Audi a6 czy bmw 5

27 Wrz 2010, 14:20

Witam.
Aktualnie mam w posiadaniu VW passata i nasuwa mi sie pytanie. Planuje zmienic na samochod wyzszej klasy: bmw 5 (f10) lub audi a6. Ktory z tych samochod bedzie lepszym wyborem? Passat jest uzywany jako samochod na miasto (2 lata - 40 tys przebiegu) i wycieczki rodzinne. Ktore z tych 2 aut co wymienilem bedzie bardziej komfortowe, dynamiczne(mowa o dieslach 2.0 i wiekszych). Bylem w posiadaniu bmw 3 ze sportowym zawieszeniem i po nim mam bardzo zle zdanie o Bmw. Chodzi mi glownie oto ze w 3 siedzialo sie na podlodze, bardzo nisko natomiast w passacie wysoko, wygodnie i duzo miejsca bylo. Czy w nowej 5 bedzie ten sam problem co w 3? Audi to ten sam koncern co Vw, wiec raczej nic zlego mnie nie zaskoczy, natomiast prosze o doradzenie w sprawie bmw. Glownie chodzi o wielkosc samochodu, wygode na dluzsze wycieczki oraz mozliwosc wjechania w nierowny teren (bez strachu ze cos z zawieszeniem sie stanie, czy felga sie pognie (w przypadku alufelg 17 czy tam 18)
Pozdrawiam !
serax123
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

27 Wrz 2010, 15:05

Nowa 5er to po prostu rewelacja wg. mnie i nie tylko, bierz piątkę i się nie zastanawiaj, tym bardziej, że jest świeższa od A6. Zwykłe zawieszenie w piątce to bajka komfortu w porównaniu ze sportowym zawiasem z trójki. Z resztą w swojej pewnie nie miałeś fabrycznego, tylko jakieś badziewie, dlatego tak Ci źle było. :wink:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

27 Wrz 2010, 15:09

Samochod 2008 rok z salonu wiec raczej fabryczne :P Dla mnie nowa 5 tez jest idealna. Tylko chce sie dowiedziec od znawcow czy nie bedzie tego samego klopotu co z 3, ze siedzi sie przy samej ziemi, malo miejsca (dla szerszych osob). A szczegolnie chodzi o wygodne siedzenia ( z ledzwiem) bo zona ma problemy z kregoslupem. Felgi 17 + sportowe zawieszenie = wszystkie dziury odczuwalne, a o ile sie nie myle w 5 jest regulowane zawieszenie.
serax123
Nowicjusz

27 Wrz 2010, 15:19

Idź do salonu i weź je na dłuższą jazdę próbną i sam oceń.
Na tym forum raczej nie oczekuj wypowiedzi osób które miały większą styczność z tymi samochodami, bardziej fanów/fanatyków tych marek.
Radzę zapytać na www.exoticcars.pl lub [link do AutoGaleria wygasł] tam możesz liczyć na wypowiedzi poparte osobistymi doświadczeniami.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Wrz 2010, 15:29

serax123 napisał(a):Samochod 2008 rok z salonu wiec raczej fabryczne :P Dla mnie nowa 5 tez jest idealna. Tylko chce sie dowiedziec od znawcow czy nie bedzie tego samego klopotu co z 3, ze siedzi sie przy samej ziemi, malo miejsca (dla szerszych osob). A szczegolnie chodzi o wygodne siedzenia ( z ledzwiem) bo zona ma problemy z kregoslupem. Felgi 17 + sportowe zawieszenie = wszystkie dziury odczuwalne, a o ile sie nie myle w 5 jest regulowane zawieszenie.

No i do tego runflaty... faktycznie trójka w tym zestawieniu jest twarda. Piątka to inna bajka, zwłaszcza z reg. zawiasu. Dziwne, że nie przejechałeś się tą trójką przed kupnem... no i chyba świadomie wybrałeś sportowy zawias?
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Wrz 2010, 15:40

Jezdzilem przed kupnem, spodobal mi sie samochod. Przy krotkim odcinku nie wyczuwa sie az tak nierownosci, szczegolnie na bardzo rownej drodze. Samochod kupilem dla zony (wsiadalem do niego 1x na tydzien albo rzadziej), po miesiacu czasu od wyjechania z salonu, narzekanie zony na ten samochod, nie dawalo mi zyc. Rok stuknal Bmw sprzedane, kupilem dla niej Vw. Teraz zbliza sie czas na sprzedanie Vw i mam dylemat pomiedzy Audi a Bmw. Musze umowic sie na jazde testowa u dilera, ale wpierw chcialbym sie dowiedziec tutaj na forum czy w ogole jest sens, chyba ze 5 to inna bajka niz 3.
serax123
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Oślepiające zimowe słońce
    Zimą jesteśmy przygotowani na trudne warunki atmosferyczne – oblodzoną i mokrą nawierzchnię, opady śniegu, niskie temperatury. Często przyczyną kolizji nie jest jednak żadna z tych rzeczy. Wielu kierowców zapomina, ...

27 Wrz 2010, 15:46

Nowa piątka to majstersztyk ;) Polecam jazdę testową - ja byłem pod wrażeniem, komfort bajka, do tego słynny 3-litrowy motor benzynowy, cud, miód i orzeszki.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

27 Wrz 2010, 15:48

Glownie mi chodzi o model 520d, ewentualnie 525d lub 530d jak bedzie w cenie.
serax123
Nowicjusz

27 Wrz 2010, 15:51

3.0d jest chyba najrozsądniejszą opcją z diesli. W swoim mam 2.0d i zimą po mieście poniżej 10L nie schodzi. Trzylitrowy pali podobnie.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

27 Wrz 2010, 15:54

Z tego co czytalem to diesel 2.0(184km) to najnowszy wyrob inzynierow Bmw. Spalanie podobno jest bardzo male. 525 i 530 to to samo, tylko ze 525 ma obnizona komputerowo moc o ile sie nie myle.
serax123
Nowicjusz

27 Wrz 2010, 15:59

Kierunkowskaz napisał(a):3.0d jest chyba najrozsądniejszą opcją z diesli. W swoim mam 2.0d i zimą po mieście poniżej 10L nie schodzi. Trzylitrowy pali podobnie.

Nieprawda, aczkolwiek Ty masz wersję x, która pali więcej "z natury".
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Wrz 2010, 16:01

serax123 napisał(a):Spalanie podobno jest bardzo male.

Mój wg. danych producenta też pali tyle co Golfy, Astry itp ;) Tak, oba są tej samej pojemności, ale mówię; nie wiem czy jest sens brać słabszą wersję. W końcu to auto ważące blisko 2 tony.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

27 Wrz 2010, 16:04

Mysle ze te 184km starcza na wyprzedzenie tira czy na jazde po miescie. Pojedziesz szybciej i zaraz bedziesz mial mandat przed oczami. 3.0 litry w miescie ponad 10 napewno spala, w przypadku tego 520 podaja bardzo male spalanie(chociaz i tak trzeba doliczyc 2 litry do danych producenta)
serax123
Nowicjusz

27 Wrz 2010, 16:37

Bierz Bmw . Komfort jest , mam 535d i w miescie spala mi 12-13l , więc to raczej nie jest dużo . Handluje autami i jeździłem już wieloma , a dla siebie zostawiłem jednak taką Betke . Najlepszym kompromisem w bmw , będzie 525d i spalanie nie przekraczające 10 l w mieście . Polecam
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

27 Wrz 2010, 16:41

Jeszcze jedno pytanie mnie zastanawia : czy nie bedzie sie siedzialo "na ziemi" jak w 3-ce?
serax123
Nowicjusz