Audo dla młodego chłopaka z dziewczyną do 40 tys 07-09

15 Sie 2012, 00:37

Witam
Zastanawiam się nad zakupem „nowego” auta. Do tej pory w grę wchodziły :

Honda Civic VIII 1.8 lub 2.2 Diesel (2008-2009 )

Toyota Corolla e15 1.6 Benzyna ( Taki sam samochód ma mój ojciec … ) (2007 – 2008 )

Dodatkowo zastanawiałem się nad Audi A3 (2007 – 2008 )

Mam kilka pytań co do

Hondy -> Czy jest naprawdę UFO takie fajne i warte swojej ceny ?? Wielu jej użytkowników pisze negatywne opinie o niej. Jaka też była by cena „naprawa po zakupowych” ( oleje , klocki , tarcze , nabicie Klimy , rozrząd , turbosprężarka itp. W Benzynie a ile w Dieslu ). Może ktoś kiedyś coś takiego robił i mógłby mi podać przybliżone ceny. I ile silniki Hondy mogą przejechać tyś km.

Toyota -> Czy nie jest trochę dla starszego faceta ( mam 23 lata ). Co do naprawa wymian itp. wiem ,że w toyocie nic się większego nie pasuje.

Audi A3 - > Naprawdę nie mam jakiegokolwiek pojęcia o tym samochodzie. Słyszałem że wiele aut jest sprowadzonych z Niemiec jako kompletne wraki albo zajechane do granic możliwości a w Polsce odpicowywane. Też chciałbym wiedzieć ile taka „naprawa po zakupowa” mogłaby mnie wynieść.

P.S Studiuje w Krakowie mam parking strzeżony pod blokiem, samochód służyłby do poruszania się po Krakowie oraz na 300 km trasy ( Autostrada + krajowe drogi ). Na samochód chciałbym przeznaczyć do 40 tyś ( zakup + naprawy po zakupowe ).
mrmdj
Nowicjusz

Miejscowość: Świdnica

15 Sie 2012, 09:27

w kupnie używanego samochodu zawsze masz szanse na kupno odpicowanej padliny i marka niewiele ma tu do rzeczy, jest to loteria i bez dokładnego sprawdzenia auta nic nie będziesz wiedział,
a sprawdzenie po książce serwisowej czy wpisów w ASO to wiesz :mrgreen: po VINie to możesz sprawdzić czy auto kradzione nie jest :mrgreen: bo książkę serwisową za 100 kupisz nawet z pieczątkami serwisów z germani czy austrii :wink:
jak tak patrze po samochodach to najmniej zużyte i najmniej przekręcone są samochody nudne, bez polotu, natomiast do bólu funkcjonalne, może i mają nakręcone kilometrów czasem nawet więcej niż piękna alfa czy A3 ale chyba dochodze do wniosku że to przez to że w serwisie nie stoją :mrgreen: a jak auto ma jeździć a nie wyglądać to wszytko sie na czas robi a nie jak auto stanie :wink:
co prawda Toyota to juz nie ta jakość jak dawniej w topowych HDJtach na przykład, milionowych przebiegów nie kręcą, ale jak nie lubie tojki, tak z podanych bym się do niej skłaniał ;) może i nudna, może i dla statecznego pana z 2 dzieci :mrgreen: ale dobrze kupiony egzemplarz będzie cię woził przez długie lata :wink: poza tym w krk masz całkiem przyzwoite ASO toyoty a i kilka warsztatów specjalizujących się w japończykach :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

15 Sie 2012, 15:50

Toyota jeeeest nudna :)

civic ufo jest spoko, a o silniku 2.2 slyszalem same pozytywne opinie :)

co do a3? raczej bym sobie darowal
Nethan
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2009
Auto: s4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Sie 2012, 16:12

Ja jestem za Civiciem 1,8. Bardzo dynamiczny i bezproplemowy silnik w dodatku mało pali jak na takie osiągi. Polecam auta po liftingu, bo wyeliminowano pare niedoróbek.

Diesla sobie odpuść jaki samochód byś nie kupował, bo to tylko wysokie koszty serwisu i wysokie przebiegi używanych egzemplarzy, czyli oszczędności nie uświadczysz.

