Audi TT vs Mazda RX-8 vs Megane RS

20 Maj 2014, 18:32

Auto do 20 tyś.
Rocznik 2001-2004.
Minimum 200km.
Rocznie będzie max 20 tyś km.
Po auto mam możliwość pojechać do niemiec i sprowadzić samemu.
Liczy się przyśpieszenie i mała wielkość auta.
Nie jestem młodym gniewnym i auto nie będzie latać bokiem itd.
Najlepiej poniżej 6,5s do 100km/h.
Nie chcę żadnych większych aut.
Starsze roczniki też odpadają i nawet nie ma możliwości zmiany zdania.
Auto będzie służyło do zabawy. Ma to być sportowa, szybka maszyna na wypady w MAX 2 osoby.
Na dłuższe trasy i wypady z rodziną mam tolledo 2 które jest stanowczo za duże.

Z tych aut które wymieniłem które będzie najmniej awaryjne i którego naprawa będzie najmniej niszcząca budżet.

Za komentarze czy jestem transeksulistą podziękuję. Mam ponad 180CM i 120KG. Interesuję się sztukami walki i pięknymi kobietami. Więc z góry mówię że nie interesują mnie opinie osób które uważają że TT to pedalskie auto bo mi ono się podoba a problemów z orientacją nie mam.

Audi S3 odpada. Niby większość części tych samych ale najzwyczajniej w świecie mi się nie podoba. A auto ma mi sprawiać przyjemność z jazdy.
0312549

20 Maj 2014, 18:42

Mi osobiście tt też się podoba ale najbardziej w wersji rs ale za 20000 ciężko ją dostać ale fajna jest, mazda RX8 bardzo fajna za 20000 dostaniesz z początków produkcji, a co powiesz o e46 w coupe. :?:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Maj 2014, 19:02

zbyt masywne to BMW. patrzyłem większość bmw i do 20tyś trudno coś znaleźć co by mi pasowało tymi rozmiarami.

z TT chodzi mi o model z 225 lub 250 z napędem 4x4 słabsze odpadają.
Mazda RX-8 231KM lub 250KM
Renault Megane Rs 230KM

20tyś to jest max auto najlepiej jak by było ok 15 ale żadne z wymienionych za 15 tyś się nie znajdzie. Znaczy niby są ale liczniki kręcone i sporo kasy trzeba włożyć więc max do 20 mogę dać i za tą cenę można kupić bez problemu na pewno 2 pierwsze. Znajomi ostatnio kupili w przeciągu miesiąca i wszystko było ok bez ukrytych wad i bez żadnych problemów. Audi kosztowało chyba 19 a Mazda 21

Z innych aut nie ma za bardzo nic co by mi wyglądem pasowało. A jak pasuje to pozostają osiągi i cena. Mam teraz tolledo 2 które oddam rodzicom jak kupię swoje auto. I wiem po tym aucie że rozmiar taki mi nie odpowiada. Parkowanie nie możliwe w mieście nie ważne jak się dobrym jest. Po prostu nie ma jak manewrować gdy Cię zastawia wszystko trzeba powoli wtedy gaśnie i wgl tragedia. Parę dni jeździłem Golfem 4 który miał ponad 300KM i nawet mi się podobało ale jednak za dużo takich jeździ po ulicy. Chodzi mi o model ogólnie bo rzadko który ma tuning to takiej mocy.
0312549

20 Maj 2014, 19:11

Ogólnie nie będę komentował Twojej ciągotki do mocy vs wiek auta vs budżet :ok:
Wypowiem się o rx8
-nie jedzie
- pali jak smok
- silnik się psuje i robi to bardzo kosztownie ...
Tylko proszę Cię nie wspominaj o tabelkach z przyśpieszeniami bo w przypadku takich wynalazków jak wankielek nie ma to znaczenia. Zresztą ich cena potwierdza że są g..no warte.

Reszta porównania to raczej próba organoleptyczna bo teoretyzując raczej nic się nie dowiesz.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Maj 2014, 19:17

szybki napisał(a):Ogólnie nie będę komentował Twojej ciągotki do mocy vs wiek auta vs budżet :ok:

Hmm poza tym że wymagam wyglądu od auta przecież znajdzie się takich mnóstwo. Gdyby Jeszcze z 3 lata wstecz dać wybór będzie ogromny.

co do RX8 masz rację ale to nie będzie auto do jazdy cały czas. Nie będzie miało kiedy się popsuć... bo dużo nie będzie jeździć.

