Audi Q7 2006 3,0TDI nie odpala. Nie gaśnie kontrolka świec. ESP Fault.

25 Wrz 2019, 20:35

Poniższy identyczny problem był tu wcześniej, ale pod tamtym postem nie było żadnej odpowiedzi, stąd osobny post.

Od 2-3 tygodni miałem problem z odpalaniem samochodu, elektryk najpierw po zbadaniu stwierdził, że nie ma komunikacji z czujnikiem położenia wału.
Wymienił i stwierdził że mam tez bardzo słaby akumulator i że to że samochód nie odpalał może być też tego winą, nie wymieniłem wtedy.
Tydzień później samochód odpalił przejechałem 100m brak reakcji na pedał gazu. Silnik pracuje na wolnych obrotach ale dodaję gazu i nic.
Zgasiłem, już nie odpalił przez kilkanaście prób w końcu odpalił pojechałem wymieniłem ten akumulator.
Samochód działał poprawie 2 dni. Wczoraj (wtorek 24 września) powtórka, dioda świec nie gaśnie w ogóle, wyskakuje komunikat EPS Fault i za skarby nie odpali, ale jak przekręcę losowo odpowiednią ilość razy kluczykiem to za którymś razem dioda świec się w ogóle nie zapala nawet na sekundę i wtedy samochód odpala. Czasami po odpaleniu jak przed 30 minutami nie działa pedał gazu i znowu powtórka kilka, kilkanaście razy zaświeca się ta dioda świec, w końcu udaje się że się nie zaświeciła i odpala, można jechać.
Elektryk twierdził że 3 świeca spalona, ale przez 3 dni w sumie 4 wszystko było ok (w takim tygodniu) więc się sama nie naprawiła.... nie wiem.
W piątek zawiozłem mu samochód, grzebał w sobotę nic nie znalazł. Postało auto całą niedzielę, rano w poniedziałek podpiął komputer mówi że wszystkie błędy zniknęły nic nie wyrzuciło. Dał mi samochód nic nie wziął, dwa dni było ok....
2. Brak komunikacji z silnikiem bo weszła wilgoć gdzieś... też sugerował rozbieranie całego podszybia sprawdzanie styków czyszczenie składanie ponowne - jeszcze tego nie robił, kazał wrócić jeśli się pojawi ponownie problem. Jutro chcę dzwonić i mu zawieźć ale może macie jakieś sugestie z praktyki a nie tylko przypuszczenia jak wszyscy tu dookoła ?

Jedno co zaznaczę, że nie wymienione jeszcze sa klocki hamulcowe czy czujnik ABS w związku z tym może wpływać na ESP i cała sytuację?
Mniej więcej zbiegło się w czasie wyświetlenie kontrolki o zmianie klocków z tym problemem - z odpalaniem był problem kilka dni później dosłownie.
apapeq
Obserwowany

26 Wrz 2019, 09:59

apapeq napisał(a):Jedno co zaznaczę, że nie wymienione jeszcze sa klocki hamulcowe czy czujnik ABS w związku z tym może wpływać na ESP i cała sytuację?

Nie.
Zmierz prąd akumulatora - podjedż do sklepu gdzie sprzedają akumulatory. Każdy szanujący się sprzedawca aku, ma przyrząd do pomiaru aku.
Następnie sprawdź napięcie ładowania - jak nie masz miernika, albo nie wiesz jak, to ten sprzedawca od aku też ci zmierzy. Warto też sprawdzić te świece żarowe, czy wszystkie są ok. Dla mechanika to żaden problem. Zmierz też napięcie aku na obu bolcach a następnie plus na bolcu aku, a minus weź z karoserii i porównaj czy jest to samo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rekordowy rok w czeskich fabrykach Skody
    W 2019 roku ŠKODA po raz pierwszy w historii wyprodukowała ponad 900 tys. pojazdów w swoich fabrykach w Mladá Boleslav i Kvasinach. Wysoki wynik jest zasługą wzrostu produkcji o 2,25 proc. w porównaniu ...