REKLAMA
Poniższy identyczny problem był tu wcześniej, ale pod tamtym postem nie było żadnej odpowiedzi, stąd osobny post.
Od 2-3 tygodni miałem problem z odpalaniem samochodu, elektryk najpierw po zbadaniu stwierdził, że nie ma komunikacji z czujnikiem położenia wału.
Wymienił i stwierdził że mam tez bardzo słaby akumulator i że to że samochód nie odpalał może być też tego winą, nie wymieniłem wtedy.
Tydzień później samochód odpalił przejechałem 100m brak reakcji na pedał gazu. Silnik pracuje na wolnych obrotach ale dodaję gazu i nic.
Zgasiłem, już nie odpalił przez kilkanaście prób w końcu odpalił pojechałem wymieniłem ten akumulator.
Samochód działał poprawie 2 dni. Wczoraj (wtorek 24 września) powtórka, dioda świec nie gaśnie w ogóle, wyskakuje komunikat EPS Fault i za skarby nie odpali, ale jak przekręcę losowo odpowiednią ilość razy kluczykiem to za którymś razem dioda świec się w ogóle nie zapala nawet na sekundę i wtedy samochód odpala. Czasami po odpaleniu jak przed 30 minutami nie działa pedał gazu i znowu powtórka kilka, kilkanaście razy zaświeca się ta dioda świec, w końcu udaje się że się nie zaświeciła i odpala, można jechać.
Elektryk twierdził że 3 świeca spalona, ale przez 3 dni w sumie 4 wszystko było ok (w takim tygodniu) więc się sama nie naprawiła.... nie wiem.
W piątek zawiozłem mu samochód, grzebał w sobotę nic nie znalazł. Postało auto całą niedzielę, rano w poniedziałek podpiął komputer mówi że wszystkie błędy zniknęły nic nie wyrzuciło. Dał mi samochód nic nie wziął, dwa dni było ok....
2. Brak komunikacji z silnikiem bo weszła wilgoć gdzieś... też sugerował rozbieranie całego podszybia sprawdzanie styków czyszczenie składanie ponowne - jeszcze tego nie robił, kazał wrócić jeśli się pojawi ponownie problem. Jutro chcę dzwonić i mu zawieźć ale może macie jakieś sugestie z praktyki a nie tylko przypuszczenia jak wszyscy tu dookoła ?
Jedno co zaznaczę, że nie wymienione jeszcze sa klocki hamulcowe czy czujnik ABS w związku z tym może wpływać na ESP i cała sytuację?
Mniej więcej zbiegło się w czasie wyświetlenie kontrolki o zmianie klocków z tym problemem - z odpalaniem był problem kilka dni później dosłownie.