Aukcja Allegro: nr 1631905717- nie kupujcie !!!

30 Maj 2011, 22:38

Witam, chciałem kupić Citroena C4 rok 2004 ponoć I właściciel, benzyna 1.6.
Sprzedający zapewnił mnie przez telefon, że pojazd poza jedna długą rysą przez całe auto od str. kierowcy jest w 100% sprawny, wspomniałem, że będę chciał wykonać kompleksowe badanie techniczne w serwisie Citroena w Krakowie. Sprzedający stwierdził, że nie ma problemu bo wg jego oceny pojazd nie wymaga żadnych nakładów własnych poza wspomnianą rysą. Cena wstępna po negocjacji 18tyś.

Spotkałem się dzisiaj ze sprzedającym i co się okazało !!!

Auto jest porysowane z każdej strony, pojazd na aukcji allegro jest wystawiony jako nieuszkodzony BZDURA ma uderzony tył (spękany lakier w kilku miejscach, odchodzi listwa) problem z otwarciem bagażnika, zacina się klamka, prawa strona auta malowana inne ziarno i odcień, lekko zagięta maska (z prawej str. szczelina koło światła) prawy leflektor przód zapewne urwany podczas uderzenia bo jest osadzony na kołkach i kleju. Sprzedający po usilnym męczeniu przyznał, że zderzak w związku z lekka kolizja również był wymieniany. Urwane nadkole z tyłu, Wnętrze zaniedbane (siedzenie z tyłu przypalone - mała dziurka, przybrudzone, deska przybrudzona, podsufitka przybrudzona)

cena spadła po negocjacjach do 16 tys zł - inna rozmowa. Zdecydowałem się na kompleksowy przegląd, sprzedający na moje ostateczne pytanie czy pod kontem mechaniczno-elektrycznym jest sprawny znów słyszę na 100% - sprawdzamy. Po godzinie przeglądu otrzymuje wynik badanie wykonanego przez autoryzowany serwis Citroena w Krakowie ul. Wielicka 119 :

Części zamienne:

- uszczelki 2x - 46,56 i 4,67 zł
- zest stycznika STOP - 138,02 zł

Robocizna:

- szlifowanie klocków hamulcowych tylnych 167,28 zł
- demontaż POLOS napędowa str. lewa - 172,20 zł
- wymiana kolektora płynu chłodzącego przy bloku silnika - 223,86
- wymiana włącznika światła STOPU - 34,44

Razem Wartość Brutto 787,03 zł

w tym momencie pada moje pytanie do sprzedającego: i co Pan na to odp. "MNIE TO NIE OBCHODZI JA Z CENY NIE ZEJDĘ" i facet uciekł nic do mnie nie mówiąc !!!

Podsumowanie: Przyjechałem z Sosnowca do Krakowa obejrzeć auto bezwypadkowe i wolne od wad (Igiełka) a zobaczyłem auto porysowane, zaniedbane i BITE z licznymi ukrytymi wadami. Sprzedający zatajał wszystkie fakty dopiero po ewidentnym udowodnieniu przyznawał się do faktu. Poniosłem, koszt 251 zł za badanie techniczne, a gdy za nie płaciłem facet uciekł.

Gorąco odradzam.

Ps. przed chwila podniósł cenę na aukcji na 21 500zł ŻART (ostatnio było wystawione na Allegro za 18500zł mi zszedł do 16tys a teraz wystawia za 21500 zł)

Poniżej link do aukcji

[link do oferty na Allegro wygasł]
Curioso
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

30 Maj 2011, 22:45

Sorry, ale troche sam jestes sobie winny, widac ze zdjecia, ze tylna klapa jest krzywa... kazdy kto ma jako takie pojecie, lub lubi patrzec na szczegoly to wylapie z tych zdjec co dal(szczeliny po prawej i lewej stronie sa calkowice inne).

To samo przod, nad jedna lampa jest 5mm wieksza szczelina.

Na dodatek handlarz sprzedaje, im w zadne slowo nie nalezy wiezyc, sa czasami na tyle bezczelni, ze potrafia dac inne zdjecia.
I faktycznie - sporo chce za niego, jak ma tyl i przod od dzwona krzywy + jeszcze jak mowisz sporo elementow do poprawek, frajera szuka kompletnego i tyle. :P A znajac zycie to kogos znajdzie i tak w koncu. :D
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

31 Maj 2011, 08:04

Cóż... To tylko potwierdzenie faktu,że wszystko zależy od człowieka. I kolejna stara prawda,że auto przed kupnem trzeba sprawdzać osobiście i w dobrym warsztacie czy serwisie,jak się nie chce być pózniej zawiedzionym. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

31 Maj 2011, 09:30

Jak widze w ogłoszeniu słowo Igła to nawet nie patrze na nie :]
s1ash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ze wsząd

31 Maj 2011, 10:29

Tak jak Czimi już napisał,po fotkach już widać że z autem cos było.Ale najlepszy jest przebieg,koles sam niewie ile auto ma przejechane :lol:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulatory motoryzacyjne
    Kalkulatory dla każdego kierowcy w których sprawdzisz i porównasz rozmiary opon, dobierzesz odpowiedni ich zamiennik, obliczysz ET felgi, dobierzesz rozmiar opony do felgi i felgę do opony, obliczysz średnią ...