Pojedynek jest bardziej między TT a megane rs. Mazda za drogie naprawy i blacha...
Czy jest coś więcej poza tymi dwoma godne uwagi?
Auto ma być małe więc BMW odpadają tutaj bo większość to wielkie kanapy.
Napęd przód lub 4x4. Napędu na tył nie chce.
0312549

20 Maj 2014, 22:55

Z napędem na przód to będziesz miał nielada problem by zejść poniżej 6.5 s czymkolwiek w drogowych warunkach przy tych założeniach. Druga sprawa - rocznikiem się nie jeździ. Trzecia sprawa - powyżej setki też auta przyspieszają i tutaj Twoje propozycje 4x4 wypadną blado np. przy RWD. Czwarta sprawa - RX8 - bez komentarza zbędnego, po prostu się w to nie pchaj. Piąta sprawa - czemu nie RWD? Optymalny napęd w tym przedziale mocy. W tej cenie dorwiesz Z3 2.8, a może nawet 3.0, które jest małe, bezproblemowe i będzie najszybsze ze stawki.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW M6 Gran Coupe - wysokie osiągi i luksus
    Trzeci wariant nadwoziowy rasowego samochodu sportowego BMW M6 zostanie zaprezentowany światu jako BMW M6 Gran Coupe, dołączając do znanych już modeli Coupe i Convertible. Nowy członek rodziny M6 nie wyrzekł się ani wyjątkowego ...

20 Maj 2014, 23:18

Z3 bardzo fajne z wyglądu dzięki za sensowny pomysł ;)
Niestety wersja z dachem to ok 30tyś i jest brzydka... na zwykła pozwolić sobie nie mogę bo auto będzie stać na dworze...

A co z mercem SLK r170 ?

np. ten
[link do oferty na Allegro wygasł]

Taka konstrukcja mi pasuje nawet. A jak osiągi i trwałość?

Oczywiście o auto będę bardzo dbać i chodzi mi o wytrzymałość aut licząc dbanie o nie. Wymiana na czas wszystkiego itd.
0312549

20 Maj 2014, 23:41

Niezłe sa te SLK, w serii Hardtop, więc tutaj lepiej niż Z3 wypada jak ma stać na dworze. Tylko spalanie to koleś wziął z księżyca, zwłaszcza w mieście.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

20 Maj 2014, 23:46

ze spalaniem liczę się dużym ale nie będę dużo jeździć na dłuższe trasy będę pożyczać i tak tolledo 2 bo jest wygodne i można dużo do niego wpakować.

Więc teraz co bardziej opłacalne Mercedes ten, Audi TT czy to Megane RS?
0312549

21 Maj 2014, 07:15

rx8 odradzali mi nawet w salonie mazdy (niespotykana konstrukcja silnika - kto to naprawi poza aso?, olej co 5tys... poza tym wyglada niezle zwlaszcza no swoje lata)
tt jak to vag - zamienikow kupa (o takich rozumiem mowimy w przypadku zakupu takiego auta w takim budze), naprawic toto mozna wszedzie
rs - nie wiem, nie znam sie, nie mialem stycznosci

jesli jednach o hothatchu mowa to focus mk1 i mazda 3mps

jest jeszcze jedna zabawka, trudno dostac, zwlaszcza w cenie do 20k poza tym wyposazenie spartanskie ((fotel, kierownica a w wersji premium moze nawet znajdziesz lusterko wsteczne) ale skoro to ma byc dla zabawy: opel speedster
raccmark
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 03 1982
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: vectra, golf
Silnik: 2.0 (122), 1,4 (100)
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

21 Maj 2014, 12:09

Opel Speedster ? Chyba do 20 000 euro- wtedy w DE znajdziesz coś zadbanego :lol:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

21 Maj 2014, 13:45

jiGsaw napisał(a): Tylko spalanie to koleś wziął z księżyca, zwłaszcza w mieście.

Tak mało to nawet przy emeryckiej jeździe na mieście nie spali.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Maj 2014, 16:36

Focus nie pasuje mi wgl.
Mazda 3mps niestety bliżej 30 tyś niż 20.

A tego opla nawet znaleźć nie mogę.

Wiem że przy tej mocy będzie po mieście 15l na 100km minimum ale wiadomo że nie ma nic za darmo. Na to co piszą ludzie nie patrzę na opisach bo to nie możliwe po prostu.

Więc z Mercedes SLK 230 vs Audi TT 1.8T 225KM co będzie lepszym wyborem ?
0312549

21 Maj 2014, 16:41

Dla mnie zdecydowanie TT, choć wiele osób twierdzi że to auto dla gejów, ja tak naturalnie nie uważam. ale to już twój będzie wybór
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Maj 2014, 16:54

Wątpię by mi ktoś powiedział w twarz że to auto dla gejów :D

W sumie też myślę nad TT bardziej chociaż mercedes też dobra opcja.
Poczekam aż wypowie się więcej osób chociaż i tak pewnie wezmę ten który będę znajdę w Niemczech za dobrą cenę i w stanie takim żeby nie trzeba było wkładać kasy za bardzo.
0312549