Audi a6-Gaśnie przy skręcie przy włączonym climatroniku

16 Lip 2010, 15:52

Witam was.Posiadam Audi a6 1.8 2000r i mam problem .Żaden mechanik nie wie co może być przyczyną że autko mi gaśnie przy pełnym skręcie kół podczas gdy pracuje climatronik.Lecz gdy wyłączę climatronik autko nie zgaśnie przy pełnym skręcie , silnik normalnie pracuje .Tak w skrócie :
Climatronik włączony auto gaśnie przy pełnym skręcie
Climatronik wyłączony autko nie gaśnie przy pełnym skręcie

Już naprawdę nie mam pojęcia do kogo mam się z tym udać ,wszędzie byłem i nikt nic nie wiem;/
darek188
Nowicjusz

Miejscowość: głogów

16 Lip 2010, 16:47

przyczyna leży we wspomaganiu, z pewnością bez klimy przy skręcaniu auto też zmienia obroty, a że klimatyzacja dodatkowo obciąża silnik to auto gaśnie
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

16 Lip 2010, 17:13

Hmm ale co dokładniej mogło by być winne?? Stan płynu od wspomagania jest pełny bo dopiero co zalany i nigdzie bokami itp. nie ucieka :wink:
darek188
Nowicjusz

Miejscowość: głogów

17 Lip 2010, 11:06

A klima w pełni sprawna była w serwisie przed sezonem może wina leżeć po stronie sprężarki mało czynnika i opory straszne wtedy..i tu jeszcze cały skręt jak kolega wyżej opory na pompie wspomagania i masz co masz..
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

26 Lip 2010, 15:38

Trzeba sprawdzić obciążenie silnika przy włączonej klimie oraz przy pełnym skręcie kół. Albo spręzarka klimy albo pompa wspomagania stawia za duży opór dla silnika.
Może to też być problem w sterowaniu silnika ( programowanie wolnych obrotów silnika podczas obciążenia ), ale to już wyższa szkoła jazdy.
W każdym bądz razie nie może być tak, że autko przy włączonej klimie i pełnym skręcie kół gaśnie. Obroty powinny lekko spaść na dosłownie sekundę i ponownie wzrosnąć ( robi to właśnie sterownik silnika - wyrównuje wolne obroty podczas dodatkowego obciążenia ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Instalacje gazowe V generacji
    Te instalacje LPG pozwalają na wtrysk gazu w fazie ciekłej do kolektora dolotowego (konieczność nawiercenia kolektora i montażu w nim wtryskiwaczy gazowych), bądź bezpośrednio do komór spalania za pośrednictwem wtryskiwaczy ...