Audi tt 8N. Czy skorzystac z okazji?

24 Kwi 2019, 16:16

Mam okazje kupic audi TT 8N 1.8T za 4000zl. Samochod od jakiegos czasu stoi w tym samym miejscu. Jest zdjety przedni zderzak oraz lampy poniewaz podobno byla wymieniana turbina ale wszystko jest i wystarczy zamontowac. Ogolnie samochod z zewnatrz jest caly zasyfiony ale nie ma sie co dziwic. Wlasciciel ma inny samochod i twierdzi ze nie ma czasu sie nim zajac. Nie mialem jak odpalic tego samochodu poniewaz nie ma tam akumulatora ale dzis bede bral swoj aby sprawdzic to. Jest obklejony czarna folia ktora juz powolo schodzi a oryginalny lakier jest niebieski. Wlasciciel twierdzi ze silnik jest raczej w nie najlepszym stanie ale nie ma pojecia co moze byc nie tak poniewaz przestalo go juz to auto interesowac. Wnetrze jak najbardziej idealne. Na zewnatrz trzeba by pouzupelniac jakies niewielkie braki jak np. brakujacy plastik przy klamce czy ubytek lakieru na tylnym blotniku. Przegladu nie ma ale oc jest dopiero co oplacone. Teraz pytanie na co zwrocic uwage gdy pojade tam podlaczyc i odpalic ten samochod oraz na dokladnie obejrzec? Ogolnie to wlasciciel wyglada na szczerego i chetnie opowiadal co jest do zrobienia itp. Jesli np. z silnikiem byla by faktycznie tragedia to dla mnie to nie problem samego silnika bo z tego co widzialem to koszt max 3-4k ale ile moze wziac mechanik za sama wymiane? Jesli bym go kupil to mam zamiar go zrobic tak aby jezdzil sprawnie i nie straszyl wygladem, pojezdzic kilka tygodni i sprzedac z chociaz malym zyskiem. Co o tym myslicie? Bo ja mam metlik w glowie z tego wzgledu ze w tej cenie na olx mozna znalezc jedynie angliki po dzwonach a tak wychodzi na to ze moge miec normalna wersje na ktora wystarczy ze poswiece troche pieniedzy i czasu.
kraskeusz
Początkujący

Zdjęcia: 316

24 Kwi 2019, 17:40

Powiem szczerze, jesteś dosyć odważny, 10 tys to chyba mało będzie na postawienie tego auta na nogi.
Swego czasu chorowałem na ten samochód, przejrzałem sporo egzemplarzy na 6 sztuk może jeden się w miarę kwalifikował do czegoś, a to były kwoty powyżej 10 tys.
W tym aucie 1,8 turbo silnik jest już z trochę innej ligi to już nie jest to zwykłe proste 150 koni, bez map sensora, na wąskiej sondzie, z podstawowym sprzęgłem, nie wiem nawet czy w TT nie było tylko 6 biegów, czy 5tki też?
Nie mniej jednak no sporo kasy i pracy, jeśli ktoś tak traktuje takiego klasyka z takimi zacnym motorem i ma wywalone na niego, no to praktycznie to jest złom na kółkach i tyle.
Rób jak chcesz.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

24 Kwi 2019, 17:53

Obawiam się, że obok okazji to nie stało.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Kwi 2019, 20:02

Pionek napisał(a):W tym aucie 1,8 turbo silnik jest już z trochę innej ligi to już nie jest to zwykłe proste 150 koni, bez map sensora, na wąskiej sondzie, z podstawowym sprzęgłem, nie wiem nawet czy w TT nie było tylko 6 biegów, czy 5tki też?

Od kiedy wąska sonda to zaleta? Diagnostycznie :lol: ?
Wytłumaczysz wszystkim czym różnią się sprzęgła w 1.8t skoro zacząłeś temat czy tak rzuciłeś nie posiadając wiedzy?
Skrzynia 6gang to też jakieś awaryjne utrapienie? Swoją drogą zanim napisze się jakąś glupotę może warto sprawdzić rodzaje skrzyń w tt?
W tt też były 1.8t 150 km i 180 km na skrzyniach 5gang. Przed napisaniem steków bzdur polecam zdobycie wiedzy i dokształacenie się.
Ostatnio edytowany przez anders, 24 Kwi 2019, 20:05, edytowano w sumie 1 raz
anders
Nowicjusz

24 Kwi 2019, 20:03

Bylem tam z akumulatorem i mam wiecej info. Samochod przez rok stal nieodpalany, pod golym niebem. Na poczatku byl delikatny problem z odpaleniem ale po psiknieciu plakiem w dolot od razu zaskoczyl i chodzil bez problemu wiec raczej problem z silnikiem z glowy. 0 falowania obrotow i zadnych niepokojacych dzwiekow. Jedyne o co sie martwie to jak wyglada lakier pod folia. I co do tego ze nie dba o ten samochod dowiedzialem sie ze on ten samochod dostal w rozliczeniu za dlug dlatego taka cena a on nie ma czasu sie tym zajac.
kraskeusz
Początkujący

