Audi A8 D2 - opinie?

06 Sty 2012, 00:16

Witam, pytanie odnośnie Audi A8 D2
roczniki 94-96 mniejwięcej stoją w dość niskich cenach jak na tego typu auta bo w okolicach 11-15 tyś. niestety nie znam nikogo kto by posiadał ten model więc może ktoś z Was wie jak te auta się sprawują, pojedżę takim z 2 lata bez większego wkładu?
Chodzi mi głównie o silniki z gazem 4.2 lub 3.7, jedyną stycznośc jaką miałem z A8 to z ósemką kuzyna D3 2006 r. auto świetne i tak samo ocenia jego sprawowanie się lecz jak jest z jego starszym o 10 lat bratem?

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do Otomoto wygasł]

a to nie wiem czy żart czy naprawde taka cena (nie jest to jedyne z tego rocznika w takiej cenie)
[link do oferty na Allegro wygasł]
WiemCoMówięMówieCoWiemDużoWiemWiecDużoMówię
bigboy
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Ratowice

06 Sty 2012, 08:41

A8 D2 to nie jest zle autko, ale wez pod uwage, ze taki 15latek, to moze miec rozna przeszlosc, a jak kupisz kapcia to beda potem same problemy. Ta bordowa jest po dzwonie, nawet nie ma informacji ze bezwypadkow + przod jest chyba lekko zle spasowany nawet. I zadbana trzeba dac z reguly z 5k zl wiecej.

Gaz do V8 to 4-5k zl, jak chcesz sam gazowac.

Skrzynia, naped i silnik, te rzeczy musza byc w idealnym stanie, zawieszenie czy jakies inne pierdolki(z niedzialajacym czujnikiem czy jakims bajerem sie da jezdzic) to nie bedzie duzy koszt zrobic potem, ale jak bedziesz musial zrobic remont skrzyni czy silnika, to zobaczysz co to jest auto z wyzszej polki.

No i spalanie, musisz liczyc pod 20l LPG po miescie.

W210 jest rownie duze jak A8, ale po FL z V8 pod maska, na dodatek zadbanego to bys musial z 25-30k zl dac.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

06 Sty 2012, 12:23

rowniez szukam/szukalem D2 tak do 15 tys ogladalem kilka i komfort jest niesamowity ale za ten model trzeba dac 20 tys moim zdaniem.
bigtaste
Nowicjusz

Auto: brak!

06 Sty 2012, 16:36

chcę już kupić z gazem bo zgazowanie tego silnika to jednak troche kosztuje, ruda podesłałem bo dość ładnie sie prezentowała.
W210 nie chcę nie wiem dlaczego ale nie lubie tych aut.
Ze spalaniem się licze aleto gaz ine bęzyna więc cenowo te 20l gazu to jak 10l beny.
Podoba mi się w nich to, że nie trzeba szukać ognisk rdzy hehe
jak jest z ekspoatacją tego autka? klocki itp. czy to już stary model i części ine będą drogie ?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
WiemCoMówięMówieCoWiemDużoWiemWiecDużoMówię
bigboy
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Ratowice

06 Sty 2012, 23:00

Cenowo czy to D2 czy D3, bedzie podobnie. Popatrz na allegro na ceny czesci typowo eksploatacyjnych, czyli wlasnie klocki, filtry, amortyzatory. Na pewno cenowo to nie bedzie jak jakis Focus, Astra czy Golf. Takie rzeczy to pol biedy, gorzej jak bedzie cos trzeba powazniejszego zrobic.

Jak juz znajdziesz cos zadbanego, to podjedz do ASO zeby ja sprawdzili, mozesz tez dodatkowo do stacji kontroli podjazdow podjechac i zawias sprawdzic, lepiej przebolec 100zl i wiedziec co i jak odrazu, moze z ceny ci sie uda zejsc przy okazji troche tez, niz za 2-3 miesiace masz sie dowiedziec ze trzeba w zawieszenie wlozyc 2k zl, a w chwili zakupi pracowalo idealnie.

Po zakupie dla swietego spokoju regulacja instalacji + wymiana filtru gazu. Poza wymiana oleju z filtrem, oraz filtru powietrza, filtr paliwa tez moze wymienic dla swietego spokoju odrazu, jak masz zamiar tym jezdzic kilka lat.
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Corvette C3 Stingray
    Długa maska, wąska talia i zjawiskowy wygląd. Mowa o samochodzie Corvette C3 Stingray - kolekcjonerskim rarytasie. Choć od jego stworzenia minęło ponad 40 lat nadal zadziwia nowoczesną stylistyką i świetnymi osiągami. Samochód ...