Audi A6 c5, czy może coś innego?

24 Sie 2021, 20:17

Witam.
Od tygodnia szukam właśnie tego modelu i tutaj zrodził się problem. Tak naprawdę jest go bardzo ciężko znaleźć w konfiguracji która by mi odpowiadała. Jest to mianowicie sedan w benzynie z gazem. Jest ich wiele, lecz tak naprawdę z tego co widzę połowa to przysłowiowe 'szroty' za 5k. W drugiej połowie znajdują się samochody od handlarzy itd. Mógłbym ewentualnie czystą benzynę lub diesla, lecz tutaj historia dość podobna. Mam budżet w wysokości 15tyś, ale na ewentualne naprawy wolałbym zachować te parę tysięcy. Szukałem jakiś alternatyw, lecz nie znalazłem żadnej. Może ktoś podsunie jakiś pomysł albo znajdzie 'perełkę'. Chyba, że mam za mały budżet by coś sensownego kupić. Chociaż z tego co widzę znaczna większość jest wystawiona w tych pieniądzach.
Keseminor
Nowicjusz

24 Sie 2021, 21:38

Ale w czym problem? Masz przecież ponad 10 wersji silnikowych w tym modelu, kupuj benzynę i zakładaj gaz.
Tylko pamiętaj że np 1,8T ma drogi rozrząd, turbo, sprzęgło z dwumasa i bywa że drogi osprzęt (np przeływka za 1500 zł Bosch) V-ki niby ok ale serwis do tanich należec nie będzie.
Także ja nie wierzę w to że nie możesz znaleźć A6 w sedanie w benzynie? a gaz to opcja, jak nie ma to przecież możesz założyć.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Sie 2021, 05:38

demirbiras napisał(a):Tylko pamiętaj że np 1,8T ma drogi rozrząd, turbo, sprzęgło z dwumasa i bywa że drogi osprzęt (np przeływka za 1500 zł Bosch) V-ki niby ok ale serwis do tanich należec nie będzie.

Miłośnik tsi pisze że 1,8t mpi ma drogi osprzęt dobre :ok:

Ogólnie zapytaj autora czy zdaje sobie sprawę jak się ma radosna twórczość vw do wartości auta może łatwiej mu będzie zrozumieć czemu sporo aut jest delikatnie mówiąc zaniedbana.

Z drugiej strony nie wierze że licząc się z kosztami serwisu nie można wyszukać przy tej ilości ofert czegoś co rokuje czyli nie jest ulepione a bdzie potrzebować normalnego jak na klimat marki serwisu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

25 Sie 2021, 09:28

szybki napisał(a):Miłośnik tsi pisze że 1,8t mpi ma drogi osprzęt dobre

No jakbyś trochę się znał na motoryzacji to byś wiedział ile co kosztuje do 1,8T natomiast odnośnie TSI tworzysz tutaj radosną twórczość a w przypadku 1,8T śmiejesz się bo 25 lat temu był dobry i gaz można założyć to nie na tym polegają "zalety" silnika
zobacz sobie ceny przepływomierzy BOSCH 0280217117 (na dzień dobry w co drugim są do wymiany..)
Zobacz cenę kompletnego rozrządu z napinaczem i łańcuszkiem (w wielu trzeba to robić)
zobacz ile kosztuje oryginalny zawór N75 np tu:
[link do oferty na Allegro wygasł]

do tego wpisz sobie na google pękające głowice 1,8T

także wiem że TSI jest niedobre bo zazdrościsz fajnego silnika w vagu, cichego z fajną dynamika i znasz tylko abecadło A6 C6 ale A6 C5 z 1,8T ma sporo rzeczy które na dzień dobry robisz i wkładasz więcej proporcjonalnie niż w twoje ukochane TSI :yes:
demirbiras
Zaawansowany

25 Sie 2021, 09:39

Skupiłbym się bardziej na skrzyni, multitronic 1 gen jest wadliwy.
Gość114260

25 Sie 2021, 12:20

demirbiras napisał(a):No jakbyś trochę się znał na motoryzacji to byś wiedział ile co kosztuje do 1,8T natomiast odnośnie TSI tworzysz tutaj radosną twórczość a w przypadku 1,8T śmiejesz się bo 25 lat temu był dobry i gaz można założyć to nie na tym polegają "zalety" silnika
zobacz sobie ceny przepływomierzy BOSCH 0280217117 (na dzień dobry w co drugim są do wymiany..)
Zobacz cenę kompletnego rozrządu z napinaczem i łańcuszkiem (w wielu trzeba to robić)
zobacz ile kosztuje oryginalny zawór N75 np tu:
[link do oferty na Allegro wygasł] ... 0206340494

Ale chłopie ja to wszystko wiem i dlatego zawsze powtarzam czy amator "taniej dobrej" motoryzacji de jest gotów na zetknięcie się z używanym 1,8t tylko że niestety fanboje marki atakują i zawsze jest tanio. Ty akurat jest fanbojem tsi i tez jest fajnie chociaż jest drożej niż przy 1,8t z tą różnica że większość 1,8t ma małą wartość.

2 tyg.temu robiliśmy remont starego 1,8t w a3 z rozrządem, sprzęgłem + głupoty olejowo świecowe wyszło coś koło 10k.

