Audi A6 C6 Avant - 17" vs 18"

08 Maj 2019, 14:07

Z kategorii problemów pierwszego świata:

Obecnie w mojej A6 C6 bez pneumatyki siedzi 225/50/17 na zimówkach. Przy szybkim wchodzeniu na zakręty mam wrażenie, że auto trochę ucieka/pływa - w poprzednim, nisko zawieszonym Peugeocie 308 na szerszych kołach i niższym profilu było lepiej.

Nie jestem pewien czy to bardziej wynika z:

a) obecnie założonych jeszcze zimówek renomowanej chińskiej marki Firemax (poprzedni właściciel...)
b) specyfiki auta - w końcu to wciąż kombiak, nawet jeśli Ałdi (chociaż to przecież słynny wielowahacz)
c) rozmiaru kół

Co byście na moim miejscu robili? Kupować eksperymentalnie felgi, opony, przekładać, potem znowu przekładać i sprzedawać można oczywiście w nieskończoność, ale jest jeszcze życie rodzinne i inne, ciekawsze wydatki.

Rozważałem zmianę kół na 245/40/18, ale nie chcę znowu poodbijać sobie siedzenia, bo w 308 było pod tym względem bardzo kiepsko. A może dać na obecne felgi 235/245? Będzie jakaś odczuwalna różnica? I nie wiem czy jest to technicznie możliwe (jak to ustalić?), oraz nawet jeśli tak, to czy nie zrobi się balon.
Ekhangel
Początkujący

20 Maj 2019, 18:57

Czytając twoją wypowiedź dochodzę do wniosku że powinieneś kupić porządne opony w rozmiarze zimowek które masz z wyższej półki z run flat i rantem ochronny na felgę. Powinieneś być zadowolony z takiego rozwiązania.
To będzie też najbardziej optymalne rozwiązanie jeżeli chodzi o koszty bo zmiana felg na większe i do tego kupno opon to budżet musisz przemonożyć przynajmniej przez 3 :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Maj 2019, 18:39

Kupiłem ostatecznie faktycznie Bridgestone'y letnie w rozmiarze zimowek, dzięki. Zauważyłem, że na zakrętach nie ma już takiego przechyłu! Choć może to tylko wstępne placebo.
Ekhangel
Początkujący