Auta dla 19-to latka.

07 Cze 2012, 12:10

Witam,
proszę bardziej doświadczonych fanów motoryzacji o pomoc w kupnie samochodu! :)
Mam parę swoich typów, prowadzę już rozmowy z dilerami co do cen poszczególnych aut - ale sam nie wiem, na co ostatecznie się zdecydować.
Więc tak, auto ma być fabrycznie nowe, silnik benzynowy, klasa 'miejska', koniecznie wyposażone w klimatyzację i jakoś wyglądające (na pewno nie wchodzą w grę nielakierowane lusterka, klamki itp.).

Oto parę moich typów:
Ople Corsa 1.2 85km w wersji Edition 150 (częściowo skórzana tapicerka, 4 poduszki, radio CD sterowane w kierownicy, klima manualna itp.),
Skoda Fabia 1.4 85 km w wersji ambition + pakiety optimum i mix - dość ciekawa opcja kolorystycznie, bo z białym dachem ,
VW Polo 1.2 60km (demon prędkości...;/) w wersji trendline/comfortline optimum - golas, dla mnie bryła dla dziadka (odpadł chyba w przedbiegach),
Fiat Punto 1.4 77km w wersji easy (niestety brak alufelg w standardzie),
Citroen C3 1.4 75 km w wersji vitamine lub selection - chyba najlepiej wyposażone auto,
Ford Fiesta 1.25 82km w wersji trend svp + gold x.

Mowa o aucie pięciodrzwiowym. Są to moje typy, proszę o ich konstruktywną oceną, względnie wskazanie najlepszego auta lub własnych propozycji.
Po rozmowach z dilerami (tych bardziej odpowiadających mi marek) ceny modeli kształtują się w przedziale 41-44 tyś zł, i nie chciałbym, aby auto kosztowało więcej (lepiej mniej! :D ).
Proszę nie podawać propozycji aut używanych! :)

Dzięki za pomoc.
NieWiem
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2011

07 Cze 2012, 12:22

Jeśli auto ma jakoś wyglądać to co tu robi Fabia? :lol:
Wg mnie najlepszymi propozycjami są C3 i Fiesta chodź ta druga niedługo przejdzie lifting więc bedziesz jeździć starym-nowym modelem.
Punto jest już długo na rynku i mogło się już troche opatrzeć i widać po nim wiek konstrukcji ale nie mówie, że to złe auto. Przeszło z reszta niedawno lifting.
Corsa też nie głupia ale tak jak Fiat - troche stara konstrukcyjnie po niedawnym liftingu. Mocny silnik.

Najciekawsza jednak w tym segmencie i największa w środku jest Kia Rio i radzę tam skierować swoją uwagę.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - link przykładowy
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Cze 2012, 12:27

Dziękuję za odpowiedź!
Prawdę mówiąc nie myślałem o Kii - nie byłem nawet w salonie. Zaraz poczytam o tym modelu:)
Fabia w tej wersji źle się nie prezentuje - ma inne klosze, ładne alufelgi , biały dach i lusterska zrobiłyby swoje :D

Prawdę mówiąc najbliżej jest właśnie Corsy i Fiesty - choć fiesta jest tym ''numerem jeden''.
Gdybyś miał porównać te dwa modele? Jak z dynamiką?

Dzięki!
NieWiem
Nowicjusz

07 Cze 2012, 13:24

O dynamice ciężko mi coś powiedzieć, bo żadnym z tych aut nie jeździłem. Z tego co czytałem Fiesta świetnie pokonuje zakręty - jak to Ford
Zrobiłem porównanie 4rech modeli aby łatwiej Ci było zestwic dane techniczne jednak w wyposażeniu nie ma uwzględnionych ewentualnych pakietów promocyjnych i czasem są rozbieżności w porównaniu do rzeczywistości.
Zestawiłem Fiestę, Corsę, Rio i C3
http://www.samar.pl/__/52/52.t/1/Por-wn ... c=0,345849
Jeśli chcesz zestawienie innych aut to napisz.