Zdjęcia: 316

24 Kwi 2019, 20:33

anders napisał(a):Od kiedy wąska sonda to zaleta? Diagnostycznie ?
Wytłumaczysz wszystkim czym różnią się sprzęgła w 1.8t skoro zacząłeś temat czy tak rzuciłeś nie posiadając wiedzy?
Skrzynia 6gang to też jakieś awaryjne utrapienie? Swoją drogą zanim napisze się jakąś glupotę może warto sprawdzić rodzaje skrzyń w tt?
W tt też były 1.8t 150 km i 180 km na skrzyniach 5gang. Przed napisaniem steków bzdur polecam zdobycie wiedzy i dokształacenie się.

Duży 90, najpierw to proponuje wytłumaczyć szanownym Panom moderatorom dlaczego spamujesz na forum i używasz kilku kont? teraz to przynajmniej 3-ch, chyba że jedno już zawieszone?
I jak teraz można traktować Twoje wypowiedzi poważnie?
Pomijam już fakt że się mylisz kolego w swoich wypocinach.

kraskeusz napisał(a):Na poczatku byl delikatny problem z odpaleniem ale po psiknieciu plakiem w dolot od razu zaskoczyl i chodzil bez problemu wiec raczej problem z silnikiem z glowy.
Ja byłbym ostrożny w takim stwierdzeniu, bo nie wiadomo ile ma mocy i jak ją generuje, jakie ciśnienie oraz wiele, wiele innych rzeczy. Poza tym psikanie plakiem? :no: No ale każdy robi jak chce.
Pionek
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

24 Kwi 2019, 20:56

Nie jestem duzy90 panie madralo. Masz pan na to jakies dowody?
To wytlumacz w ktorym miejscu sie myle? Bo poki co jedyna osoba piszaca durnoty i cierpiaca na brak wiedzy jestes ty pionek.
anders
Nowicjusz

24 Kwi 2019, 22:14

Dowody? czyli rozumiem że dyskusje ze samym sobą jako Anders i Duży90 w tym temacie o 1,8T to przypadek?
1-8t-vs-2-7bi-turbo-vt112365.htm

Ciągle tylko temat 1,8T i ciągle Pionek beznadziejny, nadal potrzebujesz dowodów?
Po prostu wykorzystujesz lukę w regulaminie, bo wg mnie nie można działać na forum jako 5 różnych loginów chociaż było takich sporo i pewnie stąd przyzwolenie.
I wiem że dla Ciebie jako Dużego90 i Andersa ja jestem beznadziejny, nie mam wiedzy i w ogóle, szczególnie pod kątem 1,8T i chcesz mi nadal wciskać kit że to nie Ty? dobre :yes:

i w czym się mylisz? we wszystkim nie wiesz jakie były rodzaje 1,8T, że jedne nie miały nawet map sensora, inne wtryski, turbo, skrzynie, kolektory itd..inny w ogóle sterownik, nie mamy o czym rozmawiać i radzę usunąć któreś z kont.
Pionek
Stały forumowicz

25 Kwi 2019, 05:32

Chlopcze ty nie masz pojecia o niczym, jestes zakompleksionym malutkim czlowieczkiem, ktory szukal 1.8t, biedny nie mogl znalezc, teraz jezdzi strupiastym accordem i opowiada bajki jakie to 1.8t jest be.
Ty nie rozrozniasz wlasnie jednego silnika od drugiego. Twierdzisz ze w tt nie bylo 5gang i 150km? To poczytaj troche o swoich glupotach zamiast je pisac? Masz pojecie o diagnostyce sondy waskopasmowej, gdzie prawie nic nie idzie zdiagnozowac? Zerowe widac... Nadal czekam na info o roznicach w budowie sprzegiel w 1.8t, np pomiedzy 150km, a 180km. Dlugo mam jeszcze czekac? Czy od wieczora w necie szukasz i do rana nie mozesz znalezc? Smiech na sali i zalosc ze nikt nie zwraca uwagi na twoje glupoty. A dawno powinienes bana wylapac za pisanie bzdur i wprowadzanie ludzi w blad. Pisalem gdzies o turbinach, wtyskach i kolektorach? Pokaz gdzie? Bo skomentowalem tylko twoje smieszne durnoty. Chcesz zaczac pisac o turbinach, wtryskach i kolektorach to czekam na info od ciebie czym rozni sie np 1.8t 150km od 180km. Zobaczymy czy trafisz? Kolektorami tez sie roznia?
Zadnego 1.8t w zyciu nie miales bo nie stac cie na nie bylo i biedniutki znalezc nie mogles w dobrym stanie... Ludzie jakos jezdza i sa zadowoleni, a ja na 1.8t, ich diagnostyce zeby zjadlem. Ale wymadrzac to sie potrafisz, szczegolnie o autach ktorych nie miales, ktorymi nie jezdziles i o ktorych nie masz pojecia. To jest dopiero parodia, a ty jestes parodysta.
anders
Nowicjusz

