Audi A6 C5 3.0 benzyna + gaz - problem z płynem chłodzenia

14 Lut 2019, 10:33

Witam mam problem z samochodem a głównie z płynem chłodniczym mianowicie na benzynie chodzi bez zarzutów płyn nie ubywa ani nie kopci. Gdy tylko prze łączę na gaz automatycznie pije płyn i kopci jak parowóz. Gaz firmy vialle (holenderski) jeżdżę od jednego mechanika i drugiego ale rozkładają ręce jeden mówi że coś z gazem drugi że głowica bądź uszczelka. Ale jak wyżej pisałem na samej benzynie nie bierze wody i nie kopci.. Gazownicy też ręce rozkładają!!!! Pomóżcie proszę :)
spotek123
Nowicjusz

14 Lut 2019, 11:05

spotek123 napisał(a):jeden mówi że coś z gazem drugi że głowica bądź uszczelka
No ale jeżeli na benzynie jest ok to nie może być głowica i uszczelka pod nią. Tak by można było stwierdzić jak byś miał takie same objawy na benzynie.

Czy po przełączeniu na gaz silnik pracuje nierówno? Mocno kopci na biało? Może to para wodna bo spaliny są bardziej gorące a płynu ubywa bo jest gdzieś jakiś wyciek np. na złączeniach przewodów które idą do parownika. Ile tego płyn ubywa i jak szybko?

Zrób test na CO2 w układzie chłodzenia.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Lut 2019, 08:11

Witam tak dosyć mocno kopci na biało i czuć delikatny posmak z wydechu. Tak 2 do 3 litrów w miesiącu. Silnik z tego co mechanicy mówią że suchy i nigdzie nie widać żeby gdzieś kapalo czy cieklo i na gazie na wolnych obrotach ma delikatne pod szarpniecia..
spotek123
Nowicjusz

18 Lut 2019, 13:44

spotek123 napisał(a):na gazie na wolnych obrotach ma delikatne pod szarpniecia
A na benzynie nie czuć tego?

Zrób ten test zobaczymy co wyjdzie.

Ile km robisz w miesiącu? Ciekaw jest jak szybko ten płyn ucieka.

Zaglądałeś do oleju czy tam nie ma śladów płynu chłodniczego?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Finał NIGHT POWER 2013 GP w Płocku / relacja
    Ostatnia runda tegorocznego NIGHT POWER Grand Prix zakończona. W Płocku zmierzyło się około 70 zawodników. W całym cyklu na starcie stanęło ponad 200 zawodników. Już wiemy kto jest najlepszy. Zwycięzcą całego ...