Auris, Yaris, Sx4, Polo, Ibiza benzyna

19 Maj 2013, 12:46

Witam!
Szukam samochodu za 30-40 tys zł, który będzie ekonomiczny i maksymalnie bezawaryjny. Potrzebny głównie do pracy (jazda w mieści plus poza miastem), od czasu do czasu dalsze wyjazdy wakacyjne czy weekendowe.
Rozglądam się głównie za Toyotami: Auris i Yaris, Suzuki Sx4 i VW Polo (ewentualnie Ibiza, chociaż o niej już tak dużo sprzecznych opinii słyszałam, że sama nie wiem, czy brać ją pod uwagę), w benzynie, rocznik 2007 i nowsze.
Czy możecie podzielić się swoimi opiniami o tych samochodach? Napiszcie proszę także, jaki silnik najlepiej wybrać.
Poprzeglądałam trochę już opinii w necie i generalnie Suzuki Sx4 ma opinię paliwożercy, czy faktycznie? Yaris podobno nie z silnikiem 1,0, bo za słaby i przez to więcej pali. Czy lepiej starsza Auris, czy nowsza Yaris?
Dzięki! Ika
ikaika
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1996
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: nie mam

20 Maj 2013, 18:58

Podbijam ... Bardzo proszę o opinie!
ikaika
Nowicjusz

20 Maj 2013, 20:30

Co do zużycia paliwa polecam http://www.spritmonitor.de/
Generalnie Yaris. Trochę gryzie się z tymi dalszymi wyjazdami. W dwójkę ok, ale w czwórkę to już średnio. Poza tym jakie silniki? Dany model może być z bardzo udanym silnikiem i powiedzmy mniej udanym. Podobnie z Polo. Nie tak dawno w rankingu TUV w autach w 2-3 letnich zostało najwyżej ocenione pod kątem awaryjności. Reszta to indywidualne preferencje.
Gufi
Aktywny

20 Maj 2013, 21:07

Gufi, dzięki za reakcję... Jeśli chodzi o polo, myślałam raczej o 1.4, ale może podstawowy 1.2 60 kM wcale nie jest taki zły? Niby powinno być niższe spalanie...
ikaika
Nowicjusz

20 Maj 2013, 21:38

Polo fajny samochodzik z silnikiem 1.4 75 KM . Niby 3-drzwiowy , ale idzie pojeździć w dalekie pozdróże. Jeżeli ktoś dba o samochód to naprawde polecam , a jeżeli nie- to też :)
pozdrawiam
KrystianS
Nowicjusz

Auto: Volkswagen
Silnik: 2.0 115KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

21 Maj 2013, 19:40

Dzięki! Jutro jadę właśnie oglądać polo, niestety z silnikiem 1.2. Zobaczę, najwyżej będę dalej polować
ikaika
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda6 zdobywa prestiżową nagrodę - Red Dot Design
    Nowa Mazda6 została uhonorowana tegoroczną nagrodą "Red Dot", która jest wyrazem międzynarodowego uznania dla jej wyjątkowej stylizacji. Jest to kolejny sukces tego modelu oraz rewolucyjnego motywu projektowego "KODO: ...
    Pajero Owners Club wyprawa na Korsykę
    Już w najbliższy piątek rozpoczyna się wyprawa na francuską wyspę Korsykę organizowana przez klub miłośników terenowych samochodów Mitsubishi - Pajero Owners Club. Ekspedycja, podczas której zaplanowano ...

21 Maj 2013, 19:47

Szkoda, że max. 40tyś. Popatrz na to http://vwzpewnejreki.pl/oferta/65 albo http://vwzpewnejreki.pl/oferta/145
Gufi
Aktywny

22 Maj 2013, 20:33

Najpierw chciałam samochód do 25, później 30-40 i tak dokładam:) ech ... niezdecydowanie i brak wiedzy o samochodach mnie dobija ... Ten Golf z 2012 jest faktycznie bardzo fajny! Jutro tam zadzwonię, dzięki Gufi!
Dzisiaj oglądałam jeszcze Hyundaia i30. Super jazda! Czy to faktycznie jeszcze koreaniec, czy już inny poziom, wart polecenia? A może i20?
A co z Polo 1.2 60 kM? Mułowaty czy daje radę?
ikaika
Nowicjusz

28 Maj 2013, 21:15

Ja akurat jeżdżę cee'dem po liftingu. Jak poprawili II w obu modelach to nie powiem. Jest inaczej w środku, ale nie jechałem. Bez wątpienia zrobili krok do przodu i polepszyli się, ale automatycznie podnieśli i ceny. Co warto było poprawić to zawieszenie (wyciszenie) i układ kierowniczy (jak np. kalibrowałem 2 razy).
Polo, jest w dalszej rodzinie i nie mam możliwości teraz popytać. Szału nie będzie z dynamiką, ale każdy ma tu inne wymagania. Przetestować i tyle. Było nie było jest to Samochód roku chyba 2010 i najlepsza ocena w 2-3 latach wg TUV.
Gufi
Aktywny

31 Maj 2013, 13:41

Od Yaris wolałbym starczy model Auris. Przede wszystkim wygodniejszy, można więcej zapakować, a do tego z biegiem lat nie stracimy tyle co przy zakupie nowszego.
Adamoo
Nowicjusz

Auto: Focus
Silnik: 1.8
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

02 Cze 2013, 14:21

Dzięki za wszystkie podpowiedzi! W końcu zdecyduję pomiędzy vw polo, hyundai i30, kia rio, toyotą auris.
Yaris odpadła, bo mi się nią wyjątkowo źle jeździło. Sx4 i Ibiza w końcu też mnie nie przekonały. O dziwo doszły 2 koreańczyki, ale z opinii wydaje się, że era koreańca złej jakości już minęła i teraz te samochody całkiem dobrze dają radę.
ikaika
Nowicjusz