Z propozycji to może
Mazda 3 II z początku produkcji jeśli się uda znaleźć
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
bądź coś koreańców z końca produkcji, najmłodszym rocznikiem, gwarancją w dodatku bardzo trwałe autka:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

15 Sie 2012, 17:40

Co do Hondy znalazłem coś ciekawego,
ale zastanawia mnie cena i stan licznika. Co prawa widzę jaki on jest a nie jak w niektórych egzemplarzach z 2008 roku cudowne przebiegi 20 tyś km.
mrmdj
Nowicjusz

Miejscowość: Świdnica

15 Sie 2012, 18:13

jezeli sprawdzisz to auto i wszystko sie potwierdzi to czemu nie ! :)
Nethan
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybryda oczami dziecka
    Hybrydy są dziecinnie proste w budowie i w obsłudze – tak orzekli mali eksperci po dniu spędzonym z hybrydowym Aurisem. Toyota zaprosiła ośmioro małych miłośników motoryzacji do udziału w projekcie "Hybryda oczami ...

15 Sie 2012, 19:35

Na tym forum ci nikt nie pomoze bo nikt sie nie zna. Napisalem temat zakup-auta-pomocy-auto-do-45-tys-vt57934.htm

Nikt mi nic konkretnego nie napisal. Nic sie nie dowiedzialem. W kazdym poscie pytałem o koszty a oni nic. Ci co tak doradzaja to widzieli te auta tylko w oglaszeniach ewentualnie jechali nimi 10 kilometrów. Ale nikt nie ma wiedzy mechanika. Wszystkie tego typu posty ze "super warto brać" piszą ludzie co nie maja pojęcia. Kazde auto ma jakies wady :shock: . A posty typu "kupując diesla wszystko ci sie popsuje" to juz totalne brednie. Nie słuchaj sie tych ludzi bo aby ci w głowie namieszaja i nawkladaja jakichś bredni i stereotypow.
okowita045
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

15 Sie 2012, 19:39

na tym forum ludzie moga Ci podusnac jakies pomysły, ale jezeli chcesz wiedziec cos o mechanice i ksoztach konkretnego modelu np civica to pofatyguj sie na jakies forum typowo hondowskie w ktorym pelno osob uzytkuje civica i wie jak to wygląda od podszewki, a nie wylewasz tutaj swoje zale, nie zadałes sobie tego trudu to nie narzekaj ze akurat nikt z nas nie zna kosztow, ty chcesz kupic takie cos to zrob rozeznaie w sieci,podejdz do mechanika podpytaj a nie oczekujesz ze dostaniesz wszystko gotowe na tacy, okowita na takich to ręce opadaja :)
Nethan
Początkujący

15 Sie 2012, 19:52

@okowita
Na prawdę ciężko wejść na jakieś allegro i zobaczyć ile kosztują jakieś typowe części do tego auta? Jak Cie ineteresuje to auto to chyba Tobie powinno na tym zależeć aby popatrzeć i porównać ceny z innymi modelami... Skąd mamy wiedzieć ile kosztuje błotnik czy wtryskiwacz do każdego auta? Skoro tak bardzo dobrze się znasz na autach i twierdzisz, że diesle są bezawaryjne to nie wiem co robisz na tym forum z zapytaniem jakie auto kupić ...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Sie 2012, 20:33

"Nethan" już to zrobiłem byłem u mechanika i sie wszystkiego dowiedzialem.

"dzida"
moj post "Kazde auto ma jakies wady"
twoj post "twierdzisz, że diesle są bezawaryjne"

Nie istnieją auta bezawaryjne.

"Skoro tak bardzo dobrze się znasz na autach" nie znam sie ale byłem u kulku mechaników oraz w serwisie rozmawiałem tez z kolega co pracuje od 25lat w toyocie w Warszawie i powiem ci że ci ludzie otworzyli mi oczy. Wy na tym forum mówicie całkiem inaczej (wnioskuje ze nie macie pojęcia)

"Na prawdę ciężko wejść na jakieś allegro i zobaczyć ile kosztują jakieś typowe części do tego auta" tak naprawde cięzko będąc "specem" tak jak ty sprawdzic w katalogu ile co kosztuje i jasno napisac. Bo ceny na allegro zawsze sa wieksze niz w sklepach. No coment.

"Jak Cie ineteresuje to auto to chyba Tobie powinno na tym zależeć aby popatrzeć i porównać ceny z innymi modelami" Ja sie nie musze na tym znac i wlasnie ze swoja skromna wiedza przychodze na forum z nadzieja ze bede miał do czynienia z fachowcami. A nie chłopaczkami amatorami...

