Audi a8 2.5 tdi - co myślicie o zakupie takiego auta 1999 r

01 Cze 2009, 23:05

:roll: :cool:

co myslicie o zakupie a8 z motorem 2,5 tdi 99 rok jak ten motor sie sprawuje i czy warto
Ostatnio edytowany przez ziege36, 07 Cze 2009, 21:25, edytowano w sumie 1 raz
ziege36
ziege36
Nowicjusz

02 Cze 2009, 16:55

Myślę, że to najrosądniejsze rozwiązanie do tego auta, jeśli oczywiście nie chcesz zostawiać całej wypłaty na stacji benzynowej. Nie jest to napewno tak oszczędny silnik, jak 1.9 TDi, ale napewno o wiele oszczędniejszy od 4.2.

2.5tdi spokojnie radzi sobie z tym autem, nie ma problemu z przyspieszeniem, wyprzedzaniem, nie jest to coprawda rakieta, ale dynamicznie przemieszczać się nim da. Do tego trzeba pamiętać, że to auto segmentu premium, więc chce się w nim jak najdłużej przebywać, nawet jak będziesz chwilę później na miejscu, nie powinno Ci to popsuć humoru, bo spędzisz bardzo miło czas.

Oczywiście, jakoś wykonania, elektryka, klima itd. to wszystko bardzo pozytywnie wpływa na odczucia w tym aucie.

Chętnie bym zainteresował się tym autem i zakupił sobie podkładkę pod tablicę z napisaem:
"g...o się zarabia, a żyje się jak hrabia."

Pozdrawiam!
Skoda - przemyślane rozwiązania!
adam-karol
Nowicjusz

Miejscowość: Brodnica

03 Cze 2009, 12:39

no dzieki tylko juz wiele osob mi mowilo ze w tych silnikach wada jest to ze pompa wtryskowa siada ale tego nikt do konca nie potwierdza tylko ze gdzies slyszal ja wogole to chcialem 3.3 tdi ale tu cena balansuje od 40 tys w gore za roczin 2001 2002 to niech trzymaja za ta cena :razz:
ziege36
ziege36
Nowicjusz

03 Cze 2009, 23:26

boże nigdy 2,5 TDI V6 koszty napraw cie zjedzą sam rozrząd to 1500-2000 tak koło 200000 to sie sypią krzywki i mały remoncik .Owszem jak kupisz nowy i dbasz to polecam ale nie używke bo skąd pewność ze nie był pałowany i przebieg nie cofany

polecam 1,9 tańszy w naprawach i to zdecydowanie a spokojnie na 150km podniesiesz bez wydatków
alstom1313
pazio
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

04 Cze 2009, 10:42

podobno a8 z silnikiem 4.2 jest tansze w eksploatacji od 2.5tdi
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

04 Cze 2009, 19:12

No jeśli kogoś stać na utrzymanie A8 to krzywki czy wymiana rozrządu to dla niego pico -bello,inne samochody tez kosztują(naprawy),walnięty uklad wtryskowy TOYOTY Karolci Diesel to koszt w granicach 10 000 zł.Walnięty uklad kierowniczy w NISSANIE MICRA 6000 zł (nienaprawialny),uszkodzenie automata i remont NISSAN PATROL np.40 000 zł(porządny remont) itd,ba remont mojej skrzyni biegów (porządny)od 4000 w górę(Mercedes powstał tuż przed narodzinami GOTTLIEBA BENZA :roll: taki stary a wy tu piszecie,że rozrząd kosztuje 2 tysiaki,ja gdybym chciał wymienić łancuch rozrządu ze wszystkim to też bym wybulił.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Tarcze hamulcowe zabezpieczone przed korozją
    Żeliwa są obecnie najpopularniejszym materiałem stosowanym do produkcji tarcz hamulcowych. Decyduje o tym stosunkowo prosta technologia odlewania, dobre właściwości termiczne i łatwa obróbka. Niestety, jak większość ...

05 Cze 2009, 09:36

2.5 TDI to za słaby motor dla takiej kolubryny. To auto musi mieć moc, inaczej jest tylko pośmiewiskiem.
Jedyny słuszny silnik to 4.2 TDI (z diesli oczywiście).
Bo najlepiej to benzynkę tu wrzucać.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Cze 2009, 10:56

kurde a silink 3.3 tdi w audi tylko ze cena juz idzie w gore o jakies 10 tys ale co o tym silniku myslicie jest tez tak awaryjny jak 2.5 tdi
ziege36
ziege36
Nowicjusz

05 Cze 2009, 11:25

3.3 tdi jest jeszcze drozszy w eksploatacji
kolego jak juz chcesz a8 to kup sobie 2.8, 3.3 albo 4.2, potem gaz i bedzie duzo taniej jak tymi dieslami :wink:
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

05 Cze 2009, 19:23

Ostatnio na stacji ORLEN gość tankował gaz do nowiutkiego OOOOgromnego terenowca(nie popatrzyłem na markę ale to nieistotne),tankujący z boku zapytał proszę pana ile to pali gazu?! 15 l max,padła odpowiedż! :shock: Tyle to pali mój mikry mercedesik(średnio).Dobrze panowie radzicie według mnie,duży silnik benzynowy i dostosowana do niego instalacja jednej z najlepszych firm,dobra sekwencja i samochód pali prawie tyle gazu jak benzyny,zaznaczam ,dobra sekwencja!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

06 Cze 2009, 08:40

tylko kupujac audi z silinkiem 4.2 w benzynie ile zalozenie tsakiego dobrego gazu kosztuje ??? czy jest to wogole oplacalne jezeli ktos robi srednio 15 tys km rocznie lub mniej a wiadomo gaz to gaz zawsze sie cos spitolic moze
ziege36
ziege36
Nowicjusz

06 Cze 2009, 09:42

B. dobra instalka do takiego samochodu może kosztować i 4 tysiaki a nawet więcej ,gdybym robił 1000 km miesięcznie to kupiłbym sobie 4.2 i myślał o gazie ale wiesz jakim?!Tym do dechy! :grin: Jeżdzij spokojnie gdy już kupisz tego odrzutowca! :wink: Tysiąc kilosów miesiecznie to oszczędnosc powiedzmy 30% kosztow benzyny,musisz przecież doliczyć koszt benzyny na rozruch i inne pierdoły,myślę że zwróciłyby ci się koszty po ok 4 latach(jesli nic w tym czasie nie nawali)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

16 Gru 2010, 23:01

silnik 2.5 TDI to jedna z gorszych konstrukcji. Tzw. plastelinowy silnik. Wsadzisz w niego kasy bardzooo duzo.Dlatego samochody z tym silnikiem sa tanie i tym kusza swoich potencjalnych nabywcow
Audi80b3MNCI
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

17 Gru 2010, 23:10

Lepiej jeździć Pb+ LPG.
Pomyśl teraz 3.3 TDI nie wspominając o 4.2 niech sie coś wysypie. Zdajesz sobie z tego sprawę jakie to koszty naprawy są?. Ja bym to przemyślał. Ewentualnie rozejrzałbym się ze 7er .
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

18 Gru 2010, 07:54

A poza tym to świetnie wykonane i wykończone auto, jakość materiałów użytych w środku itd...teraz już takich samochodów nie produkują, jak kupisz zadbany egzemplarz to na prawdę będziesz zadowolony...
popiół
Nowicjusz

Miejscowość: Kieleckie