej sprzeda tego Golfa to ja chyba pochodzę z Afryki :D

Nie oceniam czy idiota czy nie, czy warto kupić czy nie ale widzisz jak to wygląda?

Tak, mówimy o wymianie silnika tylko chyba nie orientujesz się że 2,5 TDI silnik o kodzie nie wiem XXX to co innego niż silnik XAX, tam oprócz pojemności to wszystko może być inne, szczególnie że tutaj było 150 koni a teraz miało by być 180.
Pionek
Stały forumowicz

13 Mar 2017, 23:00

A czego ma dowodzić ten link, bo nie za bardzo rozumiem? :unsure: rozmowę zaczęliśmy o strupach, które zostały projektami, a na końcu wystawione za astronomiczną cenę, np takie cuś [link do oferty na Olx wygasł]

W takich przypadkach sprawa ma się tak, jak w nieruchomościach. Wewalisz mnóstwo kasy w remont, piękne podłogi, wyburzenie ścianek działowych, a przy sprzedaży klienci będą kręcić nosem, że nie chcę nie lubię nie podoba mi się i trzeba zrobić wszystko od nowa, a to kosztuje.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

13 Mar 2017, 23:16

Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że chyba jeszcze za krótki w uszach, żeby robić coś takiego. To może chociaż wiecie co zmieści się w moim budżecie 10 kółek? Byle nie było awaryjne, w miarę dynamiczne, ale bez przesady. No i dobrze jakby mało paliło. Raczej obstaje w Audi/VW.
Astiq
Nowicjusz

13 Mar 2017, 23:26

mike napisał(a):A czego ma dowodzić ten link, bo nie za bardzo rozumiem?

Chodzi o to że jakoś nie wydaje mi się żeby ktoś takiego np Leona jak wkleiłeś bo nie może sprzedać nagle wystawił za nie wiem? 20 tys?
Widziałem kiedyś Golfa II 1,8T po swapie 250 koni za 30 tys i chyba poszedł, także trochę nie jest tak jak mówisz :)
Może Tobie się to nie podoba ale są miłośnicy, np ja bym nie poszedł na koncert behemoth`a za 100 zł a są tacy co już od pół roku nie mogą się doczekać :wink:
Pionek
Stały forumowicz

14 Mar 2017, 00:50

Może z połową cen wywoławczych trochę przesadziłem, przyznaję, ale nie zmienia to faktu, że w przypadku takich składaków ceny są z kosmosu i na całym tym tuningu jesteś i tak stratny jako sprzedający (jako kupujący czasami też, bo nie wiadomo jak to zrobiono i jak ktoś tym jeździł).
Pionek napisał(a): ja bym nie poszedł na koncert behemoth`a za 100 zł a są tacy co już od pół roku nie mogą się doczekać
ni jestem wielkim fanem, ale mógłbym się wybrać, choć na Metallikę pod scenę dałbym się pokroić :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

14 Mar 2017, 00:56

To może powiem tak:
Aktualnie posiadam Lagune 1, 1.9 tDi 99KM. Bardzo chętnie kupiłbym coś bardziej dynamicznego. No i to Audi było jednym z wyjść. No ale przecież mogę olac ten samochód i kupi inny. Tylko tutaj pojawia się problem, bo moja Laguna jest praktycznie bezawaryjna. W dodatku pali do 5l/100 (liczony stosunek tankowania do przejechanych kilometrów). Jeśli chodzi o ekonomie tego auta, to nie wiem czy cokolwiek jest w stanie to przebic. Natomiast jeśli robienie tego Audi serio nie ma sensu, to jaki samochód polecacie? Do 10 tysięcy.

PS.
Jack White>>>>>>
Astiq
Nowicjusz