Auris czy Yaris a może coś innego?

30 Sie 2014, 22:33

Witam
Szukam samochodu dla mamy , auto w przedziale max 35tys. (najchętniej tańsze, może zaryzykować i kupić dwa Yarisy? ) .Ważny aspekt mam ma prawo jazdy od 35 lat , nie jeździ od ponad 30 . Teraz z powodów losowych wraca za kółko i chodzi na lekcje doszkalające aby się przełamała.
Na razie wytypowane są dwa modele Toyoty Auris i Yaris , gdzie będę używane te samochody ? 5w tygodniu trasa autostradą do pracy ok 9km +zakupy w supermarkecie. Praktycznie nic po mieście. W weekendy trasy min 200km ( w obie strony w samochodzie trzy osoby ). Planujemy tym autem jeździć na wakacje , nawet typu Chorwacja (2 max 3osoby ale raczej dwie) .
Dlaczego te dwa auta ? Bo miałem z nimi do czynienia , mama miała do czynienia tylko z Yarisem , ale do rzeczy. Chodzi o to ,że obydwa te samochody pozwalają ze sporego zniesienia ruszać tylko ze sprzęgła. Gorzej z tym jest w Aurisem dlatego tam silnik 2,0 lub 2,2 , chyba ,że najlepszy to 1,4 to zostanę przy nim. Yaris bez problemu to robi , bo sam tego doświadczyłem. W jakim innym aucie jest ( nie wiem czy to moment , moc , itd) aby można było coś takiego osiągnąć. Jakieś wskazówki. Naprawdę chce jej pomóc. Bardzo zależy mnie na samochodzie w miarę bezawaryjnym .

NIE CHCE AUTOMATÓW , PRZYNAJMNIEJ NA RAZIE!
Pozdrawiam
Łukasz36
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 12 1977
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Astra G
Rok produkcji: 2004

30 Sie 2014, 22:55

Szukaj Aurisa, nie będzie się męczyć po autostradzie wśród tirów :!:
Najlepiej ekonomiczny i żwawy diesel 1.4 D-4D 90KM
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Sie 2014, 22:56

Jak mama nie jezdzila od 30 lat to moze najpierw jesli koniecznie musi to byc Toyota to Yaris I a jak juz po 2-3 latach lepiej ogarnie jazde to przesiasc sie do czegos nowszego i wiekszego
maniek1986
Aktywny

Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

30 Sie 2014, 22:57

Po co? Jak mamożliwość to niech bierze Aurisa, bo z mniejszego do większego gorzej potem..
Koniu
Forumowicz VIP

30 Sie 2014, 23:02

Mi osobiscie szkoda by bylo kupowac tak drogie auto dla kobiety, ktora dopiero ma ogarniac jazde. No chyba, ze z polisa AC :)
maniek1986
Aktywny

Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2015

30 Sie 2014, 23:05

No to można na rok poszukać czegoś z ważnymi opłatami. Chociażby Poldka a potem na złom albo opchnąć...
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota FT-86 Concept
    Po ponad roku domysłów i plotek, na Tokyo Motor Show 2009 Toyota pokazała coupe FT-86 Concept, opracowane we współpracy z Subaru. Spadkobierca tylnonapędowej legendy driftu – Corolli AE86 – otrzymał ...

30 Sie 2014, 23:22

Dałem max 35 tys.(fajnego Aurisa kupi się już w okolicach 25 a już an pewno Yarisa) tylko dlatego aby rozszerzyć wybór ,znacie inne tańsze auto z takimi mozaikowościami ruszania? To jest najważniejsze dla jej komfortu.

Właśnie czytam ,ze najlepszy silnik chyba 1,4 w Yarisie z tym silnikiem to szedł jak przecinak po autostradzie te 140 to nie było żadnym problemem dla tego auta. Za to Aurisem maiłem okazje tylko trochę pojeździć i ruszyć z pod górki z wyjazdem miał większy kłopot zdecydowanie (chodzi o ruszenie tylko ze sprzęgła bez gazu) , niektórzy twierdzą ,ze straszny muł z tym silnikiem dlatego pytam.
Teraz ćwiczy z instruktorem na Yarisie 1,4D i jest zadowolona z niego bardzo a nie chce jej utrudniać życia za bardzo z drugiej strony większe auto by się zdało.
Łukasz36
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 12 1977
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Astra G

30 Sie 2014, 23:36

Fiat bravo 1.4 97KM, Kia Cee'd 1.6, Form Focus mk2
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

31 Sie 2014, 13:02

Łukasz36 napisał(a):Za to Aurisem maiłem okazje tylko trochę pojeździć i ruszyć z pod górki z wyjazdem miał większy kłopot zdecydowanie (chodzi o ruszenie tylko ze sprzęgła bez gazu)

Po to jest gaz by go używać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Miałem okazje pojeździć yarisem a i swego czasu bardzo dużo aurisem zarówno jako kierowca jak i pasażer.
Mimo, że auris to pierwszy samochód toyoty gdzie widać oszczędności i tandetę to wybrał bym aurisa.
Jest większy, funkcjonalniejszy i wygodniejszy ( wygodniejszy lecz na pewno nie wygodny, siedziska są bardzo krotkie, projetowane chyba pod skośnookich) czego nie można powiedzieć o yarisce.
Miałem okazje jeździć aurisem 1.4 benzyna, w żadnym wypadku tego silnika nie polecam. Osiągi tragiczne... wyprzedzać się nie da.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

27 Wrz 2014, 17:09

Nie za bardzo rozumiem, ruszanie pod górkę jest problemem bo za mało mocy. Ja ruszałem maluchem pod górkę i nie było żadnego problemu - nigdy nie brakowało mu mocy. Jeśli, zaś chodzi o mamę, która nie jeździła 30 lat, a ty chcesz jej kupić auto, które ma śmigać 140km/h po autostradzie, to uważam, że jesteś nierozsądny - no chyba, że potrzebujesz auto po mamusi.
A jeśli już chodzi o to czy Yaris, Auris czy może coś innego to zapytaj się mamy i kup auto, które nie będzie się psuło.
edi1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1914
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: fiat grande punto
Silnik: 1,4
Rok produkcji: 2007