Witam, jakis czas jestem juz uzytkownikiem tego forum i niebawem - bo na wakacje planuje zmienic auto. Na wstepie powiem ze auto traktuje hobbistycznie, rocznie przejezdzam okolo 10-15 k km, duzo w miescie ale czesto trasy turystyczne, obecnie mialem auto na gaz ale wiem ze zagranica jest problem z tankowaniem dlatego chce diesla...
Szukalem wiele aut po roznych forach motoryzacyjnych.... Bylem i nadal jestem nieomalze zdecydowany na Audi A6 1.9 tdi z racji wykonczenia i prestizu ale im blizej transakcji tym wiecej watpliwosci... Poniewaz autko planuje miec kilka lat 3-4 i zalezy mi na tym aby bylo zadbane bo ma byc ono moja wizytówka a nie wołem roboczym - bo i tak niektorzy traktuja auta, ja podchodze do nich emocjonalnie ...
Audi o ktorym mowa mam "umowione" na lato. Od znajomego z klubu a6, pewne autko, 1.9 tdi z automatem, niezle wyposazone (jak to audi) z dwoma kompletami alu (ori 18' i 17'), przebieg kolo 230 k ori.... szkopul w tym ze znajomy bedzie za nie chcial 26 000 zl a to rocznik 1998 .... Auto leciwe ale pewne i bylem caly czas slepo zapatrzony w nie wiedzac w jak dobrym stanie jest....
Jednak im blizej tym wiecej watpliwosci jak wspomnialem... Najwieksze z nich do dwa tytulowe auta... Passat - kuzyn audi - w zasadzie wszystko o nim wiem - bo bazuje w 90 % na audi ale jakos nie przekonuje mnie jakosc wykonczenia passata.... Z drugiej strony za te pieniadze mozna dostac prawie full opcje po fl ......
Nastepnym autem jakie poddaje pod wzglad to vectra gts diesel (tu pulap cenowy do 30 000 zl) - w tych pulapach wydaje mi sie ze uda sie znalezc cos w miare zadbanego z 2003-2004 . Interesuje mnie hatchback gts lub kombi ... Tylko, ze z tym autem nie mialem wielkiej stycznosci i prosilbym o opinie uzytkownikow tych aut z silnikami 2.2 dti .. Powiedzcie cos prosze o tych autach.... Wiem tyle ze znajomy mial z salonu 2003 rok 2.2 dti i kolo 215 k km dopiero mial awarie w silniku - niestety powazna bo za 8 k zl... A jak to u Was wyglada?
Co sadzicie ? Warto ladowac sie w pewne, ale leciwe audi czy tracic pieniadze i nerwy na szukanie, ktoregos z mlodszych w/w aut. Prosilbym o opinie uzytkownikow tych aut - moze ktos mial wszystkie i ma skale porownawcza... Zalezy mi na w miare oszczednym spalaniu w trasie..... Opel z tego co wiem ma lepsze zawieszenie na polskie drogi.... Prosze o pomoc... Moze ktos z Was pomoze rozwiazac mi ten dylemat.. Dodam tylko ze nie interesuja mnie mniejsze auta (typu astra h - po prostu za male) - wiec jezeli juz ktos koniecznie chce pokazac inne ciekawe auto w tej cenie to niech bierze pod uwage jego gabaryty - tak by byly porownywalne z w/w autami. Nie interesuja mnie nudne japonce ponizej 2002 - ich stylistyka w ogole mi nie lezy. Przede wszystkim tez chce aby auto bylo przyzwoicie wyposazone i ocynkowane !
![Smile :)]()
Z gory dziekuje i czekam na opinie.