Audi A8 4.2 D2, D3

24 Wrz 2020, 18:10

Witam. Ostatnimi czasy zastanawiam się nad kupnem samochodu z dużym silnikiem, w którym obowiązkowo będzie zamontowane LPG (względy ekonomiczne) oraz z którego prowadzenia będzie sporo frajdy. Problem pojawia się dopiero kiedy uświadamiam sobie, że jeżdżę głównie do pracy (13 km w jedną stronę) wtedy wydaje się, że sens takiego zakupu mija się z celem, ale... prawda jest taka, że człowiek się starzeje, a chciałbym pojeździć troszkę w swoim życiu nienudnym samochodem. Dodam tylko, że kilka razy w roku lecę trasę 350km w jedną stronę więc komfort i wygoda byłaby tutaj fajną sprawą. Dlaczego Audi A8. 4.2? Wydaje mi się, że rynek nie oferuje niczego co mogłoby się równać w całokształcie z tymże samochodem. Kilka lat wstecz znajomy z osiedla posiadał ten samochód i pamiętam dobrze jak stwierdził, że lepszym i bardziej wdzięcznym samochodem w życiu nie jeździł. Koszty eksploatacji nie wydają się być aż tak ogromne (biorąc pod uwagę markę i osiągi). Niemniej, jestem laikiem jeśli chodzi o sprawy motoryzacyjne. Czasami przeczytam jakiś tam artykuł lub opinie odnośnie danego modelu i na tym moja wiedza się kończy. Chciałbym dowiedzieć się:
1. Jaki budżet byłby potrzebny do kupna takiego samochodu (+/- 30k + koszty montażu LPG?)
2.Czy w takim budżecie znajdę sensowny egzemplarz?
3.Dosyć mocno rozważam poszukiwania samochodu również w Niemczech - posiadam tam znajomego przez którego mógłbym się co nieco rozejrzeć - pytanie czy wciąż warto sprowadzać stamtąd samochody, ale wydaje mi się że tak.

Proszę osoby znające się na samochodach, aby w wolnym czasie przekazały swoje opinii i wszelkie uwagi odnośnie moich wypocin. Pozdrawiam!
Belik
Nowicjusz

Auto: Audi 80 B4

24 Wrz 2020, 19:45

Belik napisał(a):Koszty eksploatacji nie wydają się być aż tak ogromne (biorąc pod uwagę markę i osiągi). Niemniej, jestem laikiem jeśli chodzi o sprawy motoryzacyjne.

:mrgreen:

Belik napisał(a):3.Dosyć mocno rozważam poszukiwania samochodu również w Niemczech - posiadam tam znajomego przez którego mógłbym się co nieco rozejrzeć - pytanie czy wciąż warto sprowadzać stamtąd samochody, ale wydaje mi się że tak.

Akcyza 18,6% wartości

Belik napisał(a):1. Jaki budżet byłby potrzebny do kupna takiego samochodu (+/- 30k + koszty montażu LPG?)

Te 30k to taki świetny budżet na auto od kogoś, kto myślał podobnie jak Ty - że nie będzie bardzo drogo
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Wrz 2020, 20:38

Belik napisał(a):1. Jaki budżet byłby potrzebny do kupna takiego samochodu (+/- 30k + koszty montażu LPG?)

Na A8 D2 starczy, za ok 20 tys znajdziesz ale D3 za 30? raczej słabo.

Koszty jak w podobnych autach, czyli od Astry, Golfa, Focusa 1,6 będzie drożej ale V8 biturbo to nie jest.
Podobny poziom jak jakieś E38 czy W220 S-klasa.

Wszystko zależy od egzemplarza D2 to są i za 10 tys ale stan będzie mocno wątpliwy.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Wrz 2020, 08:02

A8 to jednak spore koszta, sam silnik jest spoko ale reszta takie se. Części są drogie np rozrząd to koszt ok 2 tys zł. A8 ma problem z tarczami hamulcowymi, często trafisz egzemplarz że tarcze biją a to też droga sprawa, zawias też mocno drogi ale trwalszy niz w passacie :ok: według mnie A8 d2 nie oferuje nic ciekawego, jak dla mnie to powiększone audi 80. Wsiądz sobie do S-klasy i A8 d2, potężna różnica.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4