Audi Q7 z jakim motorem wybrać?

06 Mar 2020, 12:10

Witam.
Planuje w bieżącym roku kupić audi Q7 lecz mam problem z silnikiem. Przechylam się w stronę diesla 3.0 tdi 171 kw. Biorę również pod uwagę 4.2 tdi. Koledzy doradźcie najlepsza opcje silnikowa i na co szczególnie zwracać uwagę przy kupnie? Auto zakupione będzie w Holandii/Belgii. Czytałem, że problemy z silnikiem zaczynają się po 200 tys km - nasuwa mi się teraz pytanie kupić jak znajdę z przebiegiem 200 tys i liczyć, że będzie ok czy nie bać się przebiegu 300 350 tys i wierzyć, że co już miało paść to padło i zostało wymienione.
Pozdrawiam
Polak1986
Obserwowany

06 Mar 2020, 13:40

Koniecznie ma to być diesel? Z którego roku celujesz w samochód lub jaki masz budżet?

W przypadku tych dwóch jednostek chyba bym celował w 4.2 TDi ponieważ uchodzi ona za trwalszą i mniej problemową niż 3.0 TDi. Minusem są naprawy przy 4.2 TDi bo sporo napraw wymaga wyciągania silnika ;/ co powoduje wzrost kosztów.

Jak już chcesz 3.0 TDi to najlepiej szukać takiego po 2010 roku kiedy zostały zmodernizowane i otrzymały automaty z ośmioma przełożeniami. Mają trwalszy rozrząd i spalają mniej paliwa nawet o około 30% w stosunku do wersji przed modernizacją.

Nie wiem jednak z jakiego okresu ma być to samochód więc tak ogólnie Ci opisałem :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

06 Mar 2020, 15:31

Witam.
Patrzę na rocznik 2007 - 2008 ponieważ mój budżet to 8 - 10 tys €. Diesel ponieważ wydaje mi się ekonomiczniejszy. Jeśli benzyna to bym chciał zagazowac ponieważ robię sporo km lecz czy te silniki nadaja się do gazu?
Polak1986
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rimac C_Two - elektryczny supercar
    Rimac C_Two to elektryczny supercar produkowany przez chorwacką firmę Rimac Automobili. Jest to jeden z najbardziej zaawansowanych samochodów na świecie, oferujący niezrównane wrażenia z jazdy i niezwykle wysoką ...