W tsi obciążonych przy 10k możesz rozmawiać o opcjach zakupienia poprawionego słupka a gdzie reszta ?

demirbiras napisał(a):także wiem że TSI jest niedobre bo zazdrościsz fajnego silnika w vagu

Chłopie zejdź na ziemię :mrgreen: zazdroszczę :D :D :D szczególnie tym co dzisiaj mi podprowadzili swoje tsi do naprawy :ok:
demirbiras napisał(a): A6 C5 z 1,8T ma sporo rzeczy które na dzień dobry robisz i wkładasz więcej proporcjonalnie niż w twoje ukochane TSI

Proporcjonalnie tak, zgadzam się, dlatego trzeba się zastanowić po co się kupuje niemieckie wynalazki szczególnie w opcjach z udziwnieniami. Bo faktycznie lepiej kupić coś za 25k i włożyć 10k niż kupić za 10k i włożyć 7k.

Ale generalnie lubię te klimaty :ok:

p.s.

W tsi jedynie zazdroszczę 2,5 z rs :D ta opcja mi się podoba.
2,0 z Rki też no ale pojemności nie oszukasz i już 10lat temu miałem auto z takimi parametrami więc brakuje mi 1garka i więcej cm3 :D
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

25 Sie 2021, 13:41

szybki napisał(a):2 tyg.temu robiliśmy remont starego 1,8t w a3 z rozrządem, sprzęgłem + głupoty olejowo świecowe wyszło coś koło 10k.

W tsi obciążonych przy 10k możesz rozmawiać o opcjach zakupienia poprawionego słupka a gdzie reszta ?

Nie wiem o jakim TSI mówisz bo zwykłe 1,4/150 z Golfa VII - słupek kosztuje ok 4k więc do 10 jeszcze trochę zostaje...
Poza tym robiłeś za 10k remont zwykłego 1,8T to teraz weź wersję BAM z Cupry albo S3 225 konną to 15k może nie starczyć :yes:

Problem jest taki że o ile nie mówimy o 1,4 TSI Twin-charger to wszystkie świeże jeżdza natomiast 1,8T poza może Exeo 2009-2010 150 konnym, te wszystkie starocie 20 letmie wymagają od razu remontu a nie czasami....
demirbiras
Zaawansowany

25 Sie 2021, 14:01

demirbiras napisał(a):Nie wiem o jakim TSI mówisz bo zwykłe 1,4/150 z Golfa VII - słupek kosztuje ok 4k

Napisałem o remocie a nie kupnie słupka.
Zresztą ty sobie teoretyzuj a ja będę na tym zarabiał. :ok:
Dzisiaj mi wjechały 2,0 tsi i tdi cr z super dsg. Jestem zadowolony :mrgreen:

A jeżeli chodzi o szczególy to cały silnik 1,8t (nie słupek) koszt od 1500zł do 3500zł.natomiast słupek 1,8tsi przed poprawką 5,5k po poprawce już prawie 10k i to goły słupek.
szybki
Moderator - Tuning

25 Sie 2021, 14:37

szybki napisał(a):A jeżeli chodzi o szczególy to cały silnik 1,8t (nie słupek) koszt od 1500zł

ok to pokaż kompletny silnik 1,8T np AUQ z Octavii RS za 1500 zł....

za 1500 to sama głowica po regeneracji to się zgodzę

1,8 tfsi po regeneracji za 7k także nie wiem o jakich silnikach mówisz:
demirbiras
Zaawansowany

25 Sie 2021, 15:10

demirbiras napisał(a):ok to pokaż kompletny silnik 1,8T np AUQ z Octavii RS za 1500 zł....

Twój fanatyzm zakrywa Ci oczy czy całą głowę :D :?:
szybki napisał(a):A jeżeli chodzi o szczególy to cały silnik 1,8t (nie słupek) koszt od 1500zł do 3500zł.

demirbiras napisał(a):1,8 tfsi po regeneracji za 7k także nie wiem o jakich silnikach mówisz:
[link do oferty na Allegro wygasł] ... 9146208201

Widzisz Twój link zawiera kilka nieścisłości o których dowiesz się podczas próby zakupu jak trzeba będzie zweryfikować zakres prac oraz sposób ich wykonania. Ale spokojnie Janusze tez zawsze szukają najtańszego passata tdi z nalotem 18xx :D

Zadzwoń do firmy vag-expert oni mają fajne opisy dokładnie tego co robią a nie wabika srututu tutu majtki z drutu :D
szybki
Moderator - Tuning

25 Sie 2021, 15:16

szybki napisał(a):Twój fanatyzm zakrywa Ci oczy czy całą głowę

No cóż tzw odwracanie kota ogonem, to ja za Ciebie odrobię pracę domową, zobacz sobie po ile potrafią chodzić gotowe kompletne silniki 1,8t - 1800€
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 0-223-3534

także te Twoje opowiastki to wiesz.. za 1500 zł to kupisz zdechły słupek z silnika z nalotem 350+ więc po co to zmieniać jak u siebie to samo? :)
demirbiras
Zaawansowany

25 Sie 2021, 16:00

demirbiras napisał(a):No cóż tzw odwracanie kota ogonem, to ja za Ciebie odrobię pracę domową, zobacz sobie po ile potrafią chodzić gotowe kompletne silniki 1,8t - 1800€
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 0-223-3534

Chłopie co Ty wypisujesz !!!!! Podajesz ceny niemieckie jak Niemcy często biorą takie fanty z Polski :o :o :o
Podałem Ci ceny zwyklaków i nic więcej.
Według cen z de powinienem być bogaczem :ok: :ok: :ok:

p.s.

Drobna sugestia sprawdź oferty tego Pana. Ile kosztuje u niego 1,4 tsi :D :D :D
szybki
Moderator - Tuning

25 Sie 2021, 20:28

Panowie, temat nie dotyczy silników TFSI. Proszę nie robić off topu.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Sie 2021, 20:40

Skąd w ogóle pomysł na takie starsze auto? Interesuje Cię tylko sedan?
Gość114260

25 Sie 2021, 20:58

A co młodszego takich gabarytów miałby za 15k kupić?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km