25 Kwi 2019, 12:50

Duży90, bana to Ty mam nadzieję że wkrótce dostaniesz za posiadanie wielu kont, za pisanie nie na temat i obrażanie innych użytkowników.
Do końca dnia proponuje zdecydować się jakiego konta używasz chyba że chcesz stracić dwa i założyć nowe.
Ja posiadam "strupiastego" Accorda, natomiast Tobie proponuje pokazac kluczyki i dowód od Audi S5 bo prawdopodobnie nie masz tego auta i kolejny raz oszukujesz, inne auto masz, spamujesz z wielu kont i obrażasz innych użytkowników i jeszcze śmiesz kogoś pouczać?? :roll:
Poza tym jeśli sądzisz że w AUM-ie 150 konnym było to samo sprzęgło co w Bamie 225 konnym to dobry jesteś :yes:
Zobacz sobie też ile jest 150 konnych Audi TT w ogłoszeniach, z jakich roczników a ile pozostałych ofert.
Skąd wiesz poza tym o jakim Audi TT mówi autor? jaki ma tam silnik?
i gdzie napisałem że w tym samochodzie nie ma 5 biegów?
Tego nie wiemy, tzn ja nie wiem Ty wiesz wszystko :yes:
Różnic pomiędzy takim silnikiem APX a AJQ tez nie widzisz tak?
Zobacz sobie na ceny skrzyń regenerowanych 5 biegów a 6
na kompletnie silniki prostego AGU (którego nie było w TT) a AUQ albo np APX
Nie mamy o czym rozmawiać, zobaczymy na które konto się zdecydujesz czy zostaniesz przy Duzym90 czy przy Andersie
I jeszcze jedno gdybyś zjadł zęby na 1,8T to byś teraz w firmie siedział i robił fury a nie spamował i trollował na forum z 5 różnych kont, obrażających zgadza się? :)
Pionek
Stały forumowicz

25 Kwi 2019, 13:02

Wracaj chloptasiu do swojego accorda, tylko sie nie poplacz po drodze :lol:
Pasjonat vaga i specjalista jezdzacy accordem, ludzie trzymajcie mnie bo sie posikam ze smiechu :lol:
anders
Nowicjusz

25 Kwi 2019, 13:10

Pionek napisał(a):i gdzie napisałem że w tym samochodzie nie ma 5 biegów?

Może tutaj:
Pionek napisał(a):nie wiem nawet czy w TT nie było tylko 6 biegów, czy 5tki też?

To bzdura nr 1.
Bzdura nr 2:
Pionek napisał(a):W tym aucie 1,8 turbo silnik jest już z trochę innej ligi to już nie jest to zwykłe proste 150 koni

Czym się różni zwykłe proste 150 km od niezwykłego 180 km. Poza turbiną i nr wtrysków. Oświecisz nas?
Bzdura nr 3:
Pionek napisał(a):z podstawowym sprzęgłem

Czym się różni budowa tego sprzęgła z wersji 150 km? Ilością sprężyn w docisku? No bez jaj... Cenowo bez różnicy w obecnych czasach.
Bzdura nr 4:
"
Pionek napisał(a):na wąskiej sondzie

Czekam z niecierpliwością na przedstawienie przez Ciebie tych zalet wąskiej sondy i nie mogę się doczekać. Chyba brakło ci internetów i nie możesz znaleźć.
Aha, i nie jestem tutaj trollem bo zauwaz ze komentuje wylacznie twoje posty, z tego wzgledu ze inni uzytkownicy wypowiadajac sie na jakis temat posiadaja na ten temat wiedze. Ty jej nie posiadasz ale do wypowiadania sie jestes pierwszy. Dlatego "dyskusje" z toba bawia mnie do lez. Tez moglbym udawac eksperta od hondy i twojego accorda, ale go nie posiadam, nim nie jezdzilem wiec sie nie wypowiadam. Ty grasz eksperta od vaga i 1.8t nie majac zadnego. Smiechu warte, zycze opamietania i zdrowego rozsadku.
Ostatnio edytowany przez anders, 25 Kwi 2019, 13:29, edytowano w sumie 1 raz
anders
Nowicjusz

25 Kwi 2019, 13:24

Panowie "Pionek" i "anders" przywołuję Was do porządku i stosowania się do regulaminu forum. Wszelkie spory wyjaśniajcie między sobą poprzez wiadomości PW, a nie na forum publicznym.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

25 Kwi 2019, 20:57

A ja bym brał to auto...bo na wstępie i tak się nic nie ryzykuje a potem może nie będzie tak źle. Jeżeli umiejętnie podejdzie się do sprawy to zarobku w najgorszym przypadku nie będzie ale wielkiego ryzyka też nie ma.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota