REKLAMA
Cześć, szukam auta w którym w końcu będę mógł wygodnie się poruszać. Do tej pory miałem Focusa mk2 1.8tdci i szczerze mówiąc mieściłem się, ale pozycja za kierownicą była bardzo nienaturalna (daleko od kierownicy, głowę miałem na wysokości słupka B, wysoko kierownica nad kolanami, mało miejsca na prawo kolano).
Zatem czego szukam?
Robię przebiegi raczej małe wiec szukam czegoś niekoniecznie oszczędnego w spalaniu, ale cenię sobie bezawaryjność, bo focus mnie wykończył pod tym względem. Wielkość samochodu dowolna, bo tutaj raczej chodzi żebym mógł siedzieć za kółkiem ,,według sztuki''. Może być kombi, sedan, liftback czy hatchback czy cokolwiek innego. Nie chcę auta zamulacza, więc wolę nie brać jakichś małych silników typu 1.4 czy 1.0.
Mój budżet to do 35 tys, ale najlepiej to tak około 30 tys za samo auto.
Generalnie auto nie może być wolniejsze niż focus którego miałem, ale powinno być bardziej godne zaufania. Raczej bym preferował benzynę, ale jakiś sprawdzony diesel też może być - ważne aby nie był bardzo głośny, bo w focusie to był duży problem. Celuję raczej w auta krajowe ewentualnie z USA jeżeli będę wiedział co z autem było robione.
Do tej pory znalazłem mniej więcej takie auta:
- insignia - 2.0 turbo
- passat b7 - 2.0 tsi ewentualnie 2.0 tdi
- mondeo mk4 - 2.0 tdci
- golf 6 (o ile się zmieszczę) - tutaj mam problem z wyborem silnika w budżecie, gti sie troche boję pod względem kosztów utrzymania
Raczej bym omijał francuzy, ale chętnie poznam jakieś japońce czy koreańce.