Jeszcze do głowy przyszedł mi Hyundai i20 po liftingu, który ma niedługo wejść do sprzedaży:
http://autokult.pl/2012/05/23/hyundai-i ... utokult-pl
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Cze 2012, 13:57

Dzięki wielkie!
Porównanie na pewno się przyda!
Wynika z niego dla mnie jedno - auta są bardzo podobne.
Zdecydować musi więc chyba subiektywne odczucie - wygląd....
NieWiem
Nowicjusz

07 Cze 2012, 16:41

Czytając temat zastanowiłem się czy jest coś takiego jak podział aut dla ludzi 19, 20, czy 30 letnich. Ale nie o tym chciałem napisać. Stała u mnie przez jakiś czas nie dawno nowa Fiesta. Ci powiem że auto było co prawda dla kobiety ale w środku mi się podobał. Co prawda wersja była bardzo bogata więc nie powiem Ci jak w tych tańszych. Autko ogólnie fajne. A teraz moja 2 propozycja to Corsa. Auto nie jest złe bo pracowałem w serwisie Opla, całkiem rzadko przyjeżdżały z awariami, tylko ja bym brał z tym silnikiem 85 KM i radiem z nawigacją i dotykowym ekranem.
A teraz tak ode mnie: Szkoda że Ci jeszcze w salonie nie powiedzieli tego co każdy salonowiec wie. Że oni sami nie kupują nowych samochodów bo to głupota, ponieważ taki samochód w chwili wyjazdu z salonu traci na swojej wartości od kilku do kilkunastu tysięcy. A za 40 tys. to ja bym se kupił taką używaną furę że bym robił większą furorę niż tymi nowymi które sobie wybrałeś. Przykładowo: Volvo S60 2,4D, Volvo V40 2.0D czy Saab 9-3 1.9 TDI na pełnej opcji (czujniki parkowania, skóry, xenony, nawigacja, klima, el. szyby + lusterka, itd.) i miałbym duży, bezpieczny samochód. Bo te samochody to są samochody wyjątkowo miejskie. Takim autem nie weźmiesz sobie 5 czy tam 4 osób i nie pojedziesz wygodnie w jakąś trasę. Ale ja Ci nie będę więcej mówił, zrobisz jak chcesz.

EDIT: Co mi jeszcze wpadło w oko z używanych dla "19-latka". Mazda RX-8 1.3 benzyna 231KM. Autko za********.
hta
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 04 2011
Auto: Fiat 126P 650

07 Cze 2012, 17:37

Dzięki za odpowiedź.
Fiesta, o której mówie, ma ''nad sobą'' tylko jedną opcję wyposażeniowią + dodatkowo różnie pakiety, więc o wyposażenie i wygląd się nie martwię , bo nic więcej już by być nie mogło! :D
Jeśli chodzi o corsę to myślę tylko o silniku 85km.
Co do używanych - wiem, to świadoma decyzja, ale dzięki za sugestie i podpowiedzi! ;)
NieWiem
Nowicjusz

07 Cze 2012, 19:19

Ja bym się zdecydował na 208.
Modny wygląd, genialna kierownica i jakość wykonania niespotykana w tej klasie(poza C3 i wyższymi wersjami Polo).
"Czy nowy Francuz jeździ lepiej niż Fiesta? Równie dobrze i chyba daje więcej frajdy z prowadzenia niż nad wyraz poprawne w szczególe i ogóle VW Polo fundujące czasem "syntetyczne" uczucie towarzyszące kierowcy." i to by mnie już całkowicie przekonało jako młodego człowieka.
Tym samochodem jeździ się jak na małego francuza przystało czyli jak gokartem.
Koreańczycy też warci wzięcia pod uwagę no i nowa Toyota Yaris nieźle się prezentuje.
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 07 Cze 2012, 22:13, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Cze 2012, 21:49

Dzięki za propozycję. O 208 w ogóle nie pomyślałem, już analizuje!
NieWiem
Nowicjusz