Rozgrzewanie silnika diesla Volvo S40 1.9TD

08 Lut 2019, 22:15

Witam niedawno zakupiłem auto Volvo S40 1.9TD 70Kw 1999rok pierwsze rozgrzanie silnika trwało ponad 30 min. a gdy włączyłem ogrzewanie wskazówka temperatury spadała podczas jazdy, więc pomyślałem że to może termostat i tak dobrze pomyślałem wymiana pomogła auto rozgrzewało się około 10-13 min. widać poprawa jest znacznie wyższa i temperatura nie spada podczas ogrzewania ale to dla mnie wciąż za mało, co mogę jeszcze poprawić żeby silnik mógł się jeszcze szybciej rozgrzać? poprzednio miałem volvo v40 1.8 benzyna ładnie w 3minuty potrafiła się rozgrzać wiem że diesel to nie benzyna i znacznie wolniej się rozgrzewa, pomyślałem żeby karton przyłożyć do chłodnicy widziałem że niektórzy tak robią czy to jest dobry pomysł? dajcie jeszcze swoje pomysły jak przyspieszyć rozgrzanie diesla.
TomaszNZM
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 02 2016
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Volvo V40 I
Silnik: 1.8 Benzyna
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

09 Lut 2019, 20:57

TomaszNZM napisał(a): pomyślałem żeby karton przyłożyć do chłodnicy widziałem że niektórzy tak robią

Jeżeli masz sprawny termostat, to zakładanie kartonu nic ci nie da, a nawet przyspieszy zużycie termostatu.
Musisz się niestety z tym pogodzić, że silnik nagrzewa ci się dłużej. Wszak jak sam napisałeś to Diesel, zwany zimnym silnikiem.
Jednakże 10 - 13 minut, żeby uzyskać te 90 stopni, to troszkę za długo. Nawet przy Dieslu. Oczywiście zależy to od temperatury na zewnątrz jak i obciążenia silnika. Jak wiadomo silnik nagrzeje się najszybciej podczas jazdy. Nagrzewając samochód na postoju tracimy tylko czas i paliwo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lut 2019, 19:11

Na postoju rozgrzewam 10 sekund i od razu ruszam .
TomaszNZM
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 02 2016
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Volvo V40 I
Silnik: 1.8 Benzyna
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

10 Lut 2019, 20:47

Tak więc do weryfikacji sam termostat. Nie jeden raz się zdarzyło, że nowy, a uszkodzony. Ja zawsze korzystam z termostatów Vahlera lub Vernet.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Lut 2019, 13:09

MotoAlbercik napisał(a):Jednakże 10 - 13 minut, żeby uzyskać te 90 stopni, to troszkę za długo
Zgadza się ale nie wiemy czy kolega czasem nie stoi wtedy np. w korku :) Może dobrze by było jak by podał dystans jaki musi przejechać żeby silnik osiągnął odpowiednią temperaturę pracy i jaka jest wtedy temperatura zewnętrzna.

Wkładania kartonów nie polecam.

Termostat warto sprawdzić bo faktycznie czasem zdarzają się buble i nowe przepuszczają przez co silnik dłużej się rozgrzewa. Innym sposobem na szybkie rozgrzanie diesla w zimie jest założenie ogrzewania np. webasto które ogrzewa tylko płyn chłodniczy. Czasem można spotkać takie rozwiązania oryginalnie montowane w samochodach.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Lut 2019, 07:48

Ale mówisz o ogrzewaniu czy o temp roboczej płynu? Bo 10-13 minut to normalny czas przy niskich temp przy Starym dieslu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy na świecie elektroniczny panel kontrolny
    Pierwszy na świecie elektroniczny panel kontrolny – Toyota Corona – sierpień 1973. Już od lat 30. XX wieku samochody posiadały wskaźniki i lampki kontrolne informujące kierowcę o poziomie i ciśnieniu oleju, poziomie ...