Koleś co jeździ 13 letniu hyundaiem za 3 tysiaki ma taka wiedze o nowoczesnych autach :lol:
okowita045
Nowicjusz

15 Sie 2012, 21:44

koleś skończ, bo jak określasz czyjąś wiedzę po aucie to Tobie jej brakuje, bo nie posiadasz samochodu :lol: (Twoj tok rozumowania) Nie trzeba mieć super samochodu aby się znać na nowoczesnych rozwiązaniach, a praca inżynierska o współczesnych systemach bezpieczeństwa czynnego nie napisała się sama z siebie tylko z wiedzy więc pudło. Nie dziw się, że z takim podejściem, chamstwem i brakiem samodzielności nikt Ci nie pomaga...

ceny na allegro są wyższe? nie masz pojęcia o rynku, a to był tylko przykład abyś miał możliwość szybkiego porównania cen

Zakładam, ze mechanik powiedział Ci to samo co my, bo żaden z nas nie twierdzi, że auta są bezawaryjne więc nie wiem o co Ci chodzi... Chcesz kupić Hondę to idz do ASO Hondy i zapytaj o ceny części, a nie katujesz, że my się nie znamy, bo nie wiemy ile kosztuje jakiś duperel do auta, które sobie upatrzyłeś - troche samodzielności, bo nikt za Ciebie go nie kupi albo zastanów się nad rowerem skoro nie stać Cie na wymianę części...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Sie 2012, 23:08

żałosne jest te twoje [...] panie inżynierze. Twoje auto mówi wszystko o twoim wykształceniu. Wystarczy poczytac twoje posty jak odradzasz diesla i to juz sie nie zgadza ze zdaniem mechanika :lol: . Nigdzie nie pisalem ze mnie nie stac na czesci tylko pytalem sie o ich cene.

Co do cen na allegro to źle napisalem miało być ze ceny na allegro są mniejsze niz w sklepach.

Twoje twierdzenie "ile kosztuje jakiś duperel do auta, które sobie upatrzyłeś"
moje pytanie na temat części "(...)ale interesuje mnie ceny cześci konkretnie i po jakim przebiegu robić naprawy typu rozrząd. Doradździe czy taki civic jest dobrym wyborem."

Jak rozrząd jest duperelem to twoja wiedza na temat motoryzacji jest mniejsza niż moja :D albo inżynier nie umie czytac hahahah :lol: Skończmy to bo coraz bardziej sie upokarzasz. Kasuje te konto bo te forum umarło. Wraz z takimi matołami jak dzida
okowita045
Nowicjusz

15 Sie 2012, 23:23

okowita045 napisał(a):Twoje auto mówi wszystko o twoim wykształceniu.

no to strzeliłes sobie w kolano, auto diss jak dla ciebie wyznacznikiem intelektu jest auto :lol:
Nethan
Początkujący

16 Sie 2012, 14:05

jak byś czytal to bys wiedzial ze chodzilo o to ze majac auto jakie ma nie ma pojecia o nowoczesnym dieslu :lol:
okowita045
Nowicjusz

16 Sie 2012, 16:25

Jak mechanik poleca zjechanego skomplikowanego diesla to taki z niego mechanik co naprawia stare VW w szopie ze szwagrem i nie ma pojęcia o technice. Mój kolega mechanik też się upierał przy tym póki nie zobaczył co to za kosztowny badziew...
Mam pojęcie o nowoczesnym dieslu dlatego nie mam nowego ix20 w dieslu pajacu... Jesteś takim głąbem jakich mało i w przeciewieństwie do Ciebie wiem jak działa silnik i co to jest rozrząd, a jeśli twierdzisz, że jego wymiana to śa największe koszty we współczesnym silniku to na prawde jesteś... (epitet nie nadaję sie do publicznej wiadomości). Wiesz co to jest wtrysk CR? jak działa pompowtryskiwacz? co to jest DPF, FAP, zawór EGR? zakładam, że nie wiesz co to jest nawet ABS "panie mądry" :lol:

Tak więc wracaj na wieś buraczyno bez osiągnięć i celów w życiu, nikt za Tobą płakać nie będzie Cwaniaczek na forum, 0 w życiu... Kup sobie Audi = będziesz mądry :lol: :lol:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika