Audi czy Bmw do 20k?

24 Sty 2016, 22:21

Witam i pozdrawiam :)
Więc zacznę temat tak: chcę kupić audi lub bmw do 20kzł lecz mam kilka dylematów. Rzecz pierwsza zastanawiam się jaki silnik wybrać i na jakie paliwo jeżdzić. (zaznacznę, że jestem zielony w motoryzacji.) Obecnie mam Astre II 1.7 isuzu. i mam zamiar niedługo ją sprzedać i dołożyć do przyszłego samochodu. Obecnie robię średnio 1000km/msc ale za pół roku kończę studia i sporo km mi odejdzie. Do pracy średnio mam 360km/msc + dojazdy do dziewczyny więc do 500km będę robić miesięcznie co za tym idzie diesel już mi się średnio widzi aczkolwiek słyszałem bardzo dobre opinie na temat 1.9d w audi. Chciałbym byście mi poradzili jaki samochód kupić
do pracy mam 12km w jedna stronę z czego 3km to miasto.
Jestem dosyć wysoki(194cm) więc astra jest dla mnie troszkę mało wygodna chyba, że usiądę na sportowo(fotel mocno w tył aby kolanami po kierownicy nie bić). Audi jakie mnie interesuje to A4 B6 w sedanie i myślę aby kupić w dieselku 1.9 z racji na dobre opinie i małe spalanie (mam cenę 3zł za litr) jednak boję się, że będzie jeździć niedogrzana i będę musiał odwiedzić mechanika. Drugi silnik jaki interesuję mnie w Audi to 1.8T ale w benzynie ma duże spalanie. Nie należę do pizdowników także wyjdzie ekonomiczna jazda ale jeżeli kupię w PB to wstawie gaz. Słyszałem, że powstały instalację, które podają ciekły gaz i nie niszczy tak silnika. Oba samochody kupiłbym do 20k, z tym że na gaz bym dozbierał w przyszłości. Również podobają mi się bmki piątki z tym, że ogólnie sporo osób źle ocenia te samochody za całokształt. Ewentualnie kupiłbym mercedesa za tę kwotę ale spotkałem się z opiniami iż merce robili słabe na benzynę. Troszkę chaotycznie napisałem wszystko ale myślę, że idzie się połapać. Stworzyłem nowy temat z racji na datę i typowy mój przykład dojazdów itp. POZDRAWIAM i dziękuję za odp.

aa tak i jeszcze jedno. W grę wchodzi sprowadzenie samochodu z Brukseli, ponieważ mam tam rodzinę i kupowałbym wtedy do 4k euro
świeżak625
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 10 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra II
Silnik: 1.7 DTI 75KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

24 Sty 2016, 22:27

Szukaj A4 1,8T lub BMW e46 z rzędową szóstką i załóż LPG - wyjdzie najtaniej. Jak jesteś wysoki warto pójść klasę wyżej czyli A6 i e39.
Z propozycji Lexus IS 200 i GS 300 (sam rozpatrywałem 3 modele A4/e46/IS)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

24 Sty 2016, 23:07

Jak cenisz sobie wygodę to bym brał e39/a6 z 2.8 i potem gaz
Sprzedam :
Volvo v70 03r. d5 PL blachy
Seat Leon 1.6 03r. z niemiec
kyrtapSzn
Początkujący

Prawo jazdy: 30 07 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 115km
Rok produkcji: 2000

24 Sty 2016, 23:17

z tego co widzę w raportach spalania to 2.8 dużej różnicy nie ma w spalaniu co do 1.8t ale czy to nie będzie za duży silnik na miasto? Powiem szczerze w a6 odstrasza mnie ten tył jest strasznie ... jajowaty, dlatego też zainteresowałem się a4 i jak siedziałem w niej to czułem się dobrze, nie jechałem na dłuższą trasę ale było wygodnie. a co do BMW to jest ktoś kto ma i może się wypowiedzieć?

i też się zastanawiam czy nie kupić jakiegoś uszkodzonego po taniości i go zrobić?
świeżak625
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 10 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra II
Silnik: 1.7 DTI 75KM
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BUKOVINA World Snow Polo Masters 2018
    Drużyna Renault zajęła drugie miejsce w międzynarodowym turnieju BUKOVINA World Snow Polo Masters 2018, który odbył się w dniach 19-21 stycznia 2018 r. Renault Polska oraz Anndora, autoryzowany koncesjoner Renault ...