Pierwszy samochód dla kobiety do 8 tysiecy

19 Sty 2016, 20:47

Witam serdecznie,
poszukuję samochodu do 8 tysięcy do jeżdżenia po mieście, który będzie nie drogi w eksploatacji.

Nie zależy mi na wyglądzie i wszelkich bajerach tylko na tym aby auto mało paliło i było nie drogie w ewentualnych naprawach.

Jestem z okolic Warszawy.

Niestety totalnie nie znam się na samochodach dlatego każda odpowiedź będzie dla mnie cenna :)

zwracałam uwagę na samochody takie jak;
golf,citroen c3, ford fiesta,audi a3
daryyyja
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Nie mam

19 Sty 2016, 21:52

Zerknij:
[link do oferty na Olx wygasł] - było coś z przodem i cena trochę za wyżona..
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - co prawda zalatuje młodzikiem ale obejrzałbym w pierwszej kolejności.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Sty 2016, 22:17

o dziękuję bardzo za odpowiedź już myślałam,że nikt nic nie napisze :)
toyota yaris najbardziej mnie przekonuje , rozglądałam się za nimi

a co sądzisz o tym:

daryyyja
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Sty 2016, 22:29

Pierwszy to jakiś ulep,ktoś chyba na szybko domalowywał (resztki lakieru na progach),z przodem coś było bo fabrycznie nie wychodziły z takim zderzakiem a nie sądze żeby była to inwencja twórcza właściciela skoro tylny zderzak jest normalny do tego cena jak na sprowadzone i prawie opłacone auto jest okazyjna trochę..
Drugi wygląda nieco lepiej ale prawy bok w połowie ma inny odcień lakieru.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Sty 2016, 22:33

a jak wypadają te fordy jeśli chodzi o eksploatacje? orientujesz się może? :)
daryyyja
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Sty 2016, 22:37

Średnio przepadają za lpg ale za to są tanie w utrzymaniu,części tanie,silniki nie są jakieś paliwożerne no oprócz 1.4 który kiepsko radzi sobie z tą budą.
Barol
Awatar użytkownika

19 Sty 2016, 22:49

ale jak ford fiesta to chyba tylko w benzynie? diesel odpada chociaz pewnie będzie tańszy jeśli chodzi o koszt jazdy ale pewnie częstsze i poważniejsze problemy z psuciem się ? bo czytałam jakieś wypowiedzi na forum ale są średnio sprecyzowane dlatego wolę się dopytać :)
daryyyja
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Sty 2016, 22:56

Disel tylko w długie trasy, silniki te dłużej się rozgrzewają co się wiąże z większym spalaniem ropy i przez to są nie opłacalne jeżeli głównie jeździsz po mieście. No i to właśnie skróca żywotność samochodu :)
Więcej dowiesz się tu
czy-na-pewno-stac-cie-na-diesla-vt88824.htm
Gilu96
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 18 09 2015
Auto: Honda Accord VI
Silnik: 1.6i 116 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

20 Sty 2016, 11:25

Diesel do Fiesty 1.4 bodajże 70-kilku konny jest całkiem fajny, no ale nie do miasta i nie na krótkie trasy.
piotrekbdg
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2009
Auto: BMW 3er E92
Silnik: 2.0 143 KM
Skrzynia biegów: Manualna

24 Sty 2016, 10:29

dzisiaj jadę obejrzeć trzy samochody, możecie je ocenić? :)

zastanawiam się jeszcze czy obejrzeć honde civic jak wygląda sytuacja z awaryjnością tego samochodu?

z góry dziękuję za odpowiedź :)
daryyyja
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Sty 2016, 11:11

Ogólnie jak interesujesz się jarisem to sprawdź poprawność działania alternatora, przednie łożyska czyli podczas jazdy musi być cisza, działanie cd, zwróć uwagę na rdzę w miejscach mało widocznych np: listewki progowe...
Fajne auto ale szukałbym wersji 5d i 1,3 ponieważ są bardziej cenione i łatwiej je odsprzedać a do tego są praktyczniejsze. Oczywiści 1,0 spokojnie starczy do jazdy w mieście.
Co do konkretów to link 1 wydaje się ok.
link 2 dziwna jest kierownica prawdopodobnie nie od tego auta ale może ktoś lubił tuning :D
link 3 wydaje się ok.

Oczywiście mówię tylko o zdjęciach więc podczas oględzin auto może się okazać lipą :no:

Jak szukasz aut z Wawy i nie masz kogoś zaufanego żeby zrobił oględziny to polecam skorzystać z aso albo z warsztatu samochodowego ponieważ zapłacisz ale będziesz pewniejsza.

Ewentualnie popatrz na stronach toyoty np:
http://toyota.pewneauto.pl/oferta/szcze ... 090#szczeg

Sztuka z linka jest 5d i po lift tylko że bida z wyposażeniem... Jeżeli Ci to nie przeszkadza to walałbym minimalnie przepłacić i pojechać do aso w Rybniku niż szukać 1,0 na miejscu...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

24 Sty 2016, 11:35

Mam osobę która ze mną pojedzie, zna się na samochodach bardziej niż ja jednak nie jest ekspertem. Twoje rady na pewno nam się przydadzą przy oglądaniu. Dzięki za odpowiedź :)

a może ktoś wypowie się na temat hondy?
daryyyja
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Sty 2016, 12:01

daryyyja napisał(a):Mam osobę która ze mną pojedzie, zna się na samochodach bardziej niż ja jednak nie jest ekspertem

Jak zdecydujecie się/wytypujecie yarka z Wawy to daj sygnał, jeżeli będę na miejscu to mogę Wam pomóc... mechanikiem nie jestem ale sporo jeździłem yarisami więc co trzy głowy to nie jedna... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

24 Sty 2016, 12:55

dziękuję bardzo za propozycję :-) toyote z wawy obejrzeć będzie można dopiero jutro dzisiaj jedziemy obejrzeć te dwa które napisałeś że są ok chociaż bardziej nastawiam się na ten czarny - ma klime. dam znać jak wypadły :)
daryyyja
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Sty 2016, 12:58

apropo klimy orientujesz się jak sprawdzić czy jest sprawna? bo przy takiej pogodzie jak dzisiaj samo włączenie nie będzie do końca wiarygodne :-)
daryyyja
Nowicjusz
Awatar użytkownika