Audi B4 - Płyn hamulcowy w servo - przypadkiem

30 Gru 2009, 23:30

Witam, mam pytanie do tych którzy sie znają, czy niewielka ilość ( około 100ml) płynu hamulcowego nie zaszkodzi w oleju hydralicznym od serva? Wlałem trochę w pośpiechu ;/
Prosze o odpowiedz, dzieki
holio
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • 30 Gru 2009, 23:46

holio napisał(a):Witam, mam pytanie do tych którzy sie znają, czy niewielka ilość ( około 100ml) płynu hamulcowego nie zaszkodzi w oleju hydralicznym od serva? Wlałem trochę w pośpiechu ;/
    Prosze o odpowiedz, dzieki
    jeśli wlałeś do wspomagania kierownicy (jeśli to ATF) to wymień cały olej :wink: jak do hydraulicznego sprzęgła to ok (zwykle działa na płynie hamulcowym rzadko na ATF) :wink:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

30 Gru 2009, 23:51

Mysle że taka niewielka ilośc nie powinna zaszkodzic:) :)
    danielkol91
    Nowicjusz

Miejscowość: Wadowice

30 Gru 2009, 23:54

Problem w tym,że płyn hamulcowy jest dość agresywny i może (nie musi) zareagować z olejem.
    Ostatnio edytowany przez pocieszny 03 Sty 2010, 15:02, edytowano w sumie 3 razy
    pocieszny
    Forumowicz VIP

31 Gru 2009, 00:07

Kolega trochę źle napisał. Przecież w servie (układzie wspomagania hamulca) znajduje się płyn hamulcowy. Może chodzi o układ wspomagania kierownicy. Audi jeszcze to stosowało. Bo jeśli wlał olej do układu hamulcowego to lepiej żeby to wymienił bo olej przy różnych temp. ma różna lepkośc a to np. przy mrozie może skutkować brakiem lub osłabieniem hamulca.
    Ostatnio edytowany przez danielkol91 03 Sty 2010, 15:01, edytowano w sumie 2 razy
    danielkol91
    Nowicjusz

Miejscowość: Wadowice

31 Gru 2009, 00:20

danielkol91 napisał(a):Kolega troche źle napisał. Przecież w servie (układzie wspomagania hamulca) znajduje się płyn hamulcowy. Może chodzi o układ wspomagania kierownicy.

Dlatego napisałem obie wersje :mrgreen: też za bardzo nie wiedziałem czy wspomaganie kiery czy sprzęgło :mrgreen: ten olej jest mylący :mrgreen:
    Ostatnio edytowany przez pocieszny 03 Sty 2010, 15:00, edytowano w sumie 3 razy
    pocieszny
    Forumowicz VIP

31 Gru 2009, 12:36

danielkol91 napisał(a):Kolega trochę źle napisał. Przecież w servie (układzie wspomagania hamulca) znajduje się płyn hamulcowy.[/color]

A od kiedy w servie jest płyn jakikolwiek?
    Ostatnio edytowany przez rafi195, 31 Gru 2009, 12:42, edytowano w sumie 1 raz
    rafi195
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

02 Sty 2010, 19:39

Dzięki za odpowiedzi. Pisząc servo miałem na myśli układ wspomagania kierownicy. I tam jest olej hydrauliczny a ja tam wlałem tego płynu hamulcowego (DOT4).
    holio
    Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław