Jaki samochód do 10 tysięcy?

04 Maj 2014, 13:44

Szukam samochodu do 10 tysięcy, który godnie zastąpiłby moje wysłużone już Audi 80.
Chciałbym żeby było w miarę dynamiczne i spalanie na poziomie max 7l benzyny (lub więcej, ale wtedy już zakładałbym LPG). Nie chcę diesla. Rocznik od 98 w górę. Może to być mały hatchback jak Honda Civic VI lub coś w klasie Audi A4 B5 - to są moi faworyci.
Civic jednak wydaje się trochę mało komfortowy w środku (nie wiem czy nie mniej niż moja 80), a nie ukrywam że na komforcie jazdy mi zależy.

Pod względem wyposażenia i wykonania A4 wygrywa, ale koszty eksploatacyjne będą raczej większe. Wielowahaczowe przednie zawieszenie najbardziej mnie tu nie pokoi. Jak A4 to silnik 1,8 lub 1,8T. Z V6+LPG nie zmieściłbym się w tych max 12tys, które mogę wydać.
Civic to silnik 1,4 90KM. Spotkanie 1,5V-TEC na otomoto to rzadkość. Spalanie około 7l, trochę dużo jak na te trochę kiepskie osiągi, ale jakoś bym przełknął. Ogólnie to mało wiem o tym samochodzie, ma też nie najlepsze blachy, ale jak z innymi elementami?

Widziałem jeszcze Nissana Almerę N16, choć to auto mi się nie podoba za bardzo, trochę takie "dla starszego pana". Mazda 323F III brzydka, II mało ciekawych egzemplarzy w okolicy (dolnośląskie). Toyota Corolla E11 - bliźniaczo podobna do Civica, ale tu jedynie polift, również mało w okolicy.
Z niemieckich to - wolę A4 od Passata B5. A3, Golf IV raczej odpadają.

Jak widać preferuję Niemca lub Japończyka.
Macie jakieś propozycje? Co sądzicie o A4? Za 10 tysięcy można już kupić z końca produkcji.
daw!d
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 B3
Silnik: 2,0E 113KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

04 Maj 2014, 13:50

a co byś powiedział na Peugeota 406 w tym budżecie? Znajdziesz ładną zadbaną sztukę i jest to bardzo porządne auto, jedno z najlepszych ostatnich lat. W tym przypadku nie masz co mówić, że to auto na F
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

04 Maj 2014, 13:54

daw!d napisał(a):Pod względem wyposażenia i wykonania A4 wygrywa
A4 jest tandetnie wykonane, ostatnio przekonałem się jadąc mniejszym bratem A3.. Tragedia, wszystko trzeszczy a auto było zadbane, silnik 1.8 chodził głośniej niż mój diesel w Mk2... :shock: Za 10k raczej a4 będzie starsze niż 97 rocznik. Ode mnie Mazda 626, Vectra B oraz Toyota Avensis I.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Maj 2014, 14:13

Za A4 z końca produkcji w ładnym stanie trzeba wydać troche więcej.
Ja popieram propozycje dzidy czyli pug 406 :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Maj 2014, 16:21

kon146 napisał(a):A4 jest tandetnie wykonane, ostatnio przekonałem się jadąc mniejszym bratem A3.. Tragedia, wszystko trzeszczy a auto było zadbane, silnik 1.8 chodził głośniej niż mój diesel w Mk2... :shock: Za 10k raczej a4 będzie starsze niż 97 rocznik. Ode mnie Mazda 626, Vectra B oraz Toyota Avensis I.

Na pewno szału nie ma z tym wykonaniem, ale nie jest też tak źle. Wystarczy zdemontować i niewłaściwe zamontować elementy tapicerki by trzeszczały. Jestem pewien, że w każdym z tych wymienionych przez ciebie aut trzeszczą plastiki. Jechałem A4, ale 1,9TDI więc nie wiem jak jest z głośnością benzynowych, nie powiem głośno było, ale coś z tłumikiem/skrzynią było nie tak. Passat B5 jest lepiej wyciszony i wykonany od A4?

Te Vectry B do mnie nie przemawiają, już od dawna są tanie i chyba nie bez powodu. Od 626 wolę 323, a od Avensis Almerę. Z tym że ani 323 III generacji ani Almera mi się nie podoba z wyglądu. A wygląd samochodu dla mnie też jest ważny i musi mi się podobać ;) Wolałbym chyba zostać przy osiemdziesiątce niż jeździć samochodem, który by mi się nie podobał i jeszcze do tego dopłacać.

@dzida 406 sedan/kombi mi się osobiście nie podoba, tak jak prawie wszystkie Francuzy z tamtych lat. No chyba, że 406 coupe. A jaki silnik jest polecany w tych Peugeotach? Wiem, że Peugeoty miały drogie w naprawie tylne belki? Tu też taka jest?
Takie coupe całkiem fajne tylko szkoda, że diesel, ale jakoś bym to przebolał. Co powiecie o tej jednostce 2,2HDI jak i o samym coupe?
[link do oferty na Allegro wygasł]

Barol napisał(a):Za A4 z końca produkcji w ładnym stanie trzeba wydać troche więcej.

