Audi a6 - warto?

23 Kwi 2010, 19:27

Rocznik 2000, 2.5 TDI, Kombi, 130 KM.
Cena to 4000 Euro + koszty przerejestrowania, transportu. Samochód sprowadzany z niemiec.

Prosze o porade odnosnie silnika i czy wogóle warto kupować ten samochód(awaryjność itp).
Ostatnio edytowany przez lysy_39, 24 Kwi 2010, 13:58, edytowano w sumie 1 raz
lysy_39
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

23 Kwi 2010, 21:06

łysy, co oznacza symbol "130k/mh"?
łysy, nie wiem czy wiesz, ale silniki 2.5 TDI uznawane są za najgorsze silniki wyprodukowane przez koncert VW.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Kwi 2010, 00:02

Jakąś nową symbolike mamy na forum. Może ta Audica maksymalnie idzie 130km/h? Kolego jaki przebieg, jaki stan. Oglądałeś ten samochód albo sprawdzałeś w jakiś sposób? Tak z mostu nikt Ci nie odpowie czy warto. Trochę tanio wychodzi. Znając życie to pewnie Niemiec pozbył się wysłużonego złomu. Wada fabryczna to szybko wycierające się wałki rozrządu. 150 konne wersje wypadają gorzej od 180 KM. Jeżeli chcesz 2,5 TDI to trzeba szukać po wyeliminowaniu tej wady i po poprawieniu tych silników, czyli w kodzie silnika powinna być na początku literka B. Dokładnie teraz nie pamiętam w którym roku zostały poprawione. Na pewno po 2002 roku już były.
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

24 Kwi 2010, 14:03

Stan bardzo dobry. Właściciel twierdzi, że auto do tej pory było serwisowane - moge to sprawdzić w polskim serwisie? Osobiście nie oglądałem ale kolega ma obejrzeć, w niemczech jest mechanikiem więc polegam na jego zdaniu ale przede wszystkim chciałbym popytać ludzi co sądzą nt. jakości tego samochodu, trwałości podzespołów. Co do silnika dowiem się czy to "B" występuje czy nie.

Do tej pory jeździłem Oplem Astrą v.2 i nie miałem do czynienia z autem "tej klasy".

[ Dodano: Nie Kwi 25, 2010 22:04 ]
Odswieżam.

[ Dodano: Nie Kwi 25, 2010 22:05 ]
Odswieżam
lysy_39
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

26 Kwi 2010, 02:07

Oczywiście, że masz możliwość sprawdzenia tego w salonie. Wsytarczy, że będziesz znał numer VIN i możesz sprawdzić historie serwisowania auta, jeżeli było na prawdę serwisowane.
Jeżeli stoi w Niemczech i masz kogoś kto mógłby je zobaczyć to zawsze warto się zainteresować. Może uda Ci się taniej kupić niż u handlarza, który przywiózł do Polski i wiadomo, że chce zarobić.
Jakość stoi na wysokim poziomie, to kawał wygodnego samochodu.
Klakier
Początkujący

26 Kwi 2010, 15:58

w Audi A6 2,5 TDI rozrząd po prawiony był już w 2001r na pewno inni twierdzą że i nawet wcześniej ale z własnego doświadczenie wiem 2001r jest już po prawiony :)
SHAD
Nowicjusz

Miejscowość: Grodzisk Maz

26 Kwi 2010, 17:12

Pewnie w egzemplarzach po lifcie. Dlatego najbezpieczniej jest wziąć z 2002 r bo jest 100% pewności, że egzemplarz jest poliftowy. Kolega ma z 2001 roku już po lifice więc też można trafić. Wcześnie nie sądzę, żeby był poprawione bo brat ma z końca 2000 roku i niedawno wymieniał wałki rozrządu.
Klakier
Początkujący

26 Kwi 2010, 17:14

2.5TDI to dosc niepewny silnik dosc klopotliwy i wymagajacy troche nakladow w razie ewentualnych kloptow - jesli jestes na to przygotowany to spelni twoje oczekiwania
Jesli szukasz czegos bardziej pewnego wybierz silnik 1.9TDI
Natomiast jedno jest pewne - 4 tys euro za A6 z 2000r to pewna mina wiec nastaw sie na spore inwestycje .
dark13
Początkujący

Miejscowość: szczecin

26 Kwi 2010, 18:14

Kurcze ale zemnie bania źle aż wstyd mam audi z 2002r :) bo ma ten nowszy grill w kształcie prostokąta a nie trapezu :) ale wstyd jeżdżę nią i nie wiedzieć jaki rok :D z 2002r na pewno poprawiony rozrząd
SHAD
Nowicjusz

26 Kwi 2010, 22:03

dark13 napisał(a):Natomiast jedno jest pewne - 4 tys euro za A6 z 2000r to pewna mina wiec nastaw sie na spore inwestycje .

Oj zaraz pewna mina... Jak ma możliwość to niech sprawdzi, żeby później nie żałował.

SHAD, jak mówię na pewno to na pewno :lol: Może opisz koledze na swoim przykładzie jak Ci się Audiczka sprawuje. Ilu konny masz motor?
Klakier
Początkujący

27 Kwi 2010, 12:13

no to tak :)

Audiczka dobrze się jeździ ale kurcze te twarde zawieszenie :/ na nasze drogi nie za specjalne, moc 155km spalanie jak u mnie średnie wynosi 9-10 litrów (w skrzyni manualnej) wydaje mi się że nie dużo jak na tą klasę samochodu :) spory komfort miałem porównanie z VW Pasatem B5 ma mój wujek,vw jest sporo mniejszy od a6 i powiem że naprawdę sporo miejsca jest wewnątrz, dobre nagłośnienie BOSH, ładnie oświetlone wnętrze na czerwono (guziczki różne itp.) i do tego ob ramówki na zegarach z białym podświetleniem jest zarąbiście w nocy aż chce się jeździć :), no i powiem że te 155km daje sobie rade z tą masą :) nie ma problemów z wyprzedzaniem i prędkości tak się nie czuje jak na razie jechałem nią max 190km/h powiem że moment od 160km/h do 180km/h nie czuje się nawet :) na długie trasy autko bardzo dobre nie męczy się tak bardzo człowiek :) kima-tronik,fotele pompowane itp.
to się przydaje :) no i powiem że nawet dobre hamulce ma :) i dobrze się trzyma drogi :-) jak dla mnie samochód warty uwagi :) porównywałem go też do volva s80 z silnikiem 2,4 D5 160km bo też miałem chęć by kupić ale jednak wybrałem audi :)

To co robiłem przy audi to tylko wymieniałem żarówkę :) a tak jak na razie nie ma problemów :)
SHAD
Nowicjusz

27 Kwi 2010, 12:55

SHAD napisał(a):To co robiłem przy audi to tylko wymieniałem żarówkę :) a tak jak na razie nie ma problemów

Wg. mnie masz objawy człowieka, który dopiero co kupił auto i jest tym faktem podjarany... :mrgreen:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Kwi 2010, 14:04

autko mam już z rok :) i jestem zadowolony zakupu dlatego ciesze się z niego :) bo nie okazał się jakimś bublem :)
SHAD
Nowicjusz