Cześć,
Założyłem temat jeszcze raz, bo poczytałem trochę na forach Opelka i sytuacja się zmieniła.
Więc kontynuując, ja wraz z żoną i dwójką dzieci szukamy autka rodzinnego do ok 18 000 zł.
Tutaj też przeglądałem tematy, ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem.
Uparłem się na benzynę z turbo, bo chyba przy naszym przebiegu ok 11500 km na rok nie opłaca się diesla, a wolnossącą benzynę będzie trzeba wysoko kręcić żeby jechała i pochłaniała jeszcze większe ilości paliwa.
Co tydzień jeździmy do dziadków 130km w jedną stronę + na jakieś zakupy w mieście, więc przebieg wychodzi taki jaki podałem, z tym że powiedzmy 3/4 to trasa i płynna jazda.
Dynamiki jakiej oczekuje to mniej więcej to jak raz miałem okazję prowadzić A4B6 1.8T, bardzo fajnie mi się tym jechało, choć trochę tak jakby to określić "taczka" z tym przodem
![Razz :P]()
.
Co do pojemności auta, to dla 4 osób i duży bagaznik, więc jak rozumiem kombi/liftback.
Obowiązkowo to elektryczne szyby, klimatyzacja, tempomat i to tyle.
Moją uwagę zwróciły:
Astra H 2.0T kombi - o tym za cholerę nie mogłem znaleźć nic konkretnego, bo wyszło, że silnik to nie tam sam co w Vectrze, tylko inny.
Audi A4B6 1.8T kombi - wersja 163KM, może Sline by się znalazł jakiś..
Skoda Octavia I 1.8t kombi - czy RS (180KM) różni się tylko mocą ?
Co do kosztów to nie chcę przegiąć w stronę Lexusów/Mercedesów, ale też rozumiem to, że czasem warto mieć coś lepiej wykonanego za większą cenę niż później regularnie dokładać, bo komuś nie chciało się czegoś porządnie zaprojektować
![Uśmiechnięty :)]()
.