Audi A6 C6 - skrzynia Tiptronic

30 Sty 2018, 12:34

Witam,
pierwszy raz zamierzam kupić samochód ze skrzynią automatyczną (dotychczas zawsze jeździłem autami z manualnymi) i mam następujące pytanie wynikające z mojej nieznajomości skrzyń automatycznych - czy wymieniana w wyszukiwarce na otomoto.pl opcja do wyboru - skrzynia tzw. ,,automatyczna hydrauliczna (klasyczna)" to jest to samo co Tiptronic? Tiptronic jest w tej wyszukiwarce jako oddzielna opcja, nie wiem czy to jest to samo. Zamierzam kupić Audi A6 C6 po liftingu z silnikiem 3.0 w dieslu i nie chciałbym natknąć się na skrzynię Multitronic, bo wszędzie piszą, że jest awaryjna.

Dziękuję za odpowiedzi.
ad88
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 05 2007
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Jeep Cherokee KJ
Silnik: 2.8 CRD
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

11 Lut 2018, 17:08

W wyszukiwarce nigdy nie odfiltrujesz multitronica czy tiptronica. To zależy co ludzie ustawią w trakcie kompletowania opisu ogłoszenia. Dużo ludzi nawet nie rozróżnia multi od tipa. Więc nie kieruj się filtrami.

Tiptronic technicznie rzecz biorąc to nazwa funkcji zmiany biegów sekwencyjnie. Multitronic ma możliwość symulacji pracy tipa.

Multitronic jest montowany tylko w silnikach do 204KM oraz przednio napędowych. Quattro i wszystkie powyżej 204KM mają klasycznego automata z sekwencyjną zmianą biegów Tiptronic.

Multitronic-a w C6 rozpoznasz po tym że jak przełączysz zmianę biegów na "manual" to będziesz miał 7 biegów na wyświetlaczu. Klasyczny automat w C6 ma 6 biegów.
agrafek
Początkujący

Miejscowość: Krakow
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 ciekawostek na temat Toyoty
    Toyota to dziś największy koncern motoryzacyjny świata i jedna z największych firm na naszym globie pod względem przychodów. Japońska marka odnosi sukcesy na rynkach od Ameryki, przez Europę i Azję, aż po Australię. ...