Z końca produkcji miałem na myśli po lifcie. Kilka ładnie wyglądających przynajmniej na zdjęciach by się znalazło. Ogólnie powyżej 12 000 to już praktycznie same full opcje + quattro.
Nie zapominajmy, że te samochody mają już 15 lat.

daw!d
Nowicjusz

04 Maj 2014, 16:44

Zeby nie trzeszczalo musisz wymienić kotwiczenie deski rozdzielczej ~500zl. Poza tym plastiki się wycieraja czego nie widziałem w 626, w Vectrze po lifcie też nie. Trzeszczenia też w 626 i Vectrze nie było. Co do glosnego silnika to pytałem się, tłumik okej. Po prostu tak głośno chodzi ten silnik. Co do cen Vectry, rozumiem ze wolisz przepłacać za grata a4 niz kupić Vectre po 2000r za 8k wstawić gaz i mieć dobry samochód?
Koniu
Forumowicz VIP

04 Maj 2014, 16:54

W tej A4 co jechałem trzeszczenia się nie dopatrzyłem. W Passacie b5 1,9TDI czy 1,8 jest cicho, plastiki jak plastiki i jakoś nie chce mi się wierzyć żeby bliźniacze auto tylko pod znaczkiem Audi było gorzej wykonane.

kon146 napisał(a):Co do cen Vectry, rozumiem ze wolisz przepłacać za grata a4 niz kupić Vectre po 2000r za 8k wstawić gaz i mieć dobry samochód?

Czyli uważasz, że dopłacając zapłacę tylko za znaczek audi?

A Astra nie lepsza od Vectry? Powiedz mi jeszcze jakie silniki są polecane w tych Oplach, mogą być też diesle jak są dobre.
daw!d
Nowicjusz

04 Maj 2014, 17:39

daw!d napisał(a):Czyli uważasz, że dopłacając zapłacę tylko za znaczek audi?
Za znaczek i beznadziejne zawieszenie :wink:
Vectra z dieslami nie,benzyna 2.0 i 1.8 jest okej. Dobrze znoszą gaz. Astra? Raczej do miasta, gorzej wykończona ale nic nie skrzypi. Silnik diesla tylko 1.7 DTI ale jest słaby, z benzyn to 1.6 8v 75 lub 85KM, 1.4 16v 90KM oraz 1.8 i 2.0 (te same co w Vectrze)
Koniu
Forumowicz VIP

04 Maj 2014, 17:50

kon146 napisał(a):Trzeszczenia też w 626 i Vectrze nie było.
W Vectrze podsufitki sprawiają kłopot, często brzęczą podczas jazdy.

Za dychę nie ma co wymyślać, kupować to co będzie we w miarę dobrym stanie.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

04 Maj 2014, 17:54

krikus napisał(a):W Vectrze podsufitki sprawiają kłopot, często brzęczą podczas jazdy.
Z tym się nie spotkałem, w Astrze I odklejały się bo wujo kleił co 2 lata :mrgreen:
Da się jakoś to zlikwidować (brzęczenie) :?:
Koniu
Forumowicz VIP

04 Maj 2014, 18:01

Nie wiem czy się da. Nie próbowałem, bo aż tak mi to nie przeszkadzało.

kon146 napisał(a): w Astrze I odklejały się

Tak samo w Kadett E (84-91r.)
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

04 Maj 2014, 19:07

krikus napisał(a):Za dychę nie ma co wymyślać, kupować to co będzie we w miarę dobrym stanie.

Wiadomo, Ferrari nie szukam. Do 10 tysięcy można znaleźć każdy z wymienionych modeli w dobrym stanie, jestem tego pewny. Problem w tym, że nie mieszkam przy giełdzie samochodów używanych, muszę wybrać kilka modeli i jechać w Polskę oglądać.

A o Hondzie Civic nic nie powiecie?
daw!d
Nowicjusz

04 Maj 2014, 19:28

daw!d napisał(a):Wiem, że Peugeoty miały drogie w naprawie tylne belki? Tu też taka jest?

tutaj nie ma tego problemu jak np. w Pugach 206 i 306
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

04 Maj 2014, 20:23

Najlepsze auto jak dla ciebie to pug 406
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

04 Maj 2014, 21:35

krzysiek4000 napisał(a):Najlepsze auto jak dla ciebie to pug 406

Ale ten mój los niełaskawy :D

@dzida - a powiesz coś o Coupe? To jest tak samo dobre auto jak sedan/kombi czy jest coś tam zmajstrowane?
HDI ponoć dobre silniki, ale ogólnie benzyna chyba jednak jest pewniejsza i tańsza w utrzymaniu?
daw!d
